Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '14

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Tüp Bebek Merkezi Seçimi

Tüp bebek merkez seçiminin önemi

Prof. Dr. Bülent Tıraş ile tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biri olan tüp bebek merkezi seçimi ve tedavideki başarı şansı hakkında konuştuk.

Kısırlık nedeniyle bebek sahibi olamayan çiftler, son yıllarda tüp bebek uygulamalarına başvurmaktadırlar. Son yıllarda ülkemizde de birçok tüp bebek merkezi açılmış ve hizmet vermeye başlamıştır.  Bu kadar çok merkezin açılmasıyla birlikte hizmet kalitesi artmış ancak merkezler içerisinde halen gerekli kapasiteye sahip olmayan, başarı oranı düşük olan merkezler de ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı çiftler, tüp bebek tedavisine karar vermeden önce merkezin gerekli şekilde araştırmalarını yapmalı ve araştırmalar sonucunda varılan kanaate göre merkez seçimi yapmalıdırlar. Tüp bebek  merkezi seçimini etkileyen faktörlerden bazıları şunlardır.

Tüp bebek merkezinin ne karadır faaliyette olduğu ve uzmanları tecrübesi

Tedavide başarı sağlanması için tüp bebek merkezinin tecrübesinin ve uzmanların kalitesi oldukça etkili olacaktır. Tecrübeli eller yardımıyla gerçekleştiren tüm işlemlerde başarı oranı daha yüksek olacaktır. Tüp bebek merkezi seçimi başlıklı yazımda ayrıntılı bilgi vermeye çalıştım.

Tüp bebek merkezinin daha önceki işlemlerindeki başarı yüzdesi

Merkez araştırmaları yapılırken en çok üzerinde durulması gereken konulardan birisi de merkezin daha önceki işlemlerde yakaladığı canlı doğum ve gebelik oranları olacaktır. Son teknoloji ile donatılmış, uzman personel bulunduran ve gebelik oluşturma ile canlı doğumda yüksek oranda başarı sağlayan merkezlerin çiftlere daha faydalı olacağı bilinmektedir.

Tüp bebek merkezinin embriyo dondurma ve transferi konusunda başarısı

Tedavide ilk aşama olan embriyo oluşturma ve transferi konusunda başarılı olan merkezlerin seçilmesi, tedavide başarıyı dorudan etkileyecektir. İlk denemede elde edilen embriyoların dondurulması ve sonrasında tekrar çözülerek transferinin yapılması aşamalarında sağlanan başarı, ikinci ve üçüncü denemelerde başarı oranını artıracaktır.

Tüp bebekte başarı neyi ifade eder?

Tüp bebek tedavi yönteminde başarı oranı; İki ayrı açılımı olan bir konudur. İlki gebelik elde edilmesini ifade ederken, ikinci konu ise canlı doğum gerçeğini yansıtmaktadır. Elde edilmiş gebeliğin çoğul olması, düşük ile sonuçlanması, ölü doğum yaşanması ve bu gibi nedenler iki ayrı konu altında incelenmesini gerektirir. Her iki açıdan tüm değerlendirmeler yapılmalı ve tüm faktörler araştırılmalıdır. Çıkan sonuçlar bir sonraki tüp bebek denemesinde başarı elde etmede önemli rol üstlenmektedir.

Tüp bebekte başarı yüzdesi ne şekilde oranlanır?

Yaş ilerledikçe başarı çıtası düşüşe uğramaktadır. Otuz yaş altı bayanların tüp bebekte olumlu sonuç almaları % 35leri ifade edecekken 40 yaş üstü anne adayları için bu durum oldukça az; % 6 ila % 8 lerdedir. Yaş ve patolojik anatomik yapılar tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyecek en önemli unsurlardır. Tüp bebekte kadının yaşı hakkındaki yazımda bu konuyu ayrıntılı şekilde anlatmaya çalıştım

Tüp bebek tedavisinde başarı şansını azaltan etkenler nelerdir?

  • Anne adayının yaşının ilerlemesi
  • Aşırı Stres faktörü
  • Over rezervinin az olması
  • Alkol- sigara gibi kötü alışkanlıkların var olması
  • Aşırı kilolu olma durumu (rahim içi yağlanma ve yumurtalıkların düzgün çalışamaması)
  • Tüplerde meydana gelebilecek sıvı birikme olayı
  • Kromozomlara bağlı rahatsızlıkları bulunan ailelerde başarı şansı azalır
  • Kötü kalitede sperm yapısı olan baba adayları (gerekli tedavi olunmazsa şayet) başarı şansını düşürür.

 

Uzm.Dr. Anıl Yeşildal

 

Bu videolar da ilginizi  çekebilir:
Tüp Bebek Merkezi Seçimi
Tüp Bebek Merkezi Seçerken
Tüp Bebek Nedir ve Nasıl Yapılır?
Tüp Bebek Aşamaları

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..