Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Tarımda bilgi kirliliği ve gerçekler

Tarımda bilgi kirliliği ve gerçekler
 

Tarım konusunda doğru bilinen yanlışlardan bir kaçı

Türkiye söylenenin aksine yağ bitkileri yetiştirmek için uygun bir ülkedir. Bunun tersini söyleyenler GDO'lu soyanın ülke içine rahat bir şekilde girmesi için çaba sarf ederler.

Türkiye'de bilinenin aksine hayvancılıkta kullanılan kaba yem miktarının %80-90'ının karşılandığı bilgisi doğru fakat eksiktir. Burada kaba yem tabirinde kullanılan sap ve saman gibi besin değeri düşük olan yemlerdir. Gerçek yoğun yem dediğimiz karma yem ve yonca-fiğ gibi bitkilerden elde edilen kaliteli yem ihtiyacının çok önemli bir miktarı ülkemizde maalesed karşılanamamaktadır.

Bilinenin aksine Türkiye'de hayvancılık yeterli ve yoğun yapılmamaktadır.  Angus yemeye devam edeceğiz.

Bilinenin aksine tarımsal ürünlere yapılan destekler gerçek girdi kalemleri olan mazota, gübreye, tohuma (az miktarda yapılıyor) yapılmamaktadır. Dolayısıyla destek olmadan yapılan tarım giderek azalacak ve dışa bağımlılık artacaktır.

Bilinenin aksine ülkemizde yerli sebze tohumu ihtiyacının ancak %35-40'ı  karşılanmaktadır. 

Bu miktarı özel sektör karşılamakta bakanlığın f1 hibrit çeşit projesi sonucu bu noktaya gelindiği bilgisi yanlıştır. trilyonlar harcanan f1 hibrit projesinden tek bir çeşit geliştirilmemiştir.

Bilinenin aksine 500 yerli tohum firmasından yaklaşık 400 adeti sadece buğday ve arpa sertifikalı tohumluğu üretmekte ve ürettikleri sertifikalı tohumlukların bedelini bakanlıktan aldıktan sonra ürünleri ürün ve ekmeklik olarak un fabrikasına satmaktadırlar. 

Bilinenin aksine patates, ıspanak, lahana, marul vb. bitkilerin tohumlarının tamamı yurt dışından ithal edilmektedir.

Bilinenin aksine GDO'lu tohumlar ve ürünlerin yurt içine girişi için başvuruyu tohumları geliştiren firmalar değil yumruta, besi vb. dernekler yapmıştır. Fakat GDO'lu mısır üreten ve satan yabancı tohum firmaları her ne hikmetse F1 hibrit tohumu üretiminde kullandıkları ana ve baba hatlar için de ülkemizde izin almışlardır.

Bilinenin aksine Türkiye'de GDO lobisi bakanlık üstü düzeyde etkin faaliyet göstermektedir. 

Bilinenin aksine biberde, hıyarda, karpuzda, kavunda hormon uygulaması yapılmaz. Son yıllarda patlıcan ve domateste de hormon uygulaması giderek azalmıştır.

Bilinenin aksine ABD ve diğer gelişmiş ülkeler tarıma büyük destekler verirler ki insanlarının gelecekte de beslenmelerini sağlıklı ve etkili bir şekilde sağlayabilsinler.

Bilinenin aksine ülkemizde tarıma verilen destek tarımı geliştirmemekte, geriye görütmektedir. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..