Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '20

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Trans Yağ İbaresi

Güzellikleri, mutlu haberleri ve yenilikleri sevsek de bazen farklı konular hayatımıza dahil olabiliyor. Yakınlarımdan ve öğrencilerimden gelen bu haftanın en meşhur sorusuyla başlayalım yazımıza:

 “ Trans yağ içermez” yazısı ambalajlardan kaldırılıyormuş, bu konudaki düşüncen ne? Öncelikle bu soruyu cevaplayabilmek için temelden size bazı bilimsel bilgiler aktarmam gerekiyor fakat bu hem sizin için sıkıcı hem de laf kalabalığı olur. Trans yağ diye bahsettiğim, hidrojenize yağ olarak da geçer. Bazı terimleri halk diline dökmem gerekirse şunları söyleyebilirim. Normalde satın aldığınız gıdalarda trans yağ oranı %1’in altında ise ambalajda “ Trans yağ içermez. “ ibaresi bulunuyordu. Artık bu ibare ambalajlarda yer almayacak.  Yeni yönetmeliğe göre tüketicilere sunulan gıdalarda trans yağ %2 oranını geçmeyecek. %2 oranını geçen ürün olmayacağı için de bu ibare artık ambalajlarda bulunmayacak. Sorduğunuz sorunun cevabı tam olarak bu.

Bu durumda ortaya birçok farklı görüş çıktı elbette.

1.Gıda ürünündeki trans yağ miktarının %2’nin altında olduğu bilinse de etikette hangi oranda bulunduğunu bilmek istiyoruz diyen,

2.”Trans yağ içermez. “ ibaresini yine de ambalajda görmek istiyorum diyen,

3. Artık %2 oranı geçilmiyorsa bu ibarenin bulunmasına da gerek yok diyerek bu kararı destekleyen tüketicilerimiz var.

Bu konuda kişisel düşüncem, ibare olmasa da etikette trans yağ oranının belirtilmesi. Böylelikle daha açık ve güzel olur diye düşünüyorum. Bilimsel konularda değişik görüşlerin ortaya çıkması ve yazılıp/konuşulması gayet normal. Önemli olan bu farklı düşünceleri en verimli sonuç ortaya çıkana dek paylaşıp bilgi alışverişinde bulunmak. Siz tüketiciler de bunu merak edip bizlere sormakta sonuna kadar haklısınız. Bildiklerimi aktarmak için her daim sizlerleyim.

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..