Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '13

 
Kategori
Kitap
 

SRC Mesleki Yeterlilik Eğitimi Ders Kitabı

SRC Mesleki Yeterlilik Eğitimi Ders Kitabı
 

Uzun yılların getirdiği bilgi birikimi ve son dört aydır geceli gündüzlü uğraşarak hazırladığımız SRC MESLEKİ YETERLİLİK EĞİTİMİ DERS KİTABI İleri Yayıncılık tarafından yayınlandı (www.ilerikitabevi.com).

SRC; Karayolunda motorlu bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişiyi ifade eden SÜRÜCÜ kelimesinin kısaltmasıdır.

Mesleki yeterlilik; karayolu taşımacılık faaliyetlerinin icrası ile ilgili eğitim, bilgi, beceri ve donanıma sahip olmayı ifade eder. Mesleki Yeterlilik Belgesi ise, taşımacılık faaliyetinde bulunanların mesleki yeterlilik eğitimini başarıyla bitiren ve yapılacak olan sınavlarda başarılı olanlara verilen belge anlamına gelir.

2003 yılında kabul edilen 4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu kapsamında faaliyette bulunan yani yük/eşya veya yolcu taşımacılığı alanında araç kullanan ve/veya kullanacak olan tüm sürücüler yapacaklara faaliyetlere uygun belgeyi almak zorundadırlar.

Taşımacılık alanında çalışan şoförlerin çalışma alanlarına uygun olarak alması gereken beş çeşit mesleki yeterlilik belgesi mevcuttur:

SRC 1 Uluslararası Yolcu Taşımacılığı Belgesi

Uluslararası Yolcu Taşımacılığı alanında çalışmak isteyen ticari araç sürücüleri için gerekli belge türüdür.

SRC 2 Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı Belgesi

Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı alanında ticari araç kullanan sürücüler için gerekli belge türüdür.

SRC 3 Uluslararası Yük Taşımacılığı Belgesi

SRC 3 Uluslararası Yük/Eşya ve Kargo Taşımacılığı alanında ticari araç kullanan sürücülerin alması gerekli olan belge türüdür.

SRC 4 Yurtiçi Kargo ve Eşya Taşımacılığı Belgesi

SRC 4 Yurtiçi Yük/Eşya ve Kargo Taşımacılığı yapmak için yurtiçinde ticari araç kullanan sürücülerin alması gereken belge türüdür.

SRC 5 Tehlikeli Madde Taşımacılığı Belgesi

Tehlikeli madde taşımacılığı alanında çalışacak sürücülerin alması gereken belgedir. SRC 5 belgesi alabilmek için SRC 3 veya SRC 4 belgelerinden birinin daha önceden alınmış olması gerekir.

Yukarıda saydığım mesleki yeterlilik belgelerinden birini almak isteyenler öncelikle bu eğitimi veren bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmak zorundadırlar. Genelde üç hafta süren kursu takip edip, kurs bitirme sınavını başarıyla bitirenler Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yılda dört kez yaptığı merkezi sınavlara girmeğe hak kazanırlar.

Merkezi sınavda sürücülere gördükleri dersleri içeren 50 soru sorulur. Sürücü adayları merkezi sınavda 100 üzerinden en az 60 puan almak zorundadırlar. İki yıl içinde girdikleri dört merkezi sınavda da başarılı olamayan adaylar yeniden kurs görmek zorunda kalırlar.

Yayımlanan kitabımız; SRC Belgesi almak isteyen adaylara yardımcı olabilmek amacıyla, sorumlu oldukları derslerin en güncel bilgilerini ve her dersten bu güne kadar merkezi sınavlarda çıkmış soruların çözümlerini içerecek şekilde hazırlandı. Ayrıca adaylar, kendilerini sınayabilecekleri Bakanlık sınavlarına benzer Deneme Sınavlarını da kitabımızda bulabilirler.

Yapılan yol denetimlerinde, eşya/yük ve yolcu taşımacılığı alanında çalışan tüm şoförler mesleki yeterlilik belgeleri açısından denetlenmektedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan taşımacılık faaliyetinde bulunan şoförlere ve bağlı bulundukları işyerlerine idari para cezası verilmektedir. Bu ceza 2013 yılı için ilk seferde ŞOFÖRLERE 291 TL, ŞİRKETLERE 731 TL’dir.

Taşımacılık sektöründe çalışacak şoförlerin girecekleri sınavlardaki başarı oranını arttıracağına ve değerli eğitimci meslektaşlarımızın kaynak kitap ihtiyacını gidereceğine inandığımız kitabımız için benimle irtibata geçebilirsiniz.

Sektörde çalışan tüm şoför emekçilerine bol kazançlar ve kazasız taşımalar diliyorum. atakm@mynet.com

İZMİR, 30 Temmuz 2013.

 

 
Toplam blog
: 159
: 1303
Kayıt tarihi
: 19.06.12
 
 

1963 yılında Balıkesir'in şirin ilçesi Erdek'te doğdum. Yüksek lisans eğitimimi Dokuz Eylül Ünive..