Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '07

 
Kategori
Turizm
 

Tanıtılamayan Türkiye

Tanıtılamayan Türkiye
 

28/02/2007 tarihli Milliyet gazetesinde yayınlanan heberde, (http://www.milliyet.com.tr/2007/02/28/son/sonyas11.asp ) Türkiye tanıtım filmi vardı ve bir de anket bulunuyordu. Ankette, "beğendiniz mi?" sorusuna, ‘evet’ – ‘hayır’ – ‘daha iyi olabilirdi’ seçenekleri vardı. Çok daha iyi olabilirdi...

Geçen gün açıklanan, İstanbul Kültür Kenti Afiş Yarışması I.sine takıldım. (http://yenilux.com/2007/02/23/2010-avrupa-kultur-baskenti/) Fikir olarak değişik, güzel ve çekici. Fakat içerik? Beyaz (porselen olsa gerek) bir kahve fincanı içinde, ön plana çıkmış cami arkada İstanbul sulüetleri. Bu şehrin tanıtımı hep camiler ya da lalelerle yapıldı. Kültür ve medeniyetler şehirinin bileşeni sadece camiler olmamalı bence. Bu şehrin Galata kulesi var, köprüsü var, denizi – boğazı var, dillere destan sarayları var. Var da var. Oysa yarışmaya katılan tüm afişlere baktığınızda bizi tanıtacak çok daha nitelikli çalışmalar bulunuyor. (Diğer 20 afişi görebilirsiniz (http://www.milliyet.com.tr/content/galeri/yeni/goster.asp?galeriid=444) Türkiyeli ve İstanbul’da yaşayan biri olarak, daha modernize edilmiş şekilde tanıtılmak istiyorum.

Gelelim son çekilen tanıtım filme. Afiş yarışması için söylediklerimden çok da farklı değil gerçi. Habere yapılan yorumlarda golf sahnesine sitemler vardı ve golfun bizim kültürümüz olmadığı vurgulanıyordu. Tanıtımlarda yer alan aktivitelerde amaç, her zaman kültürümüzü yansıtmak değil, turistlere sunacağımız olanakları da göstermek açısından çok önemlidir. Zaten bugüne kadar kayıplarımızdan birisi, Osmanlı esintileri ile yaptığımız Arap kültürü gölgesinde kalan tanıtılarımız oldu. Dünyanın dört bir yanından gelecek insanları, sahip olduğumuz kaynaklardan yeterince haberdar etmektir.

Yukarıda koyduğum resim 3 – 4 yıl önce yapılan tanıtım filmiden enstantaneler. Tamamını muhakkak izlemişsinizdir, özellikle Eurovizyonu takip edenlerdenseniz. Gördüğünüz üzere kör değneyini bellemiş gibi aynı tarz. Bir önceki ile o kadar benzer ki insanların yeterince dikkat ve ilgisini çekecek yenilik yok. Tarih ve doğal güzellerikleri saymakla bitirilmeyecek ülkemizin tanıtımı için uygulanacak değişik senaryolar da var oysa. Bunları kim hazırlar ve seçer çok iyi bilmiyorum, ama lütfen artık çağımıza daha uygun çalışmalar çıkartsınlar.

Ülkemizin bacasız fabrikasının iyi çalışması ve gelir getirmesi için; ilk önce halkın turizm konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi, sonra bakanlığın kesenin ağzını açmasıyla çok yol gideriz.

 
Toplam blog
: 17
: 531
Kayıt tarihi
: 20.10.06
 
 

Yazı yazmayı yaptığım işten çok daha fazla seviyorum. Lakin; bana para kazandıran işe, yazmaktan faz..