Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '16

 
Kategori
Sağlık
 

Top 5: Doğru bilinen yanlışlar

Top 5: Doğru bilinen yanlışlar
 

Lahana suyu, çorba ile geçiştirilen öğünler, diyet çaylar… Beslenme ile ilgili birçok farklı görüşün, gerek medya gerek ise sosyal medya aracılığı ile rastlanıldığı bu günlerde, duyduğumuz veya okuduğumuz bilgilerin hepsinin doğru olduğunu düşünmek yanlış olacaktır.

İşte hemen hemen hiç birinin bilimsel açıdan zayıflattığına dair bir dayanağı olmayan yanlış bilinen bilgiler;

Haftada 3 kilo verdiren mucize lahana suyu?

Kısa sürede kilo verdirici olarak görülen lahana suyunun kilo vermede bir etkisi yoktur. Lahananın kilo verdirdiği miti lahananın iyi bir ödem çözücü olmasından kaynaklanıyor. Lahana suyunun belirli miktarlarda tüketilmesiyle birlikte, tartıda görülen gerileme yağın yakılmasından değil suyun atılmasından kaynaklanıyor. Lahanayı tüketmenin en sağlıklı yolu ise yağ ve tuz olmaksızın balsamik sirke ve limon ile tatlandırarak tüketmekten geçiyor.

Form/Diyet çaylar kilo verdirir?

Form/Diyet çayların neredeyse tamamı “sinameki otu” içermektedir. Sinameki otu içeren çaylar vücutta laksatif etki dediğimiz bağırsakları çalıştırıcı etki yaratırlar.  Uzun süre kullanımlardan sonra bağırsaklarımız bu etkiye bağımlı hale geldiğinden tuvalete çıkmak gittikçe güçleşebiliyor. Kilo vermek için içilen bu çaylar dikkatli kullanılmadıklarında bağımlılık yaratabilir. Çözümü ise etiket okuma alışkanlığı edinmek. Bitki çayı karışımları almadan önce içeriğini okuyarak, sinameki otu içermeyenlerini tercih etmelisiniz.

Akşam 19.00 dan sonra hiçbir şey yememeliyim?

Kime göre? Neye göre? Birçok farklı hayat, farklı metabolizma varken nasıl yemek yemenin sonlandırılması gereken kesin bir saat var? Uzun süreli açlık durumlarında (19.00’dan sonra hiçbir şey yememek gibi) kan şekeri seviyeniz dibe vurur.

Bunun sonucunda hem metabolizma kilo vermeyi durduracak, hem de ağza alınan ilk lokmada vücut kendini dengelemek için fazla şeker alıp yağ olarak depolayacaktır.

Kilo verme ve yağ yakma olaylarının sürekli ve sağlıklı olarak devam edebilmesi için kan şekeri seviyemizin düz bir seyirde devam etmesi gerekmektedir. Bunu da ancak belirli aralıklarla, doğru miktar ve besin tüketimi ile sağlayabiliriz. Bu durumda da uzun süreli açlığı önlemek adına doğru seçilmiş bir gece öğünü tüketmemiz en doğru olacaktır.

Çorbayla geçiştirilen öğünler?

Elbette çorbasız diyet olmaz. Ancak çorba tek başına besleyici değildir. Bu nedenle çorba temelli diyetler tavsiye etmiyorum. Diyetinize farklılık oluşturmak istediğinizde bol sulu ve en az yağlı olanlar arasından seçim yapabilirsiniz.

Limon suyu zayıflatır?

Protein içeriği yüksek bir öğün ile güne başladığınızda, metabolizmanın daha hızlı olduğu ve kişinin kendini gün içinde daha uzun süre tok hissettiği kanıtlanmıştır.

Oysaki limon bir meyvedir. Meyveler, früktoz olarak bildiğimiz meyve şekeri içerir. Limonda neredeyse hiç protein yoktur. Yani uyanır uyanmaz limon suyu içerek güne proteini düşük, şeker içeriği yüksek bir öğünle başlamış olursunuz. Bu da emin olun yağ yaktırmayacaktır. Yanında yüksek asiditesinden dolayı ortaya çıkabilecek mide sorunları da çabası!  Benim önerim uyanır uyanmaz içebileceğiniz en yararlı olanı ılık sudur. Böylelikle metabolizmanızı uyandırarak erkenden çalışmaya başlamasını sağlayabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 7
: 125
Kayıt tarihi
: 30.04.16
 
 

Özel Gazi Hastanesi ////   ..