Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebekte yapay rahim

Tüp bebekte yapay rahim
 

tüp bebek


Tüp bebek tedavilerindeyapılan yan uygulamalar her geçen gün çoğalarak umutları büyütmektedir. Daha önce klasik tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilememiş ise farklı alternatiflerle yeniden tüp bebek tedavileri denenebilinmektedir. Özellikle yapay rahim gibi yardımcı uygulamalar ile tüp bebek tedavilerinde başarı şansı artabilmiş ve ileri yaş gebeliklerde çok fayda sağlanabilmiştir.

Nedir yapay rahim?

Regli tarihine göre 21. Gün anne adayının rahim içinden doku örneği alınarak laboratuar ortamında incelenmektedir. Bu kültür ortamında doku örneği miktar bakımından artırılarak dondurma işlemine tabii tutulur. Bu arada hastalar tüp bebek tedavisine başlayarak yumurta toplanması aşamasına ulaşırlar. Tam bu aşamada yapay olarak hazırlanan rahim dokusu çözülerek döllenmiş yumurta için ev sahipliğine hazırlanır.

Yumurtalar toplanıp sperm hücresi ile birleştirildikten sonra klasik tüp bebek tedavisi gibi döllenme ortamı hazırlanır. Yapay rahim için hazırlanan doku örneği zengin içerikte olacak ve döllenmiş yumurtaya rahim gibi sahip çıkabilecektir. Uzmanlarca dondurulmuş bu doku uzmanlarca ileri teknikle açılacak ve tüm işlemler titizlikle devam ediyor olacaktır. Aşamaların yolunda gitmesi ve istenen sonucun alınabilmesi için tecrübe gerekmektedir. Anne için farklı ve zincirleme durumlar içermemesine karşın, hekim ve ekip için çok daha donanım gerektiren bir sağlık programıdır. Çünkü hata payı olmaması için her şeyin zincirleme devam etmesi ve bu sistematik süreçte tecrübeli olmak gerekmektedir.

Neden yapay rahim uygulamaları düşünülür?

Tüp bebek tedavilerinde çiftler kurumlara giderler ve güvendikleri merkezlere kendilerini teslim ederler. Tıbbi konularda hekime güven ve teslimiyet önemlidir. Kendi başına karar kılmak tedavi için uygulamalarda ısrarcı olmak yanlış tutumdur. Şayet hekime güven duyulmuyor ve ekibin çalışma politikası hoş gelmemiş ise daha çok araştırıp farklı kurumlarla görüşmek gerekir. Çünkü tüp bebek tedavileri her şeyden önce masumane bir umut içermekte, zaman almakta ve maddi anlamda kişilere zorluk yaşatabilmektedir. Eğer hekime güven duyulmuş ise hekimin uygulayacağı tedavi metodu da kişi için en doğrusu olup teslimiyet fayda getirecektir.

Yapay rahim uygulamasını hekim neden düşünür?

İleri yaş gebelik arzu ediliyor ise; tüp bebek tedavisi için 40 yaş ve üstü hasta müracaat ediyorsa yapay rahim uygulaması düşünülebilir.
Tekrarlanmış tüp bebek başarısızlığı varsa yapay rahim ( co coulture ) uygulaması ile başarı çıtası yükseltilmek istenebilir.
Tüp bebek tedavisinde verilen ilaçlara karşı cevap alınamıyorsa yapay rahim uygulaması düşünülebilir.
FSH değeri yüksek olan bayanlarda yapay rahim uygulamasından faydalanılarak başarı sağlanması arzulanabilir.
Yapay rahim uygulamaları ile tüp bebek tedavileri özellikle ileri yaşta hastalar için olumlu sonuçlar sağlayabilecektir. Anne bedenine yakın sıvı içerisinde olgunlaşan embriyo, anne karnına transfer edilerek tutunmasına yardımcı olunacak ve başarı şansına yarar sağlaması hedeflenecektir.

 

 

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..