Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '09

 
Kategori
Sinema
 

Tais Toi

Tais Toi
 

Tais Toi


Fransız sinemasının iki dev ismi Jean Reno ve Gerard Depardieu'nun bir araya geldiği Tais Toi (Dost musun Düşman mısın) komedi alanında gerçekten başarılı bir film. "Tais Toi" fransızca "kapa çeneni" anlamına gelmektedir. Dilimize "Dost musun Düşman mısın" olarak geçmiştir, ama orjinal anlamında geçseymiş de bence güzel seçim olabilirmiş.

Quentin (Gerard Depardieu), banka soymaktan içeriye girmiştir. Oldukça fazla konuşan, bir an için durmak bilmeyen bu saf adam, hiç bir koğuşta kalamamaktadır. Çenesi öyle düşüktür ki, bir haftada tam beş mahkumu canından bezdirmiştir. Ruby (Jean Reno) ise, bir katildir ve azılı gangster Vogel'in 20 milyon avrosunu çalmıştır. Ayrıca Vogel'in karısı Sandra ile ilişkisi vardır. Vogel, karısı Sandra'yı öldürtür ve suç Ruby'nin üzerine kalır. İçeriye giren Ruby, bir kelime bile konuşmamaktadır. Amacı kendisini akıl hastanesine sevkettirip oradan kaçmaktır. Komiser Vernet, Ruby'i konuşturmak için dahiyane bir plan düşünür. Çenesi düşük Quentin ile hiç konuşmayan Ruby'i aynı koğuşa aldırır. İkilinin sıradışı dostluğunun başlangıç noktasıdır burası. Ruby'nin bir tek kelime etmemesine rağmen onu dinlemesi Quentin için dostluğun en güçlü bağıdır. Ruby'nin kaçışına uzanan planında beklenmedik bir misafiri vardır: Montargisli Quentin.

Acımasız bir katil olan Ruby'nin saf ve yapışkan Quentin'den kurtulması hiç de kolay olmayacaktır. İzlenmeye değer filmler hakkında çok fazla bilgi vermek istemem hiç bir zaman. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi müstakbel zevkinizin içine limon sıkmak istemem. Tais Toi, çok bilinmemesine rağmen komedi filmleri arasında beni en çok güldüren filmler kategorisine girdi bile. Fransız komedi unsurlarının bir çok öğesini bulabileceksiniz bu filmde.

Amerikan komedi filmlerinin bir çoğu cinsel içerikli konulara dayanır. Amerikan Pastası serisi de sanırım en tipik örneğidir. Tabi ki haliyle bu tür filmleri aile ile seyretmek mümkün olmuyor. Ama Tais Toi, kesinlikle ailecek seyredilebilecek bir film. Hele hele iki dev ismin başarılı performansları da ayrıyetten görülmeye değer. İzleyin derim, Quentin ve Ruby'nin hayranı olacaksınız.

Not: Montargis, Quentin'in şehridir. Film içinde devamlı kendinden bahsederken "Merhaba, ben Mantargisli Quentin." der.

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..