Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '11

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Şubat ayı SGK prim günü için sıkıntılı

5510 sayılı yasa sosyal güvenlik ve sağlık yönüyle çalışanları ve hatta tüm vatandaşlarımızı kapsam alanına alarak birçok yeni düzenlemeler getirmiştir. 

Bunlar arasında içinden çıkmakta işverenlerin zorlandığı bir nokta var. Şubat ayının aylık prim hizmet dökümünde 30 veya 28-? Çalışılmayan gün kadar (ücretsiz izin, istirahat, devamsızlık vs.) düşülerek hesaplanmasını istiyor. 

SGK ilk defa şubat ayını eksik gün bildirilmesi halinde 28 gün üzerinden hesaplamaya başlıyor. Sisteme girdiğinizde 2 gün istirahat yazarsanız bu eksik günü 26 gün çalışma ile size cevaplandırıyor. Nasıl olur elemana ben 26 günlük yevmiye ödemeyeceğim, 30-2=28 gün ödemem lazım derseniz sistem kabul etmiyor. 

Burada asıl mesele işçilerin MAAŞ ile çalışıyor olması. Yani ay kaç gün olursa olsun 900 TL. maaş alınması şeklinde uygulama mevcuttur. Eğer siz şubat ayında 28 gün var deyip 900-60=830 TL. maaş öderseniz bu durumda sabit aylık gelir 900 TL. şeklinden ayrılmış olursunuz. yada 31 gün olan aylarda 930 TL. ödemeniz gerekir zaten bu durumda MAAŞ ödenmiyor günlük ücretli çalışılyor demektir. Bu husus yasalarımızda tamamen işçi-işveren iradesine bırakılmıştır ister günlük, ister saatlik ücret üzerinden; ister parça başı, komisyon ücreti üzerinden isterse MAAŞ üzerinden aylık sabit tutarla çalışabilir. 

SGK bu yıl başlattığı eksik gün çalışmalarında şubat 28 gündür ve eksik günler 28 günden düşülerek SGK prim günü hesaplanır işlemi bu yıl ilk kez uygulanarak, şubat ayında bir gün istirahat kullanan 900 TL. maaşlı bir personelden istemeden 3 günlük yevmiye kesme durumuna sokacaktır işvereni. Eleman derhal itiraz edecek ve ben bir gün rapor kullandım. Neden 3 günlük yevmiyem kesildi sorusunu getirecektir. 

Buna işveren yasa böyle deyip cevap verebilir. Ancak işçi o zaman mart ayında 31 gün çalışma var bir gün fazla yevmiye hesaplayacak mısın? sorusunu yöneltirse, işveren hayır aylıklarınız 900 TL. dır diyerek geçiştirmek zorunda kalacaktır. 

Nereden baksanız işçinin ücret kaybı yaşanmış olacaktır. 

İlgili ve yetkililere duyurulur. 

Muammer MURAT 

İnsan Kaynakları Uzmanı 

25.2.2011 

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..