Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '10

 
Kategori
Psikoloji
 

Stres hayatın içinde

İnsan üzerinde düşündüğü bir dönüm noktası olan stres günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. İnsanın düşünce yeteneğinin bir bütünü oluşturan zekâ giderek zaman içerisinde strese yenik düşecek bir konuma gelinmiştir. Zekâ veya stres bireylerde başarı getirmektedir. Stresin başlıca nedenleri arasında yer alan 1) fiziki çevreden kaynaklananlar’’ hava kirliği, görüntü, kalabalık, toz, sıcaklık vb 2) İş durumuna bağlı olarak yaşananlalar’’Ağır iş, gece işi, aşırı yüklemek, iş yetiştirmemek vb 3) Psikoloji ve sosyoloji bağlı olarak ortaya çıkanlar’’ Bunlar daha çok günlük hayata insanların yaşadığı ve birde buna çevre faktör ürünün de beraberinde getirdikleri Stres genellikle olumsuz ve ya zararlı anlamda ele alınıyor.

Hâlbuki stres ile beraber başarılar, yaratıcı, çeşitli kültürlerde beraberinde gelinmektedir. Stres insan sağlığı bedelsel ve ruhsal olarak etkilese de, iş hayatının doğurduğu en önemli kaynaklardan biridir. Hayatımız bir parçası haline gelmiştir. Çünkü hayatımız her alanında çevredeki uyaranlar karşısında daha iyi bir davranış sergilememize yardımcı olur. Stressiz bir ortam düşünmemek nerdeyse imkânsızdır. Zaten böyle bir durumda bireyin verdiği tepki vermek istediği tepkiden yetecek kadar az bir enerji ile doludur. Buda bireye hiçbir şey katmaz. Stres hayatımızın her alanında öyle içimizde ki bir konuma gelinmektedir. Günü birlik hayatımızın bir parçası ile bütünleşmiştir. Oysa her türlü değişim ve yükselme için başarının bir yolu olması gerekmektedir. Buda stres ile bütünleştirdiğimizde daha uyumlu bir ortam karşımıza çıkarak bizlerde direnç oluşturmaktadır. Stres hayatımız ve toplumuzun giderek bütünleşerek daimi bir konumuna gelinmektedir.

Bugün içinde bulunduğumuz süreç ile aldığımız yol ne kadar saydam olursa olsun, bireyler üzerinde bıraktığı etkisi unutulamaz türdendir. Stres ile beraber yaşamayı iyi kavrarsak ileriye dönük hastalıklarında yenmiş oluruz. Toplumsal süreç içindeki bu konum stres üzerine odaklaştırdığımızda hastalıkların önüne geçmek neredeyse imkânsızdır. Yani stresi yaşarken olumsuz düşünmeden ileriye dönük adımlar atılmalıdır. Günümüz koşularında zorluklar genelinden stresi getirmektedir. Bu koşullar ne olursa olsun önce kendimize bir yön belirleyip. Belirlediğimiz yön doğrultusunda gitmeliyiz. Bu gün nasıl hastalıkların başında stres gelinmekteyse, stres ile bütünleşip başarılar elde edip hastalıkları yene biliriz. Sosyal, psikoloji düşünceler stresi yenmelidir. Aksi bir durum olursa stres her yönü ile içimiz de tıpkı bir sarmaşık gibi dört bir yanımızı sararak kapsar. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde stres oranı daha çok yukarılardadır. Stres günlük yaşamın kaçınılmazdır. Hayatımızın her alanında stres ile uyum ve sağlamamızı yaparak herhangi bir değişiklik ile bütünleştirmeliyiz. Bu değişiklik fiziksel boyutu olduğu gibi, olumsuz durumu da olabilir. Strese verdiğimiz tepkilerin bir kaçını yazarsak ‘’ulaşmak istediğimiz bir duruma ulaşmamak veya elde etmemek vb çoğaltıla bilinir.
 
Toplam blog
: 67
: 1093
Kayıt tarihi
: 13.09.08
 
 

Anadolu üviversitesi menzunuyum. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak  İzmirde faliyetime devam..