Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '11

 
Kategori
Turizm
 

Turizm üst kurulu

Turizm üst kurulu
 

3 Kıtanın ortasında, 3 tarafı denizler ile çevrili 8000 km. lik sahil şeridi olan Türkiye. Konumu itibarı ile aynı zamanda değisik iklim koşullarını da beraberinde tasıma özelliği vardır. Bir taraftan insanlar denize girerken, diğer tarafta kayak yapma şansına sahiptir. Bunu yanında pekcok medeniyete ev sahipliği yapmıs. Her tarafından, değişik kültürlere ait tarihi degerler fıskırmaktadır. Yani, her türlü turizm icin tüm koşullar mevcuttur. Peki, elimizdeki bu kadar değere rağmen; bacasız sanayi denen turizmden yeteri kadar faydalanabiliyor muyuz? Bu soruya evet demek biraz zor. Ne kadar girdiler, rakamsal olarak bir değer oluşturuyor gibi görünsede. Bu işi yapan ve para yatıran insanlar, pek memnun değiller. En kötüsü; turizm gibi ana felsefesi ‘problemsizlik’ üzerine olan sektörde. Plansızlık, programsızlık ve kurumsal olması gereken kuralların kişisel insiyatiflere teslimi. Ayrıca sıkıntılı bir coğrafyada bulunmamız. Bu sektörü günü birlik yaşama itiyor. İleriye dönük program yapma şansını kapatıyor. Bunun üstüne, dolaylı vergiler fazlalığı ve turizmcilerin devlete içinde bulundukları gerçekleri sunamamanın getirdiği anormal maliyetler. Sektöre, sadece personel ücretleri üzerinden oynanmasına müsade veriyor. Buda kaliteyi aşağı çekmekte en büyük faktör. Dolayısı ile bu sektörde; ne tur oparotörü, ne konaklama servisini veren tesis, ne finans koyan yatırımcı, ne çalışan personel nede turist memnun olmaktadır. Tek memnun olan dolaylı vergileri anında tahsil eden devlet herhalde. 

Peki ne yapılmalıdır ki, Türkiye turizmden gerçek manada istifa edebilsin? Yukarıda da görüldüğü üzere ana sıkıntı; organizasyon, sektörün sesini devlete duyuramama ve ileriye dönük planlamadır. 

Bütün bunların ışığında sektör; devletin ve özel sektörün elini taşın altına koyup. Hedeflerini koyacağı, global rekabet koşullarında, yasal düzenlemesi oluşturulmuş bir yapılanmaya gitmelidir. 

Yapılanma, Merkez yapılanma ile kontrolünde ve takibinde iller ve ilçeler bazında olmalıdır. 

MERKEZ YAPILANMA : 

Bu yapılanma, aşağıdaki elamanlar katılımı ile oluşmalıdır: 

Asal :
A=) Kültür ve Turizm Bakanlığı
B=) Tursab
C=) Turofed & Turob
D=) TYD
E=) Tureb
F=) Töshid
G=) DHMİ
E=) TOBB 

Bunun yanında, Türkiye ve Dünyada vizyon sahibi turizmciler. Yatak sayısı 10.000 in üzerinde otelciler, getirdiği veya taşıdığı turist sayısı 500 bin veya 1 milyonun üzerinde olan seyehat acenteleri ve hava yolu şirketleri. Bu yapılanma içinde birer temsilci bulundurabilir. 

İhtiyaç olduğunda :
A=) Başbakanlık Müsteşarlığı
B=) Dışişleri Bakanlığı
C=) Çevre Bakanlığı
D=) Sağlık Bakanlığı
E=) Çalışma Bakanlığı
F=) İçişleri Bakanlığı
G=) San. ve Tic Bakanlığı
H=) İmar ve İskan Bakanlığı
I=) Devlet Planlama Teşkilatı 

Konsey talebi üzerine, bilgilendirici olarak katılmalıdırlar. Ayrıca Milli Olimpiyat Komitesi ve Türk Tanıtım Vakfı gibi, Türkiye tanıtımında söz sahibi tüm kuruluslar ve vakıflar. Ya lağv edilmeli, yada TÜK kontrolüne geçmeli. 

GÖREV ve ÇALIŞMA 

- TÜK Türkiye tanıtımında ve turizmde söz sahibi tek kurum olmalı.
- Çalışmaları özel bir yasa ile işlerlik kazanmalı.
- Yapısı itibari ile, siyasetten bağımsız ve özerk olmalı.
- Turizm yörelerindeki dokuda değişiklik yapacak her türlü yatırım. Bu konseyin olurundan geçmeli.
- Tanıtım ve Turizm ile ilgili harcanacak tüm finansmanın yetkisi, stratejisi ve uygulaması TÜK de olmalı.
- Senelik, turizm ajandası oluşturmalı.
- Turizm ile ilgili her oluşumda bilirkişi olmalı.
- Global bir sektör olan turizmde. Sektör temsilcilerine uluslarası sigorta, tüketici hakları, kalite, markalaşma, marketing vb. eğitimleri vermeli. Hukuksal danışmanlık hizmeti götürmeli.
- Özellikle Konaklama tesislerinin, kalite standartı sınıflandırması bu kurum tarafından yapılmalı. Bilinen düşmanlar 21. yy. da yerini, global düşman olan dinsel ve etnik teröre bırakmıştır. Bu bakımdan, kişisel güvenlik büyük önem kazanacaktır. Onun için özellikle gelir düzeyi yüksek elit gruba hitap edecek tesisler, bu manada yapılandırılmalıdır. Ayrıca tesis standartları Cevre, Sağlık, Çalışma ile İmar ve İskan Bakanlığı eşgüdümünde hazırlanmalı. Oluşum ve kontrol yetkisi TÜK de olmalı.
- Her türlü işçi ve işveren sendikaları, dernekler ve üniversiteler ile eşgüdümlü çalışma yapabilmeli.
- Sadece Almanya ve İngiltere de 20 milyonun üzerinde handikaplı bir bu kadar da yaşlı insan vardır. Bu ülkelerde bakım ve sağlık giderleri çok yüksektir. Sağlık Bakanlığı eşgüdümünde, özellikle ölü sezona tesadüf eden kış aylarında bu pazardan azami ölçüde istifade edecek çözümler üretilmeli.
- Her sene Eylül ve Mart aylarında. Türkiye ye turist gelen tüm market ülkeler ile, rakibimiz olan tüm ülkeler ile ilgili. O ülkelerde bulunan T.C. Büyükelçilik ateşeleri. Bu ülkeler ile ilgili sosyal, siyasi, ekonomik ve ticari durumları ilgili analiz raporlar hazırlamalı. Bu TÜK in ilk oturumunda ele alınarak stratejiler üretilmeli.
-Turizm doğası gereği, bankacılık sektöründen yeteri kadar istifade edememektedir. Leasing ve Factoringide de, bazı kalemler hariç kullanma şansı yoktur. Onun için, turizmin doğasına uygun özel esasları olan bir Turizm Bankası kurulmalı, bir yetkilisi TÜK de bulunmalı. Her türlü turizm kredilendirilmeleri ve para trafiği bu banka kanalı ile yapılmalı. Bu yapılanma, devletin sektörden topluyacağı vergileri artıracaktır.
- 15 Günde veya ayda bir asgari rutin toplantı yapılmalı. 

ALT YAPILANMA : 

Turistik yörelerdeki iller ve ilçelerde yapılacak yapılanmadır. 

Üyeler : 

Vali veya Kaymakam
Belediye Başkanı
Emniyet Mdr
Tursab İl veya İlçe Başkanlığı
İl veya İlçedeki Otelcililer Derneği
Ticaret Odası
Esnaflar Odası 

GÖREV ve ÇALIŞMA 

- Bulunulan bölgede turizm proğramı oluşturma.
- Altyapı, imar ve iskan çalışmalarının; bölgenin yapısına uygun olması için gerekli öneri ve çalışmayı yapma.
- Problemsiz bir turizm için gerekli önlemleri alma. Aksaklıklar için, gerekli mercileri harekete geçirme.
- Kurumsal olması gereken kararları; özellikle siyasi temsilcilerin şahsi insiyatifine vermeme.
- Toplantı sonrası bir rapor hazırlayarak genel merkezi haberlendirme. Uygun gördüğü konularda gerekirse harekete geçirme.
- 15 Günde bir rutin toplantı yapma. 

SONSÖZ 

Yukarda hazırlamış olduğum TURİZM ÜST KURULU modeli bir kuruluş. Öyle inanıyorum ki, Türkiye’nin, dünya turizm pastasından daha iyi bir pay almasını sağlıyacaktır. Gerçekleşmesi için turizmle ilgili tüm sivil kuruluşların ve bu sektörden bayağı büyük oranda vergi alan, sosyal olarakta istihdam kapasitesini kullanan devletin önayak olması şarttır. Bireysel hazırlandığı için; düşünemediğim, ilave etmediğim; ilave edilmesi veya çıkarılması gereken hususlar olabilir. Bunlara katkısı olacak ve / veya hayata geçirilmesinde emek verecek herkesden. 30 Seneye yakın bu sektörde emeği geçen, acılarını ve sevinçlerini yaşamış birisi olarak mutluluk duyacağımı belirtmek isterim. Amaç ‘Daha iyi bir Türkiye’! 


prophetzekeriya@gmail.com type="text/javascript">if (window['tickAboveFold']) {window['tickAboveFold'](document.getElementById("latency-8332180056791270454")); } 

 

 
Toplam blog
: 8
: 840
Kayıt tarihi
: 11.04.10
 
 

01.03.1960 Giresun doğumluyum. Lise mezunuyum. Evli ve 1 kız, 1 erkek iki çocuk sahibiyim. İngili..