Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '08

 
Kategori
Futbol
 

Trabzonspor'un problemi 4-3-3

Trabzonspor'un problemi 4-3-3
 

Trabzonspor Hacettepe engelini 1-0'la geçti.


Trabzonspor ligin onuncu haftasında karşılaştığı Hacettepe’yi evine puansız göndererek liderlik koltuğunu Beşiktaş’tan geri almayı başardı. Genelde “orta alan mücadelesi” şeklinde geçen maçta kale önü tehlikelerini yaratan taraf daha çok Trabzonspor oldu. Maç öncesi Hacettepe dokuz maçta topladığı 8 puanla klasmanın 15. sırasında yer alıyordu. Ankara temsilcisinin yeni hocası Erdoğan Arıca Trabzon deplasmanına çıkarken selefi Osman Özdemir’in temel taktiğinde bir değişikliğe gitmedi. Orhan, Teli, Azmy ve Murat ile kurduğu dörtlü defansın önünde Kadir ve Tozo’yu çift ön libero olarak görevlendiren Arıca, tek santrforu İbrahim Şahin’i desteklemek üzere sağda Serkan Atak, solda Lika ve forvet arkası Sandro’ya forma verdi.

Buna karşılık bordo-mavililerin maç içinde değişken taktiksel uygulamalara başvurduğunu gördük. Bunlardan en dikkat çekici olan ilk yarı sonundaki baskıyı, pozisyonları ve golü getiren 4-3-3 taktiği idi. Buna göre Serkan, Giray, Song ve Cale’den oluşan defans bloğunun önünde Hüseyin görev yaparken, orta alanın ortası Colman ve Selçuk’un kontrolüne bırakılıyor en uçtaki Gökhan Ünal’a desteği ise hemen gerisinde sağ ve sol kanada yakın oynayan Yattara ile Isaac veriyordu. Bu taktik dizilişle bordo-mavili takım Hacettepe’nin defans yerleşimini bozarak önemli pozisyonlar bulmayı başardı. Her ne kadar Colman’ın golü organizasyondan çok kişisel becerinin bir ürünü olsa da Ersun Yanal’ın talebeleri 35 ile 45.dakikalar arasında çok etkili bir görüntü çizdiler. Ama sadece 10 dakika.

Ligin 10 haftalık görünümüne bakınca Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal’ın 4-3-3 sistemini öğrencilerine ezberletmek için yoğun mesai harcadığını görebiliyoruz. Yattara, Umut, Gökhan ve Isaac’ten oluşan dörtlüden çıkan kombine üçlüler birçok maçta bu sistemi uygulamak üzere sahaya sürüldüler. Ancak sistemin kadroya uyumluluğu sorgulandığında işlerin kâğıt üzerinde göründüğü kadar kolay olmadığı göze çarpıyor. Dikkatleri son maça verirsek Hacettepe’nin taktik tercihi ile Galatasaray’ınki arasında pek fark yok. Buradan ne sonuç çıkar? Galatasaray önünde 4-3-3’le adeta sahadan silinen Trabzonspor, aynı taktikle lig on beşincisi Hacettepe’yi de zorlanarak yenebiliyorsa o halde “testi kırılmadan” bazı uyarılar yapmanın zamanıdır. Hacettepe’nin kadro kalitesi itibariyle Trabzonspor’a diş geçirmesi pek mümkün olmadı ama buna rağmen sahadaki mücadeleleriyle rakiplerini zaman zaman sıkıntıya soktular. Bunun nedeni şüphesiz Gökhan Ünal-Yattara-Isaac hücum hattının top rakipteyken etliye sütlüye karışmayan oyunculardan kuruluyor olması. Bu futbolcular savunmayı ileri uçtan başlatamayınca rakipler de hem bekleri hem de ön liberolarıyla Trabzonspor yarı sahasına yerleşme fırsatı buluyorlar. Oysa bu sistemde Isaac ve Yattara hücumda olduğu kadar oyunun savunma yönünde de etkin olmak zorunda. Eğer Ersun Yanal bu oyun anlayışında ısrarcı olacaksa Trabzonspor’un Ocak transfer döneminde Beşiktaş’lı Tello tipinde bir sol kanat oyuncusu ile dikine oynayabilen ve hücum özelliklerine sahip çift yönlü bir ön libero alması şart. Aksi halde bordo-mavili takımı ligin dişli ekiplerine karşı zorlanırken izlemeye devam edeceğiz.

Camianın yıllardır süregelen bir şampiyonluk hasreti var ve eğer bu hasret son bulacaksa Trabzonspor’un ligin dişli takımlarını da geçmesi gerekiyor.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..