Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '11

 
Kategori
Deneme
 

Tepkiler üzerine

Tepkiler üzerine
 

Gündelik yaşamda insanlara sunduğumuz etkilere tepkiler alırız. Bu etkiler, görsel, işitsel, dokunsal vb. olabilir. Tepkiler de karşıdaki insanın çeşitli şekillerdeki yanıtıdır.

Bu yazıda hiçbir araştırma veya kanıt yoktur ve tamamen kendi düşüncelerim bulunmaktadır. Kişilerin size karşı tepkisi sizin ruhsal durumunuzu etkiler ve sizin tepkiniz de tabiki onları etkiler. Ancak burada değinmek istediğim nokta başkadır. Anlık veya kısa bir süreliğine görüştüğünüz kişilerin değil, uzun bir zamanı gerek okul ortamında gerek iş ortamında veya başka bir ortamda birlikte geçirdiğiniz kişilerin tepkileridir.

Bir ortamdaki insanların tepkileri, o ortamdaki veriminizi düşürerek, kimliğinizden başka birisi gibi görünmenize neden olabilir. Örneğin; aslında çok eğlenceli bir kişiliğiniz vardır ancak girdiğiniz ortamın soğukluğu ilk andan itibaren içinize işleyerek isteseniz de istemeseniz de düşünce ve tavırlarınızı değiştirir. Bu da istediğiniz gibi davranamamanıza, kendinizi kurduğunuz cümlelere dahi tam anlamıyla verememenize ve soğuk bir insan gibi görünmenize neden olabilir. Dolayısıyla gerçek kişiliğinizden oldukça farklı görünür, tanınırsınız. “Ya sen ne kadar eğlenceli biriymişsin.” sözünü de muhtemelen birilerinden duymuş ve belki de, bir çok kez siz de söylemişsinizdir.

Büyük bir keyifle girdiğiniz bir ortamdaki soğukluk siz farkedemeden,  ki bu çoğunlukla fark edilmez,  sizi etkiler ve tavrınızı değiştirir. Bu o gününüzü mahvetmeye neden olmaz çünkü bir saat sonra karşılaştığınız eğlenceli bir arkadaşınızla, önceki ortamdan hiç etkilenmemiş bir şekilde, her zaman olduğu gibi espirilerle konuşabilirsiniz ve bu çoğunlukla siz farketmeden gerçekleşir. Buradan çıkardığım bir sonuç şudur; bazı insanların sizi soğuk, sıkıcı birisi olarak görmelerinin nedeni, aslında onların verdikleri tepkilerden kaynaklanıyor olabilir.

Gülerek sorduğunuz “Naber?” sorusuna bile, bazı insanlardan her zaman çok sıkılgan cevaplar alırsınız. Bu da sizi, bir süre sonra o kişiyle olabildiğince az muhattap olmaya sürükler. Bu da kontrol dışı gerçekleşir.

Her ortamda gruplaşmalar olur ve bu gruplaşmalar, size verilen tepkilerin toplamları ile, sizin kontrolünüz dışında oluşur. Kendi kişiliğinize ve sizin verdiğiniz etkilere en yakın karşılıkları bulur ve doğal olarak en çok o kişilerle birlikte olursunuz.  

Sizin tepkilerinizle orantısız birisiyle başbaşa kaldığınızda, çoğunlukla susar ve ne konuşsam diye düşünürsünüz. Bu tip karşılaşmaların olmamasını, olduğunda da olabildiince kısa sürmesini dilersiniz. Bazı insanların kafeterya gibi bir ortamda masanıza oturmasını istemezsiniz, bazılarını görmezden geldiğiniz defalarca olmuştur. Bazı kişileri ise zaten siz özellikle ararsınız. Muhtemelen o kişiler de sizi gördüklerinde severek gelip yanınıza oturacaklardır.

Tabi ki burada bahsettiğim kişiler, sürekli aynı tepkiyi veren kişilerdir. Bunun haricinde herkesin günlük sıkıntıları olabilir. Normalde eğlenceli fakat o günlük morali bozuk birisinin tepkileri, kendisini hemen farkettirir ve onunla büyük bir istekle ilgilenirsiniz.

Birisinin gelip size “naber hacı?” dediğinde, ki günümüzde gençler arasında çok kullanılmakta, “iyidir hacı” diye yanıt vermeniz etkilerin ve tepkilerin orantısına iyi bir gösterge olabilir.        

 
Toplam blog
: 2
: 196
Kayıt tarihi
: 08.09.11
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunuyum. Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstit..