Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '09

 
Kategori
Güncel
 

TOKİ, amacının dışına mı çıkıyor ?

TOKİ, amacının dışına mı çıkıyor ?
 

TOKİ, Siyasi iktidarların emrinde olan devletin bir kurumu.

TOKİ'nin amacı, alt ve orta gelir grubu için arsa ve konut üreterek bu alanda öncülük yapmaktır.

Bu amaçla hazineye ait binlerce arsayı sosyal konut üretmek için devralmıştır.

Gelinen bu noktada, TOKİ zenginler için lüks konutlar üreterek amacının dışına çıkmaya başlamıştır.

Şimdilerde de TOKİ'nin, Ege sahillerinde, turizm potansiyeli yüksek kıyılarda, yabancılara villalar, tatil köyleri kurma girişiminde olduğunu, basına yansıyan haberlerden öğreniyoruz.

AKP Hükümeti, her alanda özelleştirme çalışması yaparken, TOKİ örneğindeki gibi devletleştirme politikası uygulamasındaki çelişkilerin nedenlerini sorgulamak gerekiyor.

Ege kıyılarının geçim kaynağı turizmdir. Deniz, kum, doğal yapı, tarihsel ve kültürel mekanlar turizmin can damarlarıdır.

Ege kıyıları zaten çok fazla betonlaşmıştır. Bu kıyılarda konut fazlası vardır. Uygun fiyatlarla satılmayı bekleyen bunca konut varken, Toki'nin bu bölgelerde konut üretmek istemesini anlamak oldukça zordur. Hele hele sosyal amaçlı konut yapılacak yerlerin adresi, Ege kıyıları değildir.

Toki'nin bu girişimi, turizmi olumsuz etkileyeceği, çevre sorunlarını ve betonlaşmayı artıracağı, kıyılara göçü artıracağı kesindir.Kıyı Belediyeleri, Toki'nin bu girişimine karşıdırlar.

Kıyı belediyelerinin, Çanakkale'den Muğla'ya % 80'inin belediye başkanın CHP li olduğunu düşünürsek, AKP,nin Toki aracılığıyla, bu uygulamasının siyasi yönlere kaydığını da düşünmek gerekiyor. Kıyı belediyelerinin ve halkın bu girişime karşı olmasına rağmen, Toki bu girişimlerini sürdürürse bölgeye büyük zarar verir.

Yerel seçimlerden hemen sonra, kıyılarda imar yetkilerinin belediyelerden alınarak , Kültür ve Turizm Bakanlığına verilmek istenmesi, kıyı belediyelerini cezalandırma, güçsüzlendirme anlamı taşıyor ki, bu durum bölge halkının oylarına karşı da bir duruş olarak algılanıyor. Bu durum ilerde çok büyük sıkıntılar yaratacak, bölge siyasi rant alanlarına dönüşecek. Bundan da en büyük zararı bu bölgeler görecektir.

Toki, sosyal konut üretmek için vardır. Ege kıyıları ise sosyal konut üretim alanları değildir.

Ege kıyıları turizm için çok önemlidir. Siyasi kavgaların, cezalandırmaların yeri değildir. Halkın oylarıyla seçilenlere saygı göstererek bu ülke için, bu bölgenin kalkınması için, uyum ve uzlaşma içinde çalışmak hepimizin yararına olacaktır.

Umarım uzlaşmalarla, yanlışlardan dönülür. Sonu güzel olan herşey güzel olur...

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..