Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Toplum Destekli Polis'in anlamlı mesaisi

Toplum Destekli Polis'in anlamlı mesaisi
 

Beykoz Toplum Destekli Polislik (TDP), engelli anneleriyle bir araya gelerek, onları hem kadına, hem de aile içi şiddete karşı bilgilendirdi.

Toplum Destekli Polislik (TDP), suçun oluşmadan önlenmesine yönelik misyonu kapsamında engelli anneleriyle bir araya gelerek, onları hem kadına, hem de aile içi şiddete karşı bilgilendirdi. Kadınların kendileri ve çocukları ile ilgi haklar konusundaki bilgi eksiklikleri, bu tür toplantıların daha sıklıkla yapılması gerekliliğini de ortaya koydu.

Kadına karşı şiddet ve çocukların cinsel istismarı Beykoz’da da önemli bir sorun

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Büro Amirliği, “ Sessiz Dünyanın Özel Çocukları” ve “ Aile İçi Şiddet” isimli iki farklı projesi kapsamında Beykoz Asayiş Büro Amirliği Kadına Şiddet Birimi ile birlikte ortak bir proje düzenledi. Söz konusu proje kapsamında Gülenç Özel Eğitim Merkezi’nde eğitim almakta olan özel desteğe muhtaç çocukların aileleriyle bir araya gelen TDP ve Asayiş Büro Amirliği yetkilileri, etkinliklerine katılan ve tamamını annelerin oluşturduğu dinleyici topluluğunu  “kadına karşı şiddet” ve “çocuk istismarı” konusunda bilgilendirdi.

TDP Büro ile Asayiş Büro kadınlar için el ele verdi

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü TDP Büro Amiri Musa Bağbaşı, şube polisleri Levent Yeşilyurt, Selçuk Küçük, Mehmet Sağlam ve Erkut Öztürk ile Asayiş Büro Amirliği Kadına Şiddet Birimi memurları Yalçın Gülten ve Nihal Temel, Gülenç Özel Eğitim Merkezi’nin Rüzgarlıbahçe’de bulunan merkezinde çeşitli özür derecelerine sahip çocukların aileleriyle bir araya geldiler.

Anneler hem eş, hem de engelli annesi olmak dolayısıyla sahip oldukları haklardan habersiz

Basın mensuplarına etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada, Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü TDP Büro Amirliği’nin “ Aile İçi Şiddet” isimli projesinin normalde 2012 Aralık ayında sona ermesine rağmen, Gülenç Özel Eğitim Merkezi’nin bu yönde bir talepte bulunmuş olması dolayısıyla, halen devam etmekte olan “Sessiz Dünyanın Özel Çocukları” Projesi” altında ortak bir sunum gerçekleştirmeye karar verdiklerini ifade eden TDP memuru Levent Yeşilyurt, kadınların aile içi şiddete maruz kalıyor olmalarına rağmen, başvurulacak merciler ve sahip oldukları haklar konusunda bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.

Proje, vatandaşların ilgisiyle 6 ay daha devam edecek

Söz konusu etkinliğe katılacak olan öğrenci velilerinin engelli çocuğa sahip anneler olmaları dolayısıyla sorumlulukları ve sahip oldukları haklar konusunda bilinçlendirilmelerinin önemine işaret eden Yeşilyurt, “ Sessiz Dünyanın özel Çocukları Projesi”nin Temmuz 2013’e kadar devam edeceğini hatırlatarak, TDP Büro Amirliği’ne gelecek olan talepler doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Her mahallenin kendisinden sorumlu bir TDP polisi var

Beykoz TDP Büro Amirliği tarafından basına yapılan bu bilgilendirmenin ardından ise Gülenç Özel Eğitim Merkezi yetkilileri ile birlikte velilerin toplandıkları salona geçildi.

Yaklaşık 40 annenin katılım gösterdiği etkinlikte kendilerine önce TDP’nin faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Levent Yeşilyurt, büro olarak amaçlarının “ suçun henüz oluşmadan önlenmesi” olduğunu kaydetti ve programa katılan kadınlara “TDP mahalle polisi” uygulaması hakkında bilgi verdi.

Mahallelerden sorumlu TDP polislerinin isimlerinin polis karakollarından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü veya e-devlet internet siteleri üzerinden öğrenilebileceğini ifade eden Yeşilyurt, engelli annelerine, “ mahalle polislerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz; bizler sizlerin her türlü sorununuzda yanınızdayız” dedi.

Sessizlerin sesi olmak

“ Sessiz Dünyanın Özel Çocukları Projesi” kapsamında, özel eğitime muhtaç ve çeşitli özür derecelerine sahip çocukların polisler ile tanıştırılarak, suç ve suç unsurları konusunda bilinçlendirilmeleri için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini kaydeden polis memuru Levent Yeşilyurt, bu kapsamda gerçekleştirilen faaliyetler arasında şunları sıraladı: Mustafa Ceceli konseri, çocukların Arka Sokaklar dizisi film setine veya sinema filmlerine götürülmeleri, trafik eğitimleri, resim sergileri düzenlenmesi.

İhbar ile şikâyeti birbirinden ayırın; ihbarda kimlik bilgileri gizli tutuluyor

Anneleri 155 Polis İmdat hattı ile ilgili olarak da bilgilendiren Yeşilyurt,  bu hattı aramak konusunda çekimser olunmaması gerektiğini ifade ederek, ihbarlarda verilen kimlik bilgilerinin gizli tutulduğunu belirtti. TDP memuru, ihbarda bulunma ile şikâyet süreçlerinin birbirlerinden farklı olduklarının da altını çizdi.

Şiddet, sadece fiziksel olmaz

Türkiye’de aile içi şiddet vakalarının son dönemlerde arttığını ifade eden Yeşilyurt, şiddetin sadece fiziksel olmadığını kaydederek, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, cinsel şiddet şeklindeki şiddet türlerinden de örnekler verdi.

Yapılmış olan bilimsel araştırmaların, erkeklerin kadınlara karşı en fazla fiziksel ve sözlü şiddet uyguladıkları bulgusunu ortaya çıkardığını belirten TDP memuru, kadının erkek tarafından sokağa çıkmasının engellenmesinin de bir şiddet türü olduğunun altını çizdi.

İstanbul’da 2011 yılı içinde yaklaşık 7 bin adet müracaat

Konuşmasının devamında, katılımcılara istatistikî veriler de aktaran Yeşilyurt, 2011 yılı itibariyle İstanbul’da şiddet ile ilgili olarak toplam 7 bin civarında başvuru yapıldığını kaydederek, bunun 5 bin 844 adedinin kadına yönelik şiddet; bin 283 adedinin ise aile bireylerine yönelik şiddet ile ilgili olarak yapıldığını belirtti.

Beykoz’un durumu?

2011 yılı içerisinde suç unsuru olarak “ Aile Fertlerine Kötü Muamele” başlığı altında Beykoz’da toplam 187 adet vaka yaşandığını belirten TDP görevlisi, aile içi şiddet suçuyla ilgili olarak aynı yıl içerisinde 223 mağdur müracaatı yapıldığını ifade etti.

Şiddete uğradığınız zaman ne yapacağınızı biliyor musunuz?

Polis memuru Levent Yeşilyurt, toplantıda hazır bulunan kadınlara “Şiddete uğradığınız zaman ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Haklarınızı biliyor musunuz?” sorularını yöneltti.

Yeşilyurt, kadınların “ şikâyet edersem toplum benim hakkımda ne düşünür?” ya da“ çocuğum var, ne de olsa evimin erkeğidir” şeklindeki düşünceler ile şiddete maruz kalmalarına rağmen polise müracaat etmediklerini belirterek, bunun doğru çözüm olmadığına vurgu yaptı. TDP görevlisi, salonda bulunan kadınlara, “ Yalnız değilsiniz!” şeklinde seslendi.

Kadınlar da kendi yaşamlarından örnekler verdiler

Polis memuru Levent Yeşilyurt’un bu cümleleri üzerine kadınlardan bazıları da söz alarak, kendi yaşamlarından kesitler aktardılar. Söz alanların anlattıkları, özürlü çocuğa sahip olmanın getirdiği zorlukların dışında bu kadınların ayrıca erkek şiddetine de maruz kaldıklarını doğruladı.

Asayiş Büro Amirliği’nin Onçeşmeler’de bulunan “ Kadına Şiddet Birimi”

TDP memuru Yeşilyurt’un ardından söz alan Beykoz Asayiş Büro Amirliği Kadına Şiddet Birimi’nde görevli polis memuru Yalçın Gülten ise, “ birimlerinin yaklaşık bir yıldır faaliyette bulunduğu ve 24 saat hizmet verdiği” bilgisini aktararak, “ 155’i aramanız bize ulaşma sürecinizi başlatıyor” dedi.

Birim olarak, aile içi şiddet ve kadına karşı şiddet ile ilgili 18 yaş üstü müracaatları değerlendirdiklerini kaydeden Yalçın Gülten, şiddete uğramış kadınlara ‘ çağrı üzerine koruma’ sağladıklarını veya kendilerini ‘sığınma evleri’ ile ‘ Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’ gibi kurumlara yönlendirdiklerini belirtti.

Şiddete uğrayan kadınlara sundukları hizmetin daha çok sürecin “ adli kısmı” ile ilgili olduğunu kaydeden Gülten, toplantıda hazır bulunan engelli annelerinin çeşitli konulardaki sorularını da yanıtladı.

Sosyal haklarını bilmiyorlar

Öğrenci velilerinin polis memurlarına yönelttikleri sorulardan, sahip oldukları haklar ile ilgili bilgilerinin olmadığının anlaşılması üzerine ise Asayiş Büro memuru Yalçın Gülten kendilerine detaylı bilgiler aktarıldı.

Çocuklar ile ilgili olarak doğru bilinen yanlışlar

Bilgilendirme toplantısının devamında, çocuklara karşı işlenen suçlar hakkında da bilgi aktaran TDP memuru Levent Yeşilyurt, annelere çocuklar ile ilgili olarak doğru bilinen yanlışları anlattı.  

Yeşilyurt,“ Çocuklara karşı işlenen suçlar ile ilgili olarak, mahkemelerde ilkin çocuğun beyanının esas alındığına” işaret ederek, “ çocukların, cinsel istismarı hayal güçlerinin genişliği nedeniyle uydurdukları” şeklindeki algının ise tamamen yanlış bir düşünce olduğunu söyledi. TDP görevlisi, çocukların çabuk unuttukları şeklindeki inancın da doğru olmadığını kaydederek, “ örneğin, çocuk dayak yediği zaman bunu ömrü boyunca unutmaz” dedi.

Suçların sadece tenha yerlerde işlendiği algısının da doğru olmadığını ifade eden TDP görevlisi,“ suçların kalabalık yerlerde de işlenebileceğini” belirterek,“ çocuklarınıza güvenin; onları dayak ile şiddet ile terbiye etmeye kalkmayın! Çünkü bunların sonuçları çok tehlikeli yerlere gidebiliyor” uyarısında bulundu.   

Psikolojik danışman Yıldız Burç: Şiddet, sonradan öğrenilir

Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü “ TDP Büro” ile “ Asayiş Büro” amirliklerinin ortaklaşa sunumunun ardından ise Gülenç Özel Eğitim Merkezi’nde görevli psikolojik danışman Yıldız Burç söz alarak, “ şiddetin öğrenilmiş bir davranış olduğunu” ifade etti.

“ Şiddet,doğuştan gelmez” diyen psikolojik danışman Burç, şunları söyledi: “ Çocuklara bunu biz öğretiyoruz. Nerede öğretiyoruz? Ailede öğretiyoruz. Doğduğu andan itibaren anne ile baba arasındaki veya diğer aile bireyleri arasındaki şiddete yönelik davranışlar çocuğa bunu öğretiyor ve çocuk da bunu uygulamaya başlıyor. Çocukluk yıllarında şiddete maruz kalan çocuk, ergenliğe geldiği zaman bunu karşıya da uyguluyor. Kime uyguluyor? Anneye uyguluyor veya evdeki diğer bireylere uyguluyor. Yetişkin olduğunda ise ailesine ve diğer bireylere uyguluyor. Yani, bence bu bir döngü. Bu döngünün içinde hepimiz yer alıyoruz. Bundan kurtulmanın yolu ise eğitimden geçiyor. Kanunla bazı şeyleri sonuna kadar engelleyemeyiz ama eğitim yoluyla rahatlıkla engelleyebiliriz. Onun için biz görmezlikten gelmeyeceğiz; şahit iseniz, söyleyeceksiniz, konuşacaksınız; çocuğunuz engelli de olsa yardım isteyeceksiniz.”

Kurucu Marziye Gülenç: Teşekkür ederiz!

Gülenç Özel Eğitim Merkezi kurucusu Marziye Gülenç ise programın sonunda yaptığı konuşmada, kurumlarına gelerek ailelere bilgilendirmede bulunan Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü mensuplarına teşekkür etti.

Yerel basın mensuplarına da kadına uygulanan şiddeti kamuoyuna duyuracak olmaları dolayısıyla teşekkürlerini sunan Gülenç, duyarlılık göstererek, toplantıya katılan velilere de şükranlarını sundu.

Müdire Derya Şahin: Anneler bize soruyorlardı

Kurum müdiresi Derya Şahin ise Beykoz Güncel Haber’e yaptığı özel açıklamada, söz konusu etkinliği düzenlemek konusunda İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden özel talepte bulunmalarının sebebini şu sözler ile açıkladı: “ Velilerimizden öğretmenlerimize ve kurum psikoloğumuza ‘ kendimiz veya çocuğumuz şiddete uğradığında ne yapmalıyız?’ şeklinde gelen sorular doğrultusunda, biz de İlçe Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçtik. Kendilerinden bu konuda bilgi aktarımı ricasında bulunduk. Onlar da sağ olsunlar geldiler.”

Sunum, hedefine ulaştı

Etkinliğin sonunda toplantılarına katılan velilerden çok olumlu geri dönüşler aldıklarını da kaydeden Şahin, “ toplantıdan çıkarken çoğu kadın bize teşekkür etti. ‘ Biz bunu bilmiyorduk hocam’ dedi. 155 kanalıyla Aile İçi Şiddet Birimi’ne aktarılacaklarını bilmiyorlarmış. Bu konuda da aydınlanmış oldular. Bu, bizim için tam hedefine ulaşmış bir sunum oldu. Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür ediyoruz. Kendilerinden bu tür etkinliklerin devamını talep ediyoruz” dedi.

Çocuklara boyama kitapları dağıtıldı

Etkinliğin sonunda ise eğitim kurumunda eğitim almakta olan farklı özür derecelerine sahip öğrencilere Emniyet Müdürlüğü’nün hediyesi boyama kitapları dağıtıldı.

Haber: Arzu Başlantı

arzubaslanti@yahoo.com

www.beykozguncel.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..