Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '19

 
Kategori
Güncel
 

Suriye'de İkinci Sözde Kürdistan mı

Geçen gün basına yansıyan hem ABD hem de Rus diplomatlarına/kaynaklarına dayandırılan Suriye’nin kuzeyinde ikinci bir Kürt devleti kurulması için çalışıyoruz haberi çok tanıdık gelmedi size de. On yıla aşkındır Suriye’de olup bitenlerin tek özeti bu değil midir zaten. Her iki süper güç ve oyun kurucu pozisyonunda bulunan ABD ve Rusya ile Fransa, İngiltere bu çabalarını nedense bu zamana kadar hiç gizleme gereği duymadılar. Sadece Türk yetkililere ve devlet erkanına sürpriz gelmiş gibi karşılanması da tuhaf. ABD, Rusya, Fransa ve İngiltere’nin sürekli desteklediği terör örgütü YPG/PYD ve Kürt gruplarını hiçbir zaman terör örgütü olarak görmemesi ve Suriye’nin geleceği için söz sahibi ve dahil edilmesi için çalışmalar yürütülmesi başka neyin izahı olabilir. ABD’nin sürekli terör örgütü YPG/PYD ye Kürt savaşçıları demesi, tırlar dolusu yardım yapması ve ABD’nin Suriye özel temsilcisiyle koordineli çalışması hiç sürpriz değil. ABD, Suriye’nin neredeyse tüm petrol bölgelerini YPG ’ye ve onların denetimine verip bu onların hakkı diye ısrar etmesi, birlikte devriye görevi üstlenmesi belli başlı nedenlerdir. Suriye’nin toprak bütünlüğünde sözde Kürtler ve gruplar (YPG/PYD) söz sahibi olacak tüm konferans davet edilip sürece dahil edilmesi Fıratın doğusunda bir Kürt devletinin temellerinin atılmasının işaretidir.

Kuzey Suriye’de sözde federal bir Kürt devletinin kurulmasının amaçları, Suriye petrolleri, yeraltı kaynakları, İran’a müdahale için alan yaratma ve İsrail’in güvenliği ön plana çıkıyor. Doğu Akdeniz petrol ve doğalgaz arama geleceğin savaşının burada olacağı kesin gibi. Türkiye’yi dahil etmek istemeyen ABD, Fransa, İngiltere ve İsrail S400 projesinin de sancılı süreci bunu doğruluyor. Ve ABD geleceğin bu hamlesi için Doğu Akdeniz/Kıbrıs’ın kuzeyi , doğusu Fıratın doğusunda federal bir Kürt kantonu oluşturtup hem isteklerini rahatça elde etmek hem de güvenlik denge ve askeri müdahaleleri aktif hale getirmek istiyor. İsrail’in en başından beri desteklediği Suriye’de ikinci bir Kürt devletinin kurulması sır değil ve daha önce Golan tepeleri saldırısıyla Suriye’yle su savaşı verdiğini biliyoruz. Suriye’de istediğini elde etmek ve İran’a yönelik müdahale ile bir parçası Türkiye ve Doğu Akdeniz’deki varlığını sürdürmek için Suriye, İran Türkiye ve Irak üçgeninde bir Kürt devleti kurulmasının en temel sebepleri bunlardır. Rusya’nın da eskiden beri Akdeniz’e sıcak sulara inme politikası ve Doğu Akdeniz’deki Ortadoğu’nun en büyük çekişmesine sahne olacak petrol ve doğalgaz arama elde etme savaşında bu sürecin en büyük parçası ve destekçisidir.

Özetle ABD ve Rusya öncülüğünde Suriye’nin kuzeyinde öyle ya da böyle sözde bağımsız federal bir Kürdista’nın kurulması hayata geçirilmesi ve Kuzey Irakla birleştirilip Türkiye, İran ve Suriye ile birleştiril büyük bir kanyon bölge meydana getirilmesi yıllardır üzerinde çalışılan büyük bir projedir. Bunu Fransa, İngiltere, Almanya, İsrail, Yunanistan ile Suudi Arabistan hatta Mısır gibi ülkeler bile destek veriyor. Türkiye’nin askeri müdahaleden başka seçeneği yok o da yetersiz ve kilometrelerce derinlikte bir anlaşmaya elinden gelen bir şey de yok.

 

 
Kayıt tarihi
: 15.04.17
 
 

Gazeteci - Yazar ve Tarihçi.. ..