Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '12

 
Kategori
Siyaset
 

Suriye mevzusu...

Suriye mevzusu...
 

Düşürülen Türk jetinin yol haritası


Şu sıralar tüm Dünya Suriye'yi konuşuyor. Ama bu olay bi isyandan çok Rusya-İran ile ABD-İsrail arasındaki küçük  bir soğuk savaşın emareleri. Çünkü aslında Libya senaryosu gibi bir Suriye senaryosuyla da karşı karşıyayız. Öncelikle olaya büyük ülkelerin bölgedeki durumları ve istekleri ile bakmak gerekir.

İlk olarak Rusya 1774 Küçük Kaynarca Antlaşmasın 'dan bu yana kendini Ortodoksların koruyucusu olarak görüyor ve bu durumu bugünkü Suriye olayında Esad 'ın devrilmesini istemediği için bahane olarak kullanıyor. Ancak Rusya 'nın Esad 'ın devrilmesini istememesinin iki önemli sebebi var. Birincisi; Eğer Rusya Esad 'ın yıkılışına izin verirse yerine İslamcı bir devletin kurulacağını biliyor ve ülkesine yakın bir yerde Amerika 'nın istediği bir devletin oluşmasını tehlikeli görüyor. İkincisi ve belki de Rusya için en önemlisi eğer Esad düşerse Rusya uluslararası bir alanda büyük bir itibar ve güç kaybedecek. Bu yüzden Rusya Esad 'ın devrilmesini istemiyor.

İran da Esat hükümetinin yıkılmamasını istemeyenlerden. Çünkü İran 'a göre eğer Esat rejimi sona ererse yerine Amerika yanlısı bir devlet gelecek ve İran 'ın yanı başında büyük bir tehlike belirecek. Ayrıca İran zaten sıkıntıda olduğu Amerika ile ilişkiler konusunda hata yapma payı olmayan bir ülke halini de alacak.

Amerika ve İsrail ise uzun yıllardan beri yapmak istedikleri ve bugüne kadar genellikle başarıya ulaşan kendilerinden büyük devlet istememe ve bu devletleri önleme politikası uyguladı.. Baktı ki Libya 'da gelişme büyük ama bir tane bile Amerikan şirketi yok ve Libya güçleniyor hemen bu politikayı uyguladı. Orada hem bu politika kazandı hem de petrol konusunda Ameriaka kazandı. Suriye 'de ise hem İran 'ı karasal olarak çembere almaya hem de Ortadoğu 'da kendini ve İsrail 'i güçlendirmeye çalışıyor.

Gelelim işin Türkiye tarafına...  Tabiki Türkiye müttefiki olan Amerika ve yandaşlarının izinden gitmek zorunda. Hem Amerika 'nın desteğini kazanıp Ortadoğu 'da güçlenmek hem de Esad 'ı bölgeden atmak için Esad 'ı hergün kınıyor. Ama işin kötü yanı Amerika İsrail varken Türkiye 'yi asla Ortadoğu 'nun en büyük gücü yapmak istemez.

Ve de Türkiye Suriye konusunda bana kalırsa yanlış bir politika uyguluyor. Çünkü Amerika İslamcılığın doğuyu geriye götüreceğini biliyor ve doğuya İslamcıl devletleri empoze etmeye çalışıyor. Bunda başarılı olduğunda sıra zaten "dindar genç" yetiştirmek isteyen başbakanımızın başında olduğu güzel ülkemiz Türkiye 'ye gelecek. Amerika Türkiye 'nin büyümemesi için Türkiye 'yi de İslam devleti haline getirecek.

İşte tam bu noktada Rusya 'nın uyguladığı politika kendi çıkarına göre olsada aslında ileriye gitmesi gereken laik Türkiye 'nin de yapması gereken politika haline geliyor. Kararımızı verirken bunları da hesaba katmalıyız...   

METEHAN   AKAR

 
Toplam blog
: 7
: 455
Kayıt tarihi
: 15.07.12
 
 

Hedefim   Uluslararası  İlişkiler...   Ama  şimdiden  başlamak  isteyen  biri  olarak  yazıyorum...