Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '09

 
Kategori
Gelenekler
 

Tanabata, Yıldız Festivali

Tanabata, Yıldız Festivali
 

Temmuz ayını yedisi burada TANABATA "yıldız festivali olarak kutlanır. İki yıldız Vega ( ohimesama ) ve Altar (hibobushin ) adı verilen sevgililer yılda bir kez Temmuz'un yedisinde samanyolunda bir araya gelirler.

Kutlama tarihi çok eskilere dayanıyormuş. Önceleri Kyoto'daki imparatorluk ailesi kutlamış. EDO devrinde halkta kutlamaya başlamış. Kızlar ve erkekler kendi elleriyle hazırladıkları süslü kağıtlara dileklerini yazıp bambu ağacının dalına asmışlar. Dileklerinin gerçekleşeceğine inanıyorlarmış.

Günümüzde de hemen her yaştan insanın katıldığı bir festival. Şarkısı bile var. Anaokuluna giden çocuklar okullarda kutluyorlar.

UMUT DÜNYASI işte ... Herkes bir seyler diliyor. Ben de hemen her yıl sınıfımda hazırlarım. Bu yıl küçük çocukların da katılımı sağladım. Birkaçının dileklerini onların yerine ben yazdım.

Anaokulu öğrencisi MODEL olmayı diledi. Bir erkek öğrenci okuldaki spor kolunda ve ve yöre takımında futbol oynuyor. O profesyonel futbolcu olup İspanya'nın Barselona takımında oynamak istediğini yazdı. Bir kız öğrenci Japonya'nın voleybol milli takımına girip Japonya'yı temsil etmek istediğini söyledi . Bir lise öğrencisi "Her zaman mutlu olmak istediğini yazarken geleceğe ait dilekte bulunmadı." Sanırım küçük çocuklar ne istediklerini daha iyi biliyorlar...

Eşim ilk yazı ekleyendi. Bambu ağacının dalını dağdan getiren de o. Her zaman güzler yüzle mutlu bir yaşam sürdürmemizi dilemiş.

Bugünde başka öğrencilerime yazı yazdıracağım. Bakalım neler dileyecekler .

Ben ne mi diledim? Sağlıklı bir yaşam ve yılda bir kez de olsa Türkiye'ye gidecek gelir... Kardeşim döndü ülkemize. Sayılı gün çabuk geçer derler ya... Su gibi aktı gitti zaman. Hasret bitmiyor ki.

Bu kez Milliyet Blog'da beni yalnız bırakmayan değerli arkadaşlar ve sayın ilgililer için de dilekte bulunacağım. Hepiniz için sağlıklı mutlu bir yaşam dileyeceğim yazdığım yazıda. Hadi çok uzaklarda olan bu festivale yüreklerinizle katılın ve dilekte bulunun kendiniz için. Gönlünüzden geçenlerin gerçekleşmesi dileğiyle ...

SAĞLICAKLA KALIN

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..