Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '09

 
Kategori
İnternet
 

Spam yayıcıların yeni taktiği: YouTube Video Spam

Spam yayıcıların yeni taktiği: YouTube Video Spam
 

Orjinal Metin: NY Times
Çeviri: Deniz YAKUT

Spam Yayıcıların Yeni Taktiği: YouTube Video Spam

Kaspersky Laboratuarlarında yapılan araştırmalarda, YouTube üzerinden video olarak reklam yapan bir link içeren ve toplu olarak gönderilen spam postalar gözlendi. Geçmişte, YouTube videosu olduğunu iddia ederek insanları başka linklere tıklamalarına neden olan eylemler olmuştu. Ancak, ilk kez, hakiki link, reklam içeriğiyle buluştu. Videoda ise Rus bir endüstriyel emlak konusu var.

İki yıl önce, Kaspersky Lab, YouTube un, dünya çapındaki popülaritesi nedeniyle, spam yapan kişilere yeni bir ortam olacağını öngörmüştü. Yine de, bu video-paylaşım sitesi, araştırmacıların söylediğine göre ilk kez böyle bir olaya kurban ediliyor.

Kaspersky Lab İçerik Analizi & Araştırması Departmanı Bölüm Başkanı Darya Gudkova, “Doğal olarak bu tip reklam ilgi çekici ve fazlaca hit alıyor.” diyor. Bu YouTube için kötü bir haber, çünkü eğer bir şey çalışıyorsa, spam yayıcılar bunu ziyadesiyle sürdürüyorlar. Video spam yönteminin, süregelmiş yöntemlere göre daha başarılı olduğu gözlemlenirse, kuşkusuz bu olay artacaktır.

YouTube Video Spamı Nasıl Engeller?

Peki, YouTube video spam konusunda nasıl bir yol izleyecek? Bu içerikleri silebilir diye düşünmek istedik ama bu göründüğü gibi kolay değil. Her şeyden önce, bu reklamlar telif hakkına sahip içerik değil ki YouTube un içerik belirleme aracı kolayca tanımlayıp kaldırsın. Bu araç, bir şekilde benzersiz imzaları bir parmak izi yakalar gibi teşhis edip, içerik sahibinin telif haklı dosyasıyla eşleştirip, sonucun pozitif olması durumunda içerik sahibine videoyu kaldırma imkânı veriyor.

Bir spam yayıcısının videosunu teşhis etmek apayrı bir zorluk. Sırf biri YouTube u bir şey satmak için kullandı diye, bu o videoyu spam yapmaz ki. Bu terim sadece gerçekten istenmeyen mesaj ve kötü niyetli aktiviteler işin içindeyse, o videoya karşılık gelebilmeli. Sorun şu ki, bunu YouTube nasıl bilecek?

Video spam yönteminin artacağını farz edersek, yapılacak en iyi şey, online içeriklerde bulunması gereken, “spam bildir” butonunun videolarda da olması herhalde. Zira şu anda sadece video yorumlarında var bu buton.

Spam filtreleri ivedi şekilde bu yeni tekniğe karşı geliştirilmeli. Bu arada başka bir handikap da Google tarafından kendi şirketi olan YouTube a yaşatılmakta. Google ürünü olan Gmail de gönderilen mesajlara YouTube video linki eklerseniz, Gmail bunu otomatik olarak embed durumuna getiriyor, yani videoyu, linki tıklamadan, mesajın içinde direkt olarak izleyebiliyorsunuz. Bu da spam yayıcılarının işini daha da kolaylaştırıyor. Çünkü link tıklatmadan ve yeni bir tarayıcı sayfası açtırmadan da reklamlarını yapabilir durumdalar.

 
Toplam blog
: 22
: 3752
Kayıt tarihi
: 03.05.09
 
 

Deniz Yakut, Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği öğrencisi. Şu anda, aktif olarak 190 bi..