Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '13

 
Kategori
Eğlence - Hobi
 

Tavla nasıl oynanır?

Tavla nasıl oynanır?
 

Tavla

Tavla oyunu yüzyıllarca öteden günümüze uzanan mistik bir oyundur. Geleneksel olup da bir o kadar eğlenceli ve evrensel nitelikte bir oyundur. Özellikle ülkemizde son derece yaygındır. Ancak bu kadar yaygın olmakla birlikte usta olmak özel çaba ister. Bu anlamda tavla oyununu iyi bilmek ve özümsemek gerekmektedir.
 

Eğer tavla oyununu yeteri kadar bilmiyorsanız yazımız rehber niteliğinde olacaktır.

Bilindiği gibi tavla oyununda 30 pul vardır. Bunlardan 15’i beyaz, 15’i siyahtır. Yani her oyuncu 15 pula sahiptir. Ve elbette 2 adet de zar vardır. Bu anlamda hem strateji hem de şans oyunudur, diyebiliriz.

Genel olarak ifade edersek, tahta üzerinde her oyuncu pullarını gerektiği gibi dizdikten, zarın sunduğu rakamlar eşliğinde ustalıkla pulları ilerletmelidir. Ve ilerleyen oyuncu, kendi taşlarını ilerletirken, rakibinin önünde engel oluşturmalı, bu sayede onun çıkışını engellemeli ve kendi pullarını toplamalıdır. 15 pulun tamamını toplayan oyuncu oyunun galibidir.
 

Tavla oyununa başlarken her oyuncu şansın simgesi zar atar. Tek zarı kim büyük atarsa oyuna ilk başlayacak kişi de odur. Oyunu başlatan kişi rakibini ve kendinin attığı zar ile oyunu başlatır. Pulun ne kadar ilerleyeceği atılan iki zar ile ortaya çıkar. Ya iki zarın toplamı sayı kadar, ya da iki ayrı taşa iki hamle yaptıracak şekilde ilerlenir. Çift atma hamle sayısını ikiye katlar. İlerletme yapılırken hanelerin boş olması gerekmektedir. Ancak, önemli bir nokta vardır: Eğer hanelerden birinin üzerinde tek taş varsa ve o taş rakibe aitse, hamle taşın üzerine yapılırsa, o taş kırık olarak ifade edilir ve tavlanın ortasına konur. Rakibi kendine uygun zar gelene kadar hamle yapamaz ve pulu kıran büyük avantaj elde eder.

15 taşın tamamı kendi hanenize girdiğinde pulları toplamaya başlarsınız. Pulların tamamını en kısa sürede toplayan oyunu kazanır.

Evet tavla oynamayı sevenler için bir de link verelim, bol şans diliyelim!

 

 
Toplam blog
: 80
: 2949
Kayıt tarihi
: 13.01.13
 
 

Tuncay Takmaz 1975 yılında Şişli İstanbul'da doğdu. Bugüne kadar 27 kişisel sergi açtı, çok sayıd..