Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '08

 
Kategori
Öykü
 

Suda aksine bakıp kendine aşık oldu

Suda aksine bakıp kendine aşık oldu
 

TANRININ VERDİĞİ DOĞAL PARFÜM NERGİS


Merhaba

Sevgili arkadaşlar giden yaz mevsiminin ardından üzülsek bile gelen yeni mevsim bize artık soğukların geldiğini hatırlatmaya başladı bile ama kışın da çok güzel yanları yok değil ben kışı çok severim sıkıca giyinip burnumun kıpkırmızı olmasını soğuktan gözlerimin yaşarmasını severim iliklerime kadar kışı hissetmek.

Tabi ki Allah fakir fukaranın yardımcısı olsun. Kışa girerken gelen sadece soğuk hava değil hani işten çıkarsınız bir çiçekçi denk gelir önünüze bir parfüm kokusu sarar etrafı sanki. Allah nasıl bir kokudur o hemen alırsınız sevdiklerinize götürmek için ya da sevgililer gününde bir demet nergis ne kadar güzeldir beyaz bir mendil gibidir içinde sarı mineler bulunur sanki doymazsınız kokarsınız.

Ben bu konuda çok şanslıyım çünkü nergisin yetiştiği Karaburun'da yaşıyorum ve de tarlalarca nergis içinde başım dönüyor bazen farklı yerlerde de yetiştirilmeye çalışılmış ama kokusu asla ayni olmamış. Ben size nergis çiçeğinin öyküsü nü anlatmak istiyorum.

Öyküsünü mitolojik kaynaklardan öğrendiğimiz nergis çiçeğinin hikayesine göre;Orman perisi Ekho, Narkissos’a karşılıksız bir aşkla tutulmuştur. Bu aşkın acısından eriyip giden Ekho’nun bedeni bir gün yok olur. Ekho’nun öcünü ise aşk tanrıçası Afrodit, Narkissos’u kendi kendisine aşık ederek alacaktır.

Narkissos, yakışıklılığı ve asaletiyle çevresinde yaşayan herkesi kendisine hayran bırakan genç bir delikanlıdır. Hiç bir periye yüz vermeyen kendi kendine gün boyunca ormanda dolaşıp duran bir kişiliği vardır. Yine bir gün ormanda dolaşırken bir pınarın sularında kendi aksini görür ve orada bir süre öylece donup kalır. Kendi yansımasına delice aşık olmuştur. Zaman ilerledikçe bundan hem zevk hem de acı duymaya başlar. Sonunda bir gün o da tıpkı Ekho gibi eriyip yok olur ve Narkissos’un yerine kendini beğenme felsefesi Narsizm nin de adını aldığı Nergis çiçeğinin yeşerdiğine inanılır.

Hala bu çiçeği tanımayan varsa lütfen bu kış alsın evinin vazosuna koysun doğal parfüm kokusu ile mest olsun anlattığım mitolojik öykü Karaburun da belediyenin tanıtımı için bastırılmış rehberden alıntıdır. Sevgiyle kalın.

 
Toplam blog
: 45
: 930
Kayıt tarihi
: 03.02.08
 
 

Merhaba en modern en yeşil ve de yaşamaktan zevk aldığım İzmir' de yaşıyorum. Bornova Suphikoyuncu l..