Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '14

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

SSK - SGK Hizmet Dökümü almak için yapılması gerekenler

SSK - SGK Hizmet Dökümü almak için yapılması gerekenler
 

Merhana Milliyet Blog okurları! Bugün sizlere SGK hizmet dökümü işlemi için önemli detaylar vereceğim. Umarım sizler adına yararlı bilgiler olur. Keyifli okumalar!

E-Devlet Üzerinden SSK Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden SGK SSK hizmet dökümü sorgulama dahil birçok işlemi yapabilmeniz için E-Devlet şifrenizin olması gerekir. E-Devlet şifresini almak için şehrinizde size en yakın bulunan bir PTT şubesine gitmeniz ve başvuru yapmanız gerekir. Başvurunuz sonucunda sizde işlem ücreti dahilinde 2 TL istenecektir. 2 TL'yi ödedikten sonra E-Devlet şifrenizi bir zarf içinde alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi kimseye vermemeye dikkat ediniz. Aksi halde sizin adınıza işlem yapılabilir.

Şifrenizi aldıktan sonra;

Aşağıdaki SGK SSK hizmet dökümü sorgulama linkine tıklayınız.

Açılacak sayfada "Kimliğimi Şimdi Doğrula" sekmesi altında sizden kimlik doğrulamanızı yapmanız istenecektir. İlk kez işlem yapmıyorsanız direk gereken sayfada yönlendirileceksiniz.

Bu işlemin ardından PTT şubesinden aldığınız E-Devlet şifresini ve T.C. kimlik numaranızı doğru bir biçimde giriniz.

Son olarak "Sisteme Giriş Yap" seçeneğine tıklayınız ve SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi tamamlayınız.

E DEVLET ÜZERİNDEN SGK HİZMET DÖKÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-SGM Üzerinden SGK SSK Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-SGM üzerinden yapacağınız hiçbir işlem için sizden şifre istenmeyecektir. Bu sayfada yapmanız gerekenler;

Eğer Türkiye'de ikamet ediyorsanız T.C. uyruğunu seçiniz ve T.C. vatandaşlık numaranızı, nüfusta kayıtlı olduğunuz ili, nüfus cüzdanınızda bulunan cilt numaranızı, doğduğunuz yılı ve güvenlik kodunu giriniz. Bilgilerinizin doğruluğundan eminseniz "Sorgula" butonuna basınız.

Eğer yabancı bir ülkede ikamet ediyorsanız yabancı uyruğunu seçiniz ve T.C. kimlik numaranızı, doğduğunuz yılı, ikamet tezkere numaranızı ve güvenlik kodunu giriniz. Ardından "Sorgula" butonuna basınız.

Uyruğunuza göre işlemlerinizi yaptıktan sonra karşınıza gelen sayfanın sağ kısmında "Hizmet Bilgisi" sekmesine tıklayınız. SGK SSK hizmet dökümü sorgulama için bu sekmenin altında yer alan "Hizmet Bilgisi 4A" seçeneğini seçiniz.

Tüm bu işlemlerden sonra SGK SSK hizmet dökümü sorgulamanızı yapabilirsiniz.

E-SGM Üzerinden SGK SSK Hizmet Dökümü Sorgulama

SGK sigorta sorgulamanızı yaptıktan sonra gelelim SGK'nın ne olduğu konusuna. SGK; SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvencemiz için kurulmuş kurumların SGK çatısı altında toplanmasıdır. SGK adı altında toplanan bu üç kurum biz vatandaşların sosyal güvencelerini, sağlık hizmetlerini karşılamak adına devlet tarafından kurulmuştur. Biz vatandaşlar sosyal güvencelerden ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak için SGK'ya belirli bir prim yatırmak zorundayızdır. SGK'ya yatırılan bu primler karşılığında bütün SGK hizmetlerinden yararlanırız. SGK primleri kişilerin gelirlerine göre ayarlanır. Aynı zamanda SGK primleri sayesinde SGK emeklisi olur ve SGK emekli maaşı alırız. Yani SGK günümüzdeki ihtiyaçlarımızı karşılamanın haricinde geleceğimize de büyük katkıda bulunmaktadır.

Aklınıza "prim ödeyemeyen kişiler sosyal güvenceler ve sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak mı?" sorusu gelebilir. Tabiki SGK'da böyle bir durum söz konusu değildir. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'na bağlı olmayan kişiler 2012 yılında yürürlüğe giren SGK uygulamalarından Genel Sağlık Sigortası sistemiyle sağlık hizmetlerinden ve sosyal güvencelerden yararlanabilirler. Bu sistemle SGK, prim ödeyemeyen kişileri mağdur etmemeyi amaçlamıştır.

E SGM ÜZERİNDEN SGK HİZMET DÖKÜMÜ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Aynı zamanda SGK, iş kazaları veya meslek hastalığı sonucunda iş göremez hale gelen vatandaşlarımız için de bir güvencedir. SGK rapor parası sayesinde kişinin çalışamadığı günler hesaplanır ve mağdur olmaması, başkasına muhtaç kalmaması için SGK rapor parası ödenir.

SGK, çalışan bayan vatandaşlarımızı da düşünmüştür. Çalışan bayanların doğum yapması durumunda işten çıkarılmaması için 8 hafta doğumdan önce, 8 hafta doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta SGK doğum izni sunmuştur. Ayrıca doğum yapan bayanların yine mağdur olmaması için SGK'ya başvuru yapmaları dahilinde günlük kazançlarının 3'te 2'si tutarında SGK doğum parası ödemesi de yapılır.

SGK, 65 yaşını geçmiş, hiçbir SGK'dan belirli bir aylık almayan kişilerin başkalarına muhtaç olarak yaşamaması için SGK 65 yaş aylığı uygulamasını getirmiştir. SGK 65 yaş aylığı sayesinde 65 yaşını geçmiş vatandaşlarımız SGK muhtaçlık aylığı adı altında SGK 65 yaş maaşı alabilmektedirler.

SGK, annesi veya babası vefat eden vatandaşlarımızı da düşünmüştür. SGK yetim aylığı başvurusu yaparak annesi veya babası vefat eden vatandaşlarımız SGK yetim aylığı alabilirler. Ayrıca eşi vefat eden vatandaşlarımız da yine SGK'ya başvuru yaparak SGK dul aylığı alabilirler.

SGK, annesi veya babası vefat eden kız çocukları için de SGK çeyiz parası uygulamasını getirmiştir. SGK çeyiz parası uygulaması evleneceği zaman SGK yetim aylığı kesilecek olan bayan vatandaşlarımız içindir. SGK çeyiz parası toplu bir şekilde 24 aylık SGK yetim aylığının evlenirken verilmesidir. SGK çeyiz parası sayesinde kız çocukları evlenirken kimseye muhtaç olmadan istedikleri şekilde evlenebilecekler.

 
Toplam blog
: 10
: 2029
Kayıt tarihi
: 30.09.13
 
 

Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Sosyal güvenlik üzerine çalış..