Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '19

 
Kategori
Aile
 

Terk Nedeniyle Boşanma

Aile hukukunu ilgilendiren konulardan biri de evlilik birliğinin hukuki olarak sonlanmasına sebep olan nedenlerden biri de boşanmadır. Boşanma Medeni Kanunda kanun koyucu tarafından hüküm altına alınmıştır.

Kanun koyucu boşanma sebeplerini hüküm altına almış ve bu sebeplerden biri olmadığı takdirde tarafların boşanma davası açmalarına izin vermemiştir. Boşanma sebeplerinden biri de terk nedeni ile boşanmadır. Terk sebebi ile boşanma davasının açılabilmesi için birtakım şartlar vardır. Bu 3 tane şart gerçekleşemeden boşanma davası açılamaz. Peki,  bu şartlar nelerdir?

Terk sebebi ile boşanma için gerekli şartlar:

Eşlerden biri ortak hayattan ayrılmalıdır. Terk kavramından anlaşılması gereken nedir? Evlilik birliği içerisine giren bireylerin birbirlerine kaşı sorumluluk ve hakları meydana gelmektedir. Medeni kanunda eşlerin birbirlerine olan sorumluluğu kapsamında bu hak ve yükümlülükler kanun koyucu tarafından hüküm altına alınmıştır.

Terk etmek kavramı da eşlerin birbirlerine olan yükümlülüklerini icra etmemek için evi terk etmesini ifade eder. Ayrıca şu hususa da parmak basmak gerekir. Terk nedeni ile boşanma da eğer bir eş diğer eşin ortak konuta girmesini engelliyor, onu eve almıyor ise burada terk eden taraf eve alınmayan eş değil eşini eve almayan taraftır.

Terk eden eşin ortak hayatı bitirme amacı ile evi terk etmesi veyahut hukuka aykırı bir nedenden dolayı evi terk etmesi gerekir. Ortak hayatı bitirme konusunda bir amacı olmayan bir nedenden dolayı- bu neden haklı bir neden olmalı veya hukuka uygunluk nedenlerinden birine dayanmalıdır.- evi terk etmek zorunda kalmış ise terk etme nedeni ile boşanma davası açılamaz.

Örneğin eşlerden biri hukuka askere gitmek için veya memur ise tayini çıktığı için evi terk etmek zorunda kalmış ise haklı bir nedene ve hukuka uygunluk nedenlerine dayandığından mütevellit terk edeni ile boşanma davası açılamayacaktır.

Açılsa dahi davaya bakacak olan hâkim şartların gerçekleşmemesine dayanarak davayı ret edecektir.  Hukuka uygunluk nedenlerine örnek verdiğimizde şunları sıralayabiliriz: eşlerden birine korunma kararı verilmiş ise, aile mahkemesi eşlerin ayrı yaşamasına karar vermiş ise.

Terk edilen eş Aile Mahkemesine başvurmalı ve eve dönmesi için ihtar gönderilmesini talep etmelidir. Mahkemenin ihtarı terk eden eşe göndermesi için terk süresinin en az 4 ayı geçmesi gerekmektedir.

Mahkeme eşe 2 ay içerisinde eve dönmesi için ihtarda bulunur. Eş eve dönmediği takdirde 2 ay içerisinde boşanma davası açılabilecektir.

 

 
Toplam blog
: 12
: 1061
Kayıt tarihi
: 14.02.15
 
 

EĞİTİM: Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2004  Arabulucu: Arabuluculuk daire Başkan..