Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '15

 
Kategori
Tiyatro
 

Süheyl ve Behzat Uygur tiyatrosu - Marko Paşa

Süheyl ve Behzat Uygur tiyatrosu - Marko Paşa
 

MARKO PAŞA MÜZİKALİ


Her ailenin bir büyüğü evin bütün işlerine karışmayı, evi çekip çevirmeyi ve bütün aile meclisinin işine burnunu sokmayı adet haline getirir. Bazen yol gösterici olsa da çoğu zaman huzursuzluk ve gerginliğin dozunun yükselmesine sebep olur. Evin bütün gizli işleri ona belli etmeden, yine kendi bildikleri yollardan halledilir. Evin büyüğü kendi istediği gibi gittiğini düşündüğü olayların sonucunun aslında hiç de öyle olmadığını geç de olsa anlar ve bu hatasından geri dönmeyi kendine vazife bilir.

Süheyl&Behzat Uygur tiyatrosu Nejat Uygur'un en sevilen oyunlarından biri Marko Paşa müzikalini anneleri Nejla Uygur'un da izni ve rol almasıyla sahneye taşımışlar. Uğur Babürhan'ın yönettiği oyunda Nejla Uygur, Behzat Uygur, Süheyl Uygur, Şahnaz Çakıralp, Önder Keskin, Leyla Yüngül, Ömer Yılmaz ve Burcu Afşin rol alıyor. Oyun tam anlamıyla bir geleneksel aile komedisi. Baskın karakterli bir babanın aile içinde içgüveyi olan damadına eziyetlerinin yarattığı komik durumlar üzerine kurulu konusuyla karşımıza çıkıyor.

Nejat Uygur ustanın yıllarca ayakta alkışlanarak izlenen oyunu Marko Paşa'da bu sefer Süheyl Uygur babasının, Behzat Uygur ise Bahri Beyat'ın rolünü üstlenmiş. Onları keyifle izlerken bir yandan gözümün önüne gelen Nejat Uygur ve Bahri Beyat ile gözlerim doldu. Geçmişin hoş anıları içinde Nejat ustanın zirveye taşıdığı oyunun günümüze kadar gelmesi ve yine aynı coşkuyla seyirci tarafından sahiplenilmesi gurur verici bir tabloydu.

Oyunu sahneye taşırken üç perde olması nedeniyle ciddi bir revizyona giderek günümüz seyircisine uygun hale getirilmiş. Ayrıca müzikal tadı verilerek izleyiciye keyifli anlar yaşatılmış. Bütün şarkılar çok keyifli ve gerçekten oyunun içine monte edilmiş. Süheyl ve Behzat Uygur çevresinde kurulan dramatik olgu diğer oyuncuların küçük atılımlarıyla keyifli hale getirilmiş. Yönetmen Uğur Babürhan oyunu tam bir matematik kurgu içinde işleyerek, hiçbir aksamaya izin vermeden net bir şekilde rejiyi düzenlemiş.

Süheyl ve Behzat Uygur'un babalarından aldıkları sahne terbiyesi içinde seyirciyi kahkahadan kırıp geçiriyor. Özellikle Süheyl Uygur'un zaman zaman doğaçlama olarak geliştirdiği sahnelerde salon kahkahadan kırılıyor. Süheyl Uygur'un oyun içindeki rahatlığı, tarzı ile babasına olan benzerliği ve yaramaz çocuk tavırları seyirci ile bütünleşmesini kolaylaştırıyor. Behzat Uygur'un ciddi tavırları, oyundaki jön havası ve ara ara tiplemeye kattığı espriler ile sahnede kardeşi ile çok başarılı bir ikili olduğunu gösteriyor.

Nejat Uygur'un bütün oyunlarında ve hayatında ona yarenlik eden Nejla Uygur, oğullarına bu oyunda eşlik ediyor. Nejat Uygur'un yanında her daim sessiz ama derinden ilerleyen Nejla Uygur hanımefendi oğullarıyla sahneye çıkmanın gururunu yaşarken, sahnede bulunan bütün diğer oyunculara da adeta bir sahne dersi veriyor. Dozunu bir gram bile aşmadan, söyledikleriyle, hareketleriyle ve oyunuyla seyirciyi avucunun içine alıveriyor. Hele ki yaşıtlarının yürümeye zorlandığı bir dönemde, sahnede dimdik ayakta, üstelik oyundaki partneriyle dans eden, şarkı söyleyen bir Nejla Uygur görmek izleyene yaşama sevinci veriyor. Herşeye rağmen gözlerinin büyük ustayı, hayat arkadaşını aradığını da zaman zaman hissediyoruz. Ne mutlu ki oğullarıyla aynı sahnede oynamaya devam ediyor. Finalde aldığı alkıştan ne kadar gurur duyduğu ise gözlerinden okunuyor.

Önder Keskin'in canlandırdığı doktor rolü oyunun içinde keyifli bir akılda kalıcılık yaratıyor. Önceki oyunlarına nazaran daha dozunda ve sınırları belli bir komedi üslubu içinde kaldığında çok onu izlemek çok daha keyifli hale geliyor. Şahnaz Çakıralp, Leyla Yüngül, Ömer Yılmaz ve Burcu Afşin rollerini hakkıyla yerine getirerek, dozunda ve aşırıya kaçmadan oyuna başarıyla hizmet ediyorlar.

Oyunun müzikleri çok akılda kalıcı, kıpır kıpır ve çok eğlenceli. Oyunun finalinde kısa kısa bütün şarkılardan bir dinleti ile sonlanması da seyircinin keyif ve neşeyle salondan ayrılmasını sağlıyor. Süheyl ve Behzat Uygur bu oyunla uzun soluklu bir maratonun başlangıcındalar. Belli ki her oyun dolu dolu, ayakta alkışlanacak performanslarla devam edecek.

Marko Paşa müzikali kesinlikle kaçırılmaması gereken, keyifli bir geleneksel aile komedisi. Mutlaka seyredin.

 
Toplam blog
: 50
: 411
Kayıt tarihi
: 01.05.12
 
 

Konservatuar mezunu tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve eğitmen. ..