Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

Tekerlekte Devrim

Tekerlekte Devrim
 

Dünya hiç yerinde durmuyor. Zaman ilerledikçe sürekli yenilik geliyor. Bugün Milliyet'te çıkan habere göre Japon lastik üreticisi Bridgestone tekerliği adeta ikinci kez yaratmış. Artık lastik nedeniyle araçlar yollarda kalmayacakmış. Çünkü adamlar havasız lastiği üretmişler.

Lastiklerde termoplastik reçine maddesi kullanılmış.
 
Reçine bildiğiniz gibi özellikle çamlarda oluşan katı veya yarı akışkan organik salgı maddesidir. Kauçuk da böyle bir ağaçtan elde ediliyor zaten. Bu reçineler yapay olarak da elde edilebiliyor. Kimyada sonsuz polimerleşme ile elde edilen büyük moleküllere de reçine deniyor.
 
Termoplastikler ise ısıtıldıklarında yumuşayan, soğutulduklarında tekrar
sertleşen plastik grubudur.
 
Thermoplastiklere örnek olarak polietilen, polipropilen, polistiren,  poli(vinil klorür), ve polikarbonat verilebilir. Yani plastik anlayacağınız. Adamlar plastik reçine yapmışlar. Bir nevi kauçuk yani. Bu madde, her türlü hava koşuluna dayanıyormuş. Sıkı yapısı nedeniyle aracın ağırlığı altındaki tekerlek sisteminin çökmesini de engelliyormuş. Lastiğin kendine özgü yapısı lastiklerde basınçtan kaynaklanan patlama veya sönük hava gibi sorunları tamamen ortadan kaldırıyor.
 
Eskiden lastiklerde iç lastik olarak şamyel bulunurdu. Şamyel patladı mı yama yaptırman gerekirdi ve anında stepne lastiğini takmanız gerekirdi. Sonra dubleks lastikler çıktı. lastik patlasa bile sizi gideceğiniz yere  kadar götürürdü hemen lastik değiştirmenize gerek kalmazdı. Dubleks lastik, şamyelli lastiğe göre ileri bir aşamaydı. Şimdi ise artık patlama derdi diye bir şeyi adamlar ortadan kaldırmışlar. Artık 5-10 yıl neyse yeni lastik değiştirmeye gidilecek anlaşılan. İşte ARGE yapmanın, işte iyileştirme yapmanın, işte yenilik arayışının böyle güzel kolaylıkları, güzellikleri var.
 
Reçine, doğal bir madde olduğu için ömrünü tüketen lastiklerin, geridönüşümle yeniden kazandırılabilmesi de mümkün. Yani yüzde yüz  geri dönüşüme de kolaylıkla cevap veriyor.
 
Artık bundan iyisi Şamda kayısı durumu. Tebrik ediyorum gerçekten.
 
http://gundem.milliyet.com.tr/tekerlegin-ikinci-kesfi/gundem/gundemdetay/24.01.2012/1492848/default.htm
 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..