Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '16

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Tavşanlı - İnegöl bölgenin yıldızı olabilir mi?

Tavşanlı - İnegöl bölgenin yıldızı olabilir mi?
 

TAVŞANLI - İNEGÖL BÖLGENİN YILDIZI OLABİLİR Mİ?


Tavşanlı’yı Bursa’ya bağlayacak Domaniç Yolunda da çalışmalarımız hızla devam ediyor; Tavşanlı, Domaniç, İnegöl, Bursa, ver elini İstanbul.(1)

Türkiye Haritası tamamen değişiyor, Ülkemizin artık 119 ili oluyor. 38 ilçenin, yakın zamanda OHAL kapsamında çıkarılacak KHK ile il yapılacağı iddia ediliyor.(2)

Tavşanlı halkı tabanında gerçekten il olmayı istiyor. Sosyal medyada ciddi anlamda yazılarımız destek aldı. Hatta Milliyet Blog bültenine dahi girdi. Tavşanlı’nın il olması önerimiz. Ege Bölgesi'nde İnegöl ve Tavşanlı ilçeleri gelişime açık, dikkat çeken yerler. İl kapsamına girecek illere bakıldığında İnegöl’ün il olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Tavşanlı ilçesinin ilk etapta il olma şansı zor gözüküyor. Tavşanlı nasıl kabuğunu kırabilir? Tez zamanda nasıl kalkınabilir? Tavşanlı bu çıkmazı nasıl aşabilir? Yazımızda bu soruların cevabını arayacağız.

Tavşanlı ilçesi sanayisi ile yatırıma açık bir ilçe olmakla beraber iş adamlarının dikkatini çekmektedir. Sanayisi yatırım yer sıkıntısı yaşayan İnegöl ilçesi, Tavşanlı sayesinde rahat bir nefes alabilir. İnegöl, Tavşanlı’ya doğru biraz biraz kayabilir.

Tavşanlı sanayisi Kütahya istikametinde ilerlemektedir. Stratejisi Kütahya’ya gebe bir ilerlemedir. Kütahya’dan iseTavşanlı sanayi istikametine doğru, ne bir ilerleme söz konusudur, ne de bir birleşme. Bu durumda kangru misali hızlı ilerlemeden ziyade kaplumbağa gibi ilerlemesi Tavşanlı’nın kaderi olacaktır. Netice’de Tavşanlı’nın Kütahya’nın gölgesinde gelişmesi zor bir durumdur.

Ne yapılmalıdır peki?  Tavşanlı sanayisi Harmancık istikametine çekilebilir. Yani yeni organize sanayi projeleri bu alana kaydırılabilir.  Tavşanlı sanayisi, yatırımları büyüme stratejilerini İnegöl istikametine kaydırmalıdır. Tavşanlı- İnegöl hattında hızlı tren projesi yapılabilir. Domaniç’in koca dağları delinerek ulaşım daha seri hale gelebilir. Tavşanlı’nın rotasını İnegöl-Bursa hattına kaydırması Tavşanlı açısından umut vericidir. Eğer bu hatlar oluşursa İnegöl il olduğunda Tavşanlı çok büyük yatırım zemini olabilir. Başbakanımız Tavşanlı konuşmasında diyor ya; Tavşanlı, Domaniç, İnegöl, Bursa, ver elini İstanbul.

Domaniç ilçesi İnegöl’ün il olmasını büyük bir heyecan ve sabırla beklemektedir. İnegöl fabrikaları neredeyse Çamlıca köyüne kadar işçi servisi göndermektedir. İnegöl Belediyesi’nin son zamanlarda Çamlıca köyüne yardımı ise dikkat çekicidir.    

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “ Bu park için belediyemizin yaklaşık 45 bin TL´lik bir masrafı olmuş ananızın ak sütü gibi helal olsun. Domaniç’liler den İnegöl´ün sosyal hayatına, ticaret hayatına ciddi destek verenler var. Tam rakam bilemiyorum ama 8-10 bin Domaniç’li İnegöl´de yaşıyor diye biliyorum. Bu park için Ak Parti İlçe Teşkilat başkanımız hanımefendi Yurdagül Hanım ve Ergün Çağlan parkı tekrar yapalım diye bize söylediler. Yanlış anlaşılmasın ben açılışa gerek yok dedim yaptığımız işin fiyatını biliyorum çünkü daha çok Muharrem ayı vesilesiyle ve Cuma günü için bir araya gelmek istedim. İnegöl´de de çok Çamlıcalı var. Sahip çıkmak lazım köyümüze. Hem yerinde yapılan çalışmayı görmek istedik hem de sizinle kucaklaşmak istedik” dedi.(3)

Yukarıdaki haberde de görüldüğü gibi İnegöl bu kadar yaklaşmıştır Tavşanlı’ya. Bugün Domaniç ilçesi ve köyleri referandumla Kütahya’dan ayrılıp İnegöl’ün il olmasını ve İnegöl’e bağlanmayı sabırsızlıkla beklemektedirler. Bu potaya ne olursa olsun Tavşanlı ilçesi de girmelidir. Gelecekte İnegöl’ün büyükşehir olma hayali Tavşanlı’nın il olmasına bağlıdır.

Sonuç olarak; Tavşanlı sanayisi istikametini İnegöl hattına çevirmelidir. Göbel Kaplıcalarına termal rehabilitasyon hastaneleri kurulabilir. Termal’ini daha da geliştirebilir. Türkiye’de Çorum leblebisi reklamını kırarak ‘Leblebinin hası Tavşanlı Leblebisi’ni Dünya’ya tanıtabilir. Tunçbilek kömür işletmeleri ile kömürden gaz üretme projeleri daha da geliştirilebilir, büyütülebilir. Tavşanlı ilçesi kabuğunu kırmalı ve yepyeni siyasi vizyonlara yelken açabilir.

 

               KAYNAK

(1)  Başbakan Yıldırım’ın Kütahya Tavşanlı’da halka yaptığı konuşmanın tam metni - https://www.akparti.org.tr/site/haberler/basbakan-yildirimin-kutahya-tavsanlida-halka-yaptigi-konusmanin-tam-metni/84462#1

(2)  https://www.kamugundemi.com/gundem/38-ilce-il-oluyor-iste-il-olacak-ilcelerin-tam-listesi-h97730.html

 

 

(3)    http://www.kutahyahaber.de/2016/10/22/inegolden-camlicaya-45-bin-tllik-park.html

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..