Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Terör (3)

Terör (3)
 

Dünya tarihinde, terörden en fazla etkilenen, jeostratejik, jeopolitik ve jeoekonomik açılardan önemli bir konuma sahip olan Türkiye, yıllarca ülkede üretimin artırılmasına yönelik yatırımlara ağırlık verilememesi ve bütçesinin önemli bir bölümünün terör olaylarının önlenmesi amacıyla harcanması sonucunda kalkınmasını tamamlayamamıştır.

Türkiye, geçmişte olduğu gibi günümüzde de üzerinde ve yakın çevresinde dünya güç dengesini etkileyecek tarzda, sürekli ve çok yönlü olarak çıkar-güç çatışmalarına sahne olan, hassas bir bölgede bulunmaktadır.

Bir ülkede kendini güvende hissetmeyen sermayenin o ülkeye yatırım yapması beklenemez. Sermaye sahipleri bir ülkeye yatırım yapmadan önce o ülkenin güvenli bir ülke olup olmadığını yatırımları için herhangi bir riskin bulunup bulunmadığını araştırmaktadır.

Ülkede güvenli ortamın tesis edilmesi amacıyla yürütülün faaliyetler ise savunma harcamalarını artırmaktadır. Savunma harcamalarının aşırı derecede artması ise ekonomik ve sosyal olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir.

Terör’ün Türkiye’ye doğrudan maliyeti 100 milyar ABD Doları’ndan fazla. Dolaylı maliyetlerle birlikte zararımız 300 milyar doları buluyor.

Dünyanın en büyük dokuz projesinden birisi olan GAP 32 milyar dolarlık bir kalkınma ve değiştirme projesidir. Türkiye’nin sadece PKK terörü ile mücadele etmek için harcadığı 300 milyar dolarla 7 tane GAP’ın bitirilmesi mümkün olabilirdi.

Peki, daha neler yapabilirdik bu 300 milyar dolarla:

30000 km otoban (Mevcut otoban uzunluğunun 2 katı)

5 milyon derslik okul (mevcut derslik sayısının 12 katı

Türkiye’nin dış borçlarının 2, 5 katı

350 tane Boğaz Köprüsü

Türkiye’nin 83 yıllık sağlık gideri

75 tane Atatürk Barajı

Türkiye her yıl milli gelirinin önemli bir bölümünü terörle mücadele etmek için harcamak zorunda kalmıştır. Ancak, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye 30 senede % 5 kalkınma hızını sağlayabilen güçlü bir ülkedir. Ve teröre rağmen de gelişmeye devam edecektir.

Birlik ve beraberliğimizi sonuna kadar koruyalım. Zaten koruduğumuz zaman heba olan paralarımız; gençlerimize iş ortamı sağlayacak, ekonomimiz daha iyiye gidecek… Geleceğimiz için el ele vermek bu kadar zor olmasa gerek diye düşünüyorum…

Sevgilerle…

 
Toplam blog
: 28
: 1145
Kayıt tarihi
: 03.11.06
 
 

1984 yılında Ankara’da doğdum. Yaşadığım şehre yani Ankara’ya bayılıyorum. Hayatımın 2/3 ünü gülerek..