Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '06

 
Kategori
Bilgisayar
 

Teknolojinin insan ruhunu işgali

Teknolojinin insan ruhunu işgali
 

Intel (R) Pentium (R) D CPU 2.66GHz (2 CPUs), 510MB RAM sanırım bu blog sayfalarını okuyan hiç birimiz bunlarda nedir demiyoruz. Bu tür ifadeleri şu an bu yazıyı yazdığım bir yanı sevimli, iyi bir arkadaş,bir yanı kötü kullanım durumunda bir canavara benzeyen aygıt için kulanıyoruz. Bilgisayar ve ona anlam katan programlar, internet. Emeklerken bir kaç yıl içinde yürümeye başlayan, belki de bir kaç yıl içinde koşmaya başlayacak olan büyük buluş.

Bahsettiğim bu aygıtla 1998 yılında tanışmış ve uzun zamandır arkadaşlık etmiş biri olarak bilgisayarı bir madde hamuru gibi düşünüyorum. Ondan Dünya'yı gezebileceğiniz hızlı bir uçak, güzel bir gemi, bir yarış arabası yapabileceğiniz gibi, öldürücü bir silah haline de getirebiliyorsunuz. Yani klasik bir cümleye benziyor bu durum "Bıçak öldürücü bir alet olabileceği gibi,bir doktorun elindeyse hayat kurtarır", Bilgisayarın hayatımızdaki yerini de bu duruma benzetiyorum.Bu aygıtla bir kaç saatlik uğraş sonucunda insanlarla yararlı bilgileri paylaşabileceğiniz web siteleri hazılayabileceğiniz gibi, bir kaç olumsuz sitede sörf yaparak bu gerçekte çok aydınlık olması gereken sanal alemin karanlık sokaklarına dalabiliyorsunuz.

Yani yaşamdakine benzer bir yol ayırımı sanal alem dediğimiz bu ortamda da karşımıza çıkıyor. Ya iyi oluyorsunuz, ya da kötü. Bilgisayar interneti ile birlikte size daha gizli bir ortamın kapılarını açtığı için bu ortamda daha doğru bir şekilde içinizi gösteren bir ayna tutabiliyorsunuz kendinize oynadığınız oyunlar dahi bu yol ayırımınızı gösteriyor. Kanın oluk oluk aktığı, canavarların bin bir türklüsünün ekranınızda cirit attığı bir oyunla saatlerinizi harcayıp ruhunuzu karartabilirken,satranç, oto yarışı, ufkunuzu açabilecek strateji oyunları, zeka oyunları v.b.gibi oyunlar ile verimli saatler geçirebiliyorsunuz.

Tabbi bu bahsettim etkilenme çocuklarımızı çok daha fazla olumlu veya olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle çağın en büyük buluşlarından olan bilgisayar ve internetin nasıl yararlı kullanılabileceği ile ilgili okul derslerinin olması gerektiğini bir eğitimci olarak acil bir şekilde gerekli gördüğümü belirtmek istiyorum. Windows'un masa üstünde açılacak her pencerenizin aydınlık ufuklar göstemesi dileklerimle....

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..