Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sütlü kolay börek

Sütlü kolay börek
 

Tavşan kanı demlenmiş bir bardak çayla ya da buz gibi ayranla birlikte mükemmel bir böreğe hiç birimiz "hayır" demeyiz sanırım. Eğer sizin evinizde de börek hazırlarken "ben peynirli yemem" ya da ben "susamsız" severim diyenler varsa bu tarif tam size göre. Bol sütle ve bol peynirle biraz da su böreği lezzetinde olup, tepsi de hazırlayıp dilim dilim servis edebileceğiniz gibi, tek tek hazırlayıp da servis edebilirsiniz. Böylece servis kolaylığının yanında, değişik iç malzeme kullanma kolaylığı da sağlayacaktır. Böylece peynir sevmeyenler için kıymalı, susam sevmeyenler için haşhaş tohumlu hazırlayabilirsiniz. Her ne kadar taze yufka ile yapmanızı tavsiye etsem de, yufkaları kullanma şeklinden dolayı evde kalan bayatlamış yufkalar varsa onları değerlendirmek için de harika bir tarif. Bir de önceden hazırlayıp, pişirmeden önce (bir gece önceden olabilir) buzdolabında dinlendirirseniz, pişerken sufle gibi kabarıp çok daha lezzetli olacaktır. Şimdiden afiyet olsun. 

Malzemeler: 

  • 5 yufka
  • 1 litre süt
  • 5 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ (istenirse miktarı çoğaltılabilirsiniz)
  • yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiber
  • 1/2 çay kaşığı muskat (istenirse)

iç malzemesi; 

  • 500 gram karışık peynir (beyaz peynir, lor, kaşar peyniri, dil peyniri)
  • Yarım demet dereotu
  • yarım demet maydanoz

üzeri için; 

  • yeteri kadar çörek otu, haşhaş tohumu ya da susam

 

Hazırlanışı: 

  • Yufkaları rulo haline getirin ve incecik şeritler halinde kesin (tek tek yapacaksanız 2 yufkayı bütün bırakın, aşağıda okuyacaksanız). Kurumaması için üzerini örterek bekletin.
  • Süt, yumurta, yağ, tuz, karabiber ve muskatı büyük bir kasede iyice çırpın ve karıştırın.
  • İç malzemesi; peynirleri cinsine göre, rendeleyerek ya da ufalarak bir kaseye koyun, içine ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin ve karıştırın.
  • Tek tek kalıplarda pişirmek için; 3 yufkayı şeritler halinde kesin diğerlerini kaç tane börek yapacaksanız kalıbınızın 2-3 katı büyüklüğünde büyük parçalar halinde kesin.Yağlanmış kalıba önce büyük parça yufkayı fazlalıkları dışarıda kalacak şekilde yerleştirin. İçine yarısına gelecek şekilde kestiğiniz yufkalardan koyun. Peynirini ekleyin ve bolca sütlü karışımdan koyun. Büyük parçanın kenarları ile üzerini kapatın. Sütlü karışımdan 2 yemek kaşığı daha üzerine gezdirin ve susam, haşhaş tohumu ya da çörek otu serpiştirin. Hepsini bu şekilde hazırlayıp 175 derecede altın rengi olana kadar pişirin.
  • Tepside pişirmek için; tepsiyi yağlayın ve yufkaların yarısını fazla bastırmadan tepsiye yerleştirin ve sütlü malzemenin yarısını yufkaların her tarafına eşit şekilde gelecek şekilde dağıtın. Üzerine peynirli karışımı koyun ve kalan yufkaları yine aynı şekilde peynirlerin üzerine yerleştirin. Geri kalan sütlü karışımı aynı şekilde üzerine dağıtın ve susam, haşhaş tohumu ya da çörek otunu serperek 200 derecede üstü altın rengi olana kadar pişirin. Eğer vaktiniz varsa hazırladıktan sonra, pişirmeden birkaç saat buzdolabında bekletirseniz yufkalar sütü çekeceği için böreğiniz çok daha lezzetli olacaktır.
  • Yağ miktarını sütünüzün yağ oranına göre ya da damak tadınıza göre 1 su bardağına kadar çıkarabilirsiniz. Peynir olarak hepsini ya da sadece sevdiğiniz bir tanesini kullanabilirsiniz. Aynı şekilde sadece maydanoz ya da dereotunu tercih edebilirsiniz. Muskat güzel bir tat veriyor, ama sevmiyorsanız kullanmayın.
  • Peynir yerine bol baharatlı kıymalı iç harcını da tercih edebilirsiniz.

 

Diğer tarifler için: http://www.dokuzuncubulut.com/ 

 
Toplam blog
: 55
: 2883
Kayıt tarihi
: 22.07.08
 
 

Uzun ve yorucu bir iş hayatı ile birlikte çok şeker iki evlat büyüttükten sonra, evde oturma hakkımı..