Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '09

 
Kategori
Güncel
 

TRT 6 ve demokratikleşme

TRT 6 ve demokratikleşme
 

TRT ŞEŞ’in yılbaşında yayına başlaması Türk demokrasi tarihinin mihenk taşlarından biridir. Ülkemizde 12-15 milyon Kürt vatandaşımızın yaşadığını rakamlar göstermektedir. Bu demektir ki Türkiye cumhuriyetinde yaşayan her beş insandan biri Kürt kökenlidir. Bu azımsanmayacak kadar büyük bir rakamdır. Hiç şüphe yok ki bu vatandaşlarımızın tamamı Kürtçe konuşmuyorlardır, bazısı ise Kürtçe dahi bilmemektedir. Fakat Türkçe bilmeyen, ailesiyle ve yakınlarıyla Kürtçe konuşan birçok Kürt vatandaşımızda topraklarımızda yaşamaktadırlar ve yine bu hiç azımsanmayacak ölçüde büyüktür bir rakamdır. Bu halkın kendi dilini konuşmaya hakkı olduğu gibi kendi dilinde bir televizyon izlemeye de hakkı vardır. Şüphesiz bu “taviz” vermek değildir, “demokratik” bir adımdır yalnızca. Üstelik 70’li yıllarda “Kürt” sözcüğü ağza dahi alınamazken Türkiye’nin bu günlere gelmesi sevindirici bir durumdur. (Bu sevinci bozmamak için seçim yatırımı tartışmasına burada girmeyeceğim.)

Bu sevinci kursağımızda bırakmak isteyen bazı çevreler vardır. Onlara burada değinmek isterim. Örneğin ”taviz tavizi doğurur” gibi yanlış bir yerde milliyetçilik yapmak bu demokratikleşmeye darbe vurmaktadır. Bu olayı taviz vermek gibi algılamamak gerekmektedir. Yıllarca taviz vermemek için yapılan uygulamaların hiçbir sonuç getirmediği ayan beyan ortada değil midir? Anayasada devletin resmi dili Türkçe’dir ve böyle kalmalıdır lakin bu diğer konuşulan diller yasaklansın, konuşulmasın, bilinmesin, yayınlanmasın demek değildir. Bu şekilde tek dil anca resmiyette geçerli olabilir. Ülkemizin vatandaşı olan 15 milyon Kürt kökenli insan eğer kültürlerini, dillerini devam ettirmek istiyorlarsa, devletin görevi bugün yaptığı gibi bu isteğe cevap vermektir. Ayrıca ana muhalefet lideri Sayın Deniz Baykal’ın görüşlerine katılmadığımı burada belirtmek isterim. TRT-6’nın özel sektöre bırakılmasını, devletin bu işe karışmaması gerektiğini savunmaktadır. Bu son derece yanlış bir düşüncedir. Terör sorunu çok taze bir sorun değildir belki ama şu an çok hassas bir dönemden geçmekte olan bir sorundur.

TRT ŞEŞ, Kürt vatandaşlarımızı terör sorunu hakkında bilinçlendirmek için yararlı bir yayın politikası gütmelidir. Bu kontrolün devletin elinde olması çok daha isabetli olacaktır. Kürt sorunu dolayısıyla terör sorunu bu tip demokratik adımlarda çözüme kavuşacaktır, bundan şüphem yoktur.

Son olarak Sayın Recep T. Erdoğan'ın mesajını tekrarlamak istiyorum, TRT-6 Şeş Bi Xˆr Be…
 
Toplam blog
: 6
: 561
Kayıt tarihi
: 27.12.08
 
 

19 yaşındayım, Marmara Üniversitesi Sigortacılık bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Okuduğum bölüm ile il..