Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '18

 
Kategori
Dünya
 

Suudi Arabistan Olayları Niçin Hafif Geçiştirdi

Suudi Arabistan Olayları Niçin Hafif Geçiştirdi
 

Teknolojinin gelişmesi, toplumlar arası iletişimle birlikte etkileşime, demokrasi ve bireysel hakların bilincinin yerleşmesine yol açtı.

İnternet aracılığı ile demokrasi dışında yaşayan insan, sosyal anlamda daha iyinin farkına vardı.

Hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk , baskıcı yönetimle birlikte adaletin bağımsız olmadığı ülkelerdeki toplum, hoşnutsuzluğunu sokaklarda caddelerde  protesto ederek göstermeye başladı. Son yıllarda benzer olaylara sık sık tanık olmaktayız.

2010 yılında, Arap Baharı adı altında, dışardan destekli, bölge ülkelerinin ekonomilerini , siyasi ve sosyal yapılarını etkileyen olaylar başladı. Kuzey Afrika, Yakın ve Ortadoğu’da bazı ülkeleri kapsayan, önce Tunus’ta başlayan, Mısır, Libya, Bahreyn, Suriye, Irak, Yemen, Ürdün, Fas, Cezayir, Lübnan, Suudi Arabistan gibi ülkelere de  yayılan olaylar yaşandı. Bunların bir kısmı gösteri düzeyinde kalırken, Tunus, Mısır, Libya, Irak, Suriye, Yemen, İran gibi ülkelerde iç karışıklığa, yönetim değişikliklerine veya sivil savaşlara neden oldu.

Arap Baharından en az etkilenen ülkelerden biri de Suudi Arabistan. Nedeni, Arap Baharını körükleyen dış güçlerle olası bir pazarlığın yanında, Suudi Arabistan’ın sahip olduğu dini, tarihi, sosyo- kültürel yapısı, coğrafi,  demografik ve ekonomik özellikleri ile beraber, kadınlara araba sürme özgürlüğü gibi küçük çapta reform vaatleridir. Yerel seçimlerde ilk defa oy kullanıldı. Ayrıca, yayımlanan bir kararname ile, her türlü gösteri, protesto, yürüyüş ve bunlara davetiyenin şeriat ve İslam prensipleri ile bağdaşmadığı ilan edilmesi etkili oldu denilebilir. Tüm bunlarla birlikte Suudi Arabistan yönetiminin aldığı önlemlerin yeterli olup olmayacağını zaman gösterecektir.

Son olarak İran’da yaşanan gösterilerin niteliği tam anlaşılabilmiş değil. Rüşvet ve yolsuzluklardan tutun, İran rejiminin kırk yıla yakın bir süredir baskısından, işsizlikten dolayı gösterilerin ortaya çıktığını öne sürenler çoğunlukta. İran’da kuş gribinden ötürü 18 milyon tavuğun öldürüldüğünü ve yumurta fiyatlarının arttığını, bunu protesto etmek amacı ile ufak bir grubun sokağa çıktığını ve gösterilerin aniden ülke geneline yayıldığını belirtenler oldu. Gösterilerdeki sloganlara bakıldığında İran’ın izlediği dış politikanın da protestolarda payı var. İran’ın Suriye, Yemen politikasını ve Suudi Arabistan ile mezhep rekabetini eleştiren sloganlar bunu gösteriyor.

İran’daki gösterilere İsrail, ABD ve İngiltere destek verdi. Gösterilerin ateşi düştükçe bu ülkelerde gelen kışkırtıcı demeçlerin de hızı kesildi.

Olaylardan dolayı emperyalistler, silah satıcıları kazançlı çıkarken, bölge ülkesi olan Türkiye’nin ekonomisi olumsuz yönde etkilendi.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..