Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek tedavisinden önce

Tüp bebek tedavisinden önce
 

tüp bebek ve öncesi


 

Tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin tedaviye başlamadan önce, başarılı bir sonuç alabilmek için hayatlarında bir çok değişiklik yapmaları, daha düzenli ve ve dengeli bir yaşama geçmeleri gerekmektedir. Tüp bebektedavisi sadece doktorun ve ya uygulamayı yapan merkezin tek başına başarabileceği bir tedavi değildir. En az tüp bebek tedavisini uygulayan ekip kadar disiplinli olmak gerekmektedir. Bu yazıda tedavi görecek çiftlerin tüp bebek tedavisinden önce nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda gerekli bilgileri vermeye çalışacağız.
 
Kadın Hastalara Öneriler:
 
Üreme bölgesi ile alakalı enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak gelişim gösteren bir problem var ise mutlaka tedaviye başlamadan önce doktor ile paylaşılmalıdır. Karın bölgesine uygulanan bir egzersiz varsa tedaviye başlamadan önce bırakılmalıdır. Tüp bebek tedavisine başlamadan en az iki ay önce sigara ve alkol gibi maddelerin kullanımı kesilmelidir. Alkol ve sigara gebelik şansını düşürür ve oluşan gebeliklerin düşük ile sonlanmasına neden olur. Başka hastalıklardan dolayı devamlı bir ilaç kullanımı söz konusu ise tedaviyi yapacak doktor bilgilendirilmelidir.
 
Tüp bebek tedavisinin yapılacağı güne karar verildikten sonra tedavi gününden en az üç gün cinsel ilişkide bulunulmamalıdır. Cinsel ilişkiye tedavi bittikten sonraki on gün de girilmemelidir. Tüp bebek tedavisinden üç ay önce sauna hamam gibi sıcak ortamlara girmemek gerekir. Kafeinli ve asitli içeceklerden uzak durmak tedavi açısından önemlidir. Tedavi ile beraber hiçbir diyet uygulamamak gerekir. Hasta normalden daha düzenli ve dengeli beslenmelidir. Tüp bebek tedavisinde moralin yüksek olması gerekir. Özellikle anne adayları stresten uzak durmalıdır. Çiftler arasında sağlam bir ilişki yürütülmelidir. Anne adaylarının hassas olacağı bu dönemde eşlerin yaklaşımı ve tutumu çok önemlidir. Eşler birbirine destek olmalıdır. Burada asıl görev baba adaylarına düşmektedir.
 
Tedavi İçin Başvurulduğunda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
 
İnceleme ve muayene edilecek bölgenin temiz olması gerekir. Ayrıca daha önce başka tedavi yöntemleri denenmiş ise yeni tedaviye başlayacak doktor bilgilendirilmelidir.
 
Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
 
Doktorun hastaya verdiği ve evde uygulaması gereken tedaviler mutlaka aksatılmadan yapılmalıdır.
Doktorun vermiş olduğu saat aksatılmadan zamanında hastanede olmak gerekir.
Tüp bebek tedavisi ile alakalı öğrenmek istenilen konular mutlaka doktora sorulmalıdır.
Merak edilen konular hakkında hastalar detaylı bilgilendirilmelidir. Bu tür davranışlar tedavinin başarısını artırmak için oldukça etkilidir.
Erkek Hastalara Öneriler:
 
Tüp bebek tedavisine başlamadan kısa bir süre önce ateşli bir hastalık geçirilmişse eğer mutlaka doktor bilgilendirilmelidir. Erkeklerde oluşan yüksek ateş genelde sperm hareketlerininve miktarının azalmasına sebep olur. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde başarı oranı oldukça düşük olur. her pes hastalığı yani halk arasında uçuk olarak da bilinen enfeksiyon hastalıklarının varlığından mutlaka doktor haberdar olmalıdır.
 
Ağır spor aktiviteleri yapan adayların tüp bebek tedavisinden önce aktivitelere ara vermesi gerekir. İç çamaşırları da oldukça önemlidir. İç çamaşırı gayet rahat olmalıdır. Sıkı çamaşırlar vücut sıcaklığını çoğaltır ve spermlerin gelişimine engel olur. Alkol sigara gibi alışkanlıkların tedaviye başlamadan önce bırakılması gerekir. Başka hastalıklardan dolayı kullanılması gereken ilaçlardan doktor haberdar olmalıdır.
 
Tüp bebek tedavisinin başlayacağı gün için adaylar bilgilendirilir. Tedavi gününü öğrendikten sonra başlayacağı günden üç gün öncesi cinsel ilişki kurulmamalıdır. Tüp bebektedavisi başlamadan önceki üç ay sauna, hamam gibi sıcak ortamlara girmemek gerekir.
 
 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..