Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Trakya' da su çürüyor!..

Trakya' da su çürüyor!..
 

Trakya S.O.S. veriyor.

Çevre politikası olmayan ülkemizde, cinayetler hızla devam ediyor. Kaba sanayileşme, kısa dönemde yaparken uzun dönemde yok eden bir üretim tarzı (nasıl bir ahlak ve zihniyetse?..) yok etmeye devam ediyor. Kirlenme; Çerkezköy, Muratlı, Lüleburgaz ve Çorlu derelerini ve Ergene nehrini öldürdü. Çorlu derelerinden simsiyah bir zehir akıyor... Ergene nehrinde son zamanlara kadar canlı yaşamıyordu, bazı yerlerde insanlar gaz maskesi takacak duruma gelmişlerdi. 1980' li yılların Haliç'i gibi; zehirli, oksijensiz, etrafa berbat bir koku salan bir su kütlesi...Trakya Üniversitesi, ''Ergene nehrinde doğal yaşam tükendi'' diyor.

Trakya'da su çürüyor!.. İçme suları kaynakları ve diğer yerüstü ve yeraltı suları, hızla ve bilinçsizce kirletiliyor.Tarım arazileri de doğrudan bu kirlilikten payını alıyor.Evsel atıklar ve tarım ilacı kalıntıları da yaraya tuz biber ekiyor..

Bu sularle beslenen Trakya toprağında üretilen tarımsal gıdaların bir zaman sonra Trakya ve İstanbul halkını sağlık açısından olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz.Yeraltı sularına ve kaynaklara, su şebekelerine bu kirlenmiş suların sızma olasılıkları maalesef çok yüksek düzeyde.Trakya Üniversitesi yetkilileri, akciğer, deri ve bağırsak kanserlerinde bir artıştan söz ediyorlar, ciddi olarak bu olumsuz sürecin, çevre ve su kirliliğiyle ilişkisi incelenmeli ve ivedi önlemler almaya başlanmalı...Çünkü insanlarımız ölüyor!..

Galiba DSİ'nin, bakanlığın, ''Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'' ve '' Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'' ni değerlendirmesi pek bir işe yaramıyor!..Sanayi işletmelerinin %2'sinde arıtma ve benzeri sistemlerinin olduğu (inşallah Trakya'da bu oran daha yüksektir.)
Türkiye'de, vede çoğunun maliyet(!) açısından, gece zabıta, jandarma görmez mantığıyla çalıştırılmadığı bir ülkede, bir ömür içinde, hadi İstanbul neyse de, uygar Trakya'nın yok edilişini görmek ve çaresiz kalmak, herhalde
insanlığın trajedilerinden biri olsa gerek...

Trakya'lı Spartacus, bu gün yaşasaydı, Trakya'lı yurtsever, çağdaş köleleri etrafında toplayıp , bu rezilliğe karşı bir isyan bayrağı açardı...

Notlar:
1) Bilgi berekettir.Lütfen önceki bloğumu da okuyunuz.
2)TEMA'nın eğitsel ve pratik bilgiler içeren,
www.suyunubosaharcama.com 'unu lütfen okuyunuz ve okutunuz.

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..