Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '12

 
Kategori
Emlak
 

TOKİ yeni konseptlere yönelmeli

TOKİ yeni konseptlere yönelmeli
 

Eskiden mahalleler vardı, sonra apartman daireleri, şimdilerde güvenlikli, kameralı siteler. Komşuluk ilişkileri de öyle eskisi gibi kolay yapılamıyor artık. Bunda tasarımın büyük rolü var.

Keşke diyorum ülkemizde tarihi kavramları işleyen konutlar da yapılsa. Mesela konutlar yine site içerinde olsa ama bir kalenin içinde yapılsa. Kale içindeki evler bir mahalle havası içinde yerleştirilse, yani şimdiki gibi dikey değil yatay pozisyonda. Böylece insan ilişkileri daha da gelişse, komşuluk ilişkileri zenginleşse, insanlar daha çok etkileşim içinde olsalar. Yine kale içindeki şehirde kapalı çarşılar olsa cıvıl cıvıl,  kemer köprüler olsa. tarihle iç içe bir hava ama teknolojinin de en son imkanlarını kullanarak.
 
Keşke bu konsepti ve buna benzer daha pek çok kavramı TOKI yeni konutlarda çalışsa. Tamam ülkenin sağlıklı konut ihtiyacı var, dikey bir gelişme  ile konutlar dikiliyor ama başka alternatiflere de yönelmek iyi olmaz mı?
 
Türkiye TOKI'yi çok güzel keşfetti. 500 bin konut yapılmış, buna şimdi hükümet 500 bin tane daha eklemiş. Bence çok yerinde bir iş. Devletin bence görevi de sağlıklı konutlar inşa etmek veya öncü olmak. Son yıllarda kentsel dönüşüm projeleri yapılıyor, çok seviniyorum buna. Keşke eski, yıpranmış, depremde hemen  yıkılacak binalara da radikal bir kararla yıkım kararı verilse ve buralarda
oturan vatandaşlarımıza devlet babalık yapıp TOKI'lerden ev verse, evin borcunun ödenmesi için ise çok bonkör olsa mesela 30-40-50 yıl, belki 2 nesle yayılacak ödeme planları olsa. Her zaman şuna inandım, bu ülke insanının ev, barınma sorununu çözün ondan harikalar alırsınız. Ülke insanının her şeyden önce barınma sorunu olmamalı. Bu sorun hallolduktan sonra bu ülkeye kriz filan da işlemez.
Çünkü bizim insanımız kanaatkardır, soğan ekmek yer yine idare eder. TOKI'yi çok daha etkin kullanmakta yarar var. Zaten çabalar da galiba bu yönde.
 
TOKI şıkır şıkır konutlar yaptığı gibi camiler yapıyor, alışveriş merkezleri, devlet daireleri, statlar, üniversiteler de yapıyor. Örneğin 2012'de mesela 5 yeni stat yapılacağı açıklandı. Galatasaray'ın stadını da yine TOKI yaptı. Şimdi Tunceli Üniversite'sini de A'dan Z'ye TOKI yapacakmış.
 
TOKI, yeni projeler ürettikçe, bunları yaşama geçirdikçe hem halkımıza hem de TOKI'ye daha çok güven geliyor. Bu ülke insanı kendisine değer verilmesini, memleketine bir çivi çakılmasını bekliyor hep.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..