Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '16

 
Kategori
Seçim
 

Trump mu, Clinton mu ?

Trump mu, Clinton mu ?
 

Hangisi iyi, hangisi kötü? ABD ve Amerikalılar için hangisi daha iyi? Dünyanın geri kalanı için hangisi daha iyi? Türkiye ve Türkler için hangisi daha iyi?

Trump aşırı muhafazakarlıkla itham ediliyor? Yabancı düşmanlığıyla, mülteci düşmanlığıyla, Müslüman düşmanlığıyla itham ediliyor. Bunda Arap veya Türk düşmanlığı da var mı? Böyle olsa bile, Trump, bunları ideolojik veya dogmatik sebeplerle yapmıyor. Pragmatik ve pratik sebeplerle yapıyor. Hesapta halkının hislerine tercüman oluyor, Amerikalıları korumak için böyle yapıyor. Tabii bir de oy almak için, seçilebilmek için. Amerikan halkının çoğunluğu gerçekten böyle düşünüyor olsa bile, bir liderin görüşünün, halkının görüşünün ilerisinde, önünde olması gerekir. Halkın böyle düşünmesi gerçekten o görüşün, halkın veya memleketin yararına olduğunu göstermez; yararına olabilir de, olmayabilir de. İşte burada liderin vasfı, yetenekleri, zekası, ileri görüşlülüğü vel- hasıl liderliği işin içine girer. Lider seçilinceye kadar halkının hislerine tercüman olur, ama seçildikten sonra, gerçekten halkının menfaatine olan yol ne ise, neyi gerektiriyorsa, onu yapar, o yolu takip eder.

Hilary Clinton’un en büyük artısı bence kocası. Eğer ondan istifade edecek kadar akıllıysa, bu büyük bir avantaj. Kendi tecrübesi de var, dışişleri bakanlığı falan yaptı. Ama şahsi kanaatim, liderlik konusunda dış işleri bakanlığı bile olsa bürokratik tecrübenin etkisinin, faydasının marjinal olduğu yönünde. Böyle bir pozisyon için asıl gerekli olan vasıflar, zeka, akıl, ileri görüşlülük, stres altındayken bile salim, objektif ve mantıklı düşünebilme ve karar alabilme, cesaret, dirayet. Bir de, daima kamuoyu desteğini arkasında tutabilmek için, belagat, hitabet ve ikna kabiliyeti. Bunun için de, “bizden biri”, yani, “halktan biri” olmak ve öyle görüntü verebilmek önemli.

Trump’u hiç hafife almamak gerekir. Yiğidi öldür ama hakkını yeme. Trump herşeyden evvel başarılı bir iş adamı ve uzun süredir böyle. Öyle mevkilere gelebilmek başarıdır ama orada kalabilmek daha büyük başarıdır. Şöyle veya böyle, seçim kampanyasında da şimdiye kadar başarılı olmadığı söylenemez. Trump aptal değil, tam tersi bence zeki. İyi veya kötü bir görüşü var, bir tezi var, bir argümanı var ve bu argüman halkın önemli bir çoğunluğunun hissiyatıyla örtüşüyor.

Hilary Clinton kazanır mı, kazanırsa başarılı olur mu? Buna yine soruyla cevap vereceğim. Clinton, Margaret Thatcher’a, Angela Merkel’e, Theresa May’e vb ne kadar benziyor. Halktan biri, bizden biri görünümü veriyor mu? Clinton’un, Trump’a hücum ettiği ana nokta neresi. Dikkat ettiyseniz Clinton’ın, Trump’a hücum ettiği ana nokta; rakibinin geçmişte vergi vermediği veya yeteri kadar vergi vermediği argümanı. Bir defa Trump’ın geçmişte vergi kaçırdığına dair elinde somut deliller yok. İkincisi eğer böyle ise Amerikan Maliyesi neden şimdiye kadar bunu ortaya çıkarmadı veya çıkaramadı. Üçüncüsü halkın büyük kısmı geçmişle değil, gelecekle ve gelecekteki menfaatleriyle, sorunlarının çözülüp çözülmeyeceği ile ilgilenir.

Lafı daha fazla uzatmayım. Bence Clinton, Trump karşısında biraz zayıf kalıyor, veya, bana öyle görünüyor. Dileğim şu; Türkiye için hangisi hayırlıysa, o seçilsin inşallah.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..