Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek başarısızlığı

Tüp bebek başarısızlığı
 

Tüp bebek başarısızlığı


Başarısızlık ile sonuçlanan tüp bebek tedavilerinde başarı oranını artıracak uygulamalar nelerdir?

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında çiftler yeni bir tedavi için ve başarısızlıkların nedenin öğrenilmesinden dolayı detaylı bir incelemeye tabii tutulur. Ancak ilk denemede başarısız olan çiftlerin çok endişelenmesine gerek yoktur. İkinci ya da üçüncü başarısıztüp bebek denemelerinde embriyo kalitesinin iyi olmasına rağmen sağlanamayan gebeliklerde çiftin çok amaçlı araştırılması gerekir.

Hangi Testler Uygulanır?

başarısız tüp bebek Tüp Bebek Başarısızlığı

İlk olarak kadın hastaya yönelik testler yapılır. Kadında rahim içi yapışıklık, polip, miyom gibi sorunların olup olmadığı araştırılır. Bu tarz sorunlar embriyonun rahim içine tutunmasını engeller. Ultrason yardımı ile rahim içine sıvı verilir ve rahim boşluğunda olabilecek sorunlara bakılır.

Uygulama basit olduğu için hasta ağrılara maruz kalmaz. Rahim filmi ile oluşabilecek sorunlar kolaylıkla gözlemlenir. Ancak rahim filmi hasta için ağrılı bir uygulamadır ve tüp bebek uygulanacak olan hastanın iltihap sorunu ile karşı karşıya kalmasına yol açabilir.

Histeroskopi kullanımı

Histeroskopi tekniği daha çok kullanılan bir tekniktir. histeroskopi ile de rahim içi kolaylıkla gözlemlenebilir ve hastanın çok detaylı incelenmesi sağlanır. Histeroskopi oluşabilecek sorunların tedavisi için de kullanılan bir yöntemdir. Tekrarlayan tüp bebekbaşarısızlıklarında çok sık kullanılan bir tekniktir. Fakat histeroskopi yöntemi uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından titizlik ile uygulanacak bir yöntemdir.

 

Tıkalı Tüpler Başarısızlık Nedeni

Tüp bebek tedavisinin başarısız olmasına etkenlerden biri de tıkalı olan tüplerdir. Tüplerde tıkanıklığa neden olan sıvı birikintisi de embriyoların tutunmasına engel olabilir. Tüplerde biriken sıvı hidrosalpenks olarak adlandırılır. Ultrasonografi uygulanarak sorun açığa çıkabilir. Rahim filmi ve laporoskopi ile hidrosalpenksin boyutu öğrenilir ve sorun çözülebilir. Tüplerde birikebilen sıvılar rahim içine geçerek embriyoların tutunmasını engeller ve tüp bebek tedavisi ne kadar denenirse denensin başarılı olmaz. Bu soruna rağmen gebelik sağlanmış ise büyük bir ihtimal ile gebelik düşük ile sonlanır.

Düşüklere sebep olmaması için tüplerin çıkarılması ya da rahim ile birleştiği kısımdan bağlanması gerekir. Bu tedavi laporoskopi ile kolaylıkla yapılır ve başarı şansı oldukça yükseltir. Kadınlarda en fazla rastlanan ve gebeliğe engel olan sorunlardan biri tüplerde sıvı birikmesidir. Tüp bebek tedavisi uygulanacak hastanın ilkin tüpleri kontrol edilmelidir.

Tüp bebek Başarısızlığına Bir Diğer Neden “Hormonal Bozukluklar”

Tüp bebek başarısına mani olan başka bir faktörde hormonal bozukluklardır. Hormonal dengenin bozulması ile embriyonun gelişmesi engellenerek rahim içine tutunması imkânsızlaşır. Beyinde oluşan hipofizden, beyinde salgısı gerçekleşen süt hormonunun ve Tiroit bezi hormonlarının yükselmesi gebeliği engelleyen en önemli faktörler arasındadır. Ayrıca kadınlarda sıkça görülen polikistik over sendromunun neden olduğu insülün hormonunda ki değişiklikler gebe kalmayı zorlaştırır. Bu sorunu gidermek için de diyabet hastalıkları için kullanılan ilaçlar ile anne tedavi edilebilir. Diyabet ilaçlarının kullanımı ile gebelik şansı oldukça artar.

Kromozom bozukluklarda embriyonun tutulmasına engel olarak tüp bebek başarısını azaltan faktörler arasındadır. Embriyoların kaliteli olmasına rağmen embriyolarda oluşan kromozom bozuklukları embriyonun rahim içine tutunmasına izin vermez. Bu nedenle tüp bebektedavisini uygulayan embriyologlar embriyolar üzerinde detaylı inceleme yaptıktan sonra en kaliteli ve tutunma kabiliyeti yüksek olan embriyoları seçer. Bu sayede gebelik şansı oldukça artırılır. Ayrıca düşük riski de en aza indirilir. Bir başka avantajı ise çoğul gebelik riskini ortadan kaldırmasıdır.

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..