Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '18

 
Kategori
Anılar
 

Turizm ve Onur Madalyalı Şövalye Vali "Özer Türk", Bir Şövalye Gibi Öldü.

Turizm ve Onur Madalyalı Şövalye Vali "Özer Türk", Bir Şövalye Gibi Öldü.
 

Marmariste sabah


  Marmaris, hem talihli, hem de talihsiz bir şehirdir. Kıymetli sanatçılara şehrin simgelerini hevesle yaptırır, sonra onları kapının dışına koyuverir. Al işte istiridyeli inci figürü. Bu   figür, Marmaris’i temsil ediyor. Her daim yerliye yabancı   “Marmaris bir incidir” diyoruz. Ama, kendisini hemen gösteremiyoruz. Göz önünde değil.  Şehrin içinde yakışmaz mıydı bu amblem?

       Bir inci, daima göz önünde bulunmalıdır.

       Keza, bir Marmarisli balıkçımızın heykeli vardı. Kaymakamlığın tam karşısındaki yerde idi. Bir gece yarısı söküp götürdüler, çöplüğe attılar. Bütün bunların adına  ne koymalı?  “Kadirşinassızlık”  O heykele bire bakışta, Marmaris’in insanını, özünü, vaktiyle çektiği sıkıntıları,  yediği vurgunları görürdünüz. Sonradan Muğla’ya vali olan o kaymakamı ürkütürmüş o Marmarisli heykel figürü.

       Bütün bunlar ne demek oluyor? “  Herhalde “Eskiye mazi, yenmişe de kuzu derler!” Öyle mi?

       Heykeller, oldum olası memleketimizde, daima kıçımıza batmıştır. Yakın zamana kadar, “heykellerimizin içine tükürülmüyor muydu?” Bu nasipsizler, Avrupalarda gezdi onca yıl. Adım başı heykellerin dibinde dolaşıp durdular. Bu ot yaşantılı adamlar, ot gibi yaşadıkları için bu heykelleri memleketimizde hazmedemiyor, ahmaklığını, densizliğini  ortaya koyuyorlar.

        Başta Muğla olmak üzere Marmaris Belediyelerine sormak lazım: “Bu memleketten bir turizm monitörü, bir şövalye vali geçti. Fethiyelerden Akyar’lara, Bodrumlara, Akyar’lara  kadar uzanarak turizme el attı.  Yakınları dahil kendisine bir tek çöp bile ayırmadı icraatlarında. Bu gün o beldelerden dolayı yüzümüz ak olarak bu sayede döviz kazanıyoruz.

       Turizmin kaderini Türkiye’deki alınlara çizen ve kazıyan Muğla Valisi Özer Türk için bir heykeliniz var mı yörelerinizde? Bu ne aymazlık. Bu ne  kadirbilmezlik, bu ne biçim idarecilik  bre!

       Kuşadalı’lar, baskın kadirşinas çıktı. Koskoca “Özer Türk Stadyumu” yaptırdılar anısına. Her yıl çocukları ve eşi için törenler düzenleniyor Kuşadası’nda.

       Marmaris’e diskoyu yaşatan kim? Elbette ki Muğla Valisi Özer Türk. Aldı yanına  Başkan Kemal Elgin’i. Polis Müdürü ile “SİNİ” restoranın kapısına sandalye masa atıldı. Masanın üzerinde sopa vardı. Sini Restoran, geceleri diskoya çevriliyordu o zaman ve Marmaris’te tekti. Vali Özer Türk gençlere: “ İçeride şamata yok. Sopayı kafanıza yersiniz sonra”  demişti. Başkanı sıkıntılar basmıştı. Ona da:  Sabaha kadar cereyanı kesmek yok. Bu disko çalışacak. “demişti Vali Özer. İşte Marmaris’in  disko temelleri böyle doğmuştu.

       Dahası var. Eski Belediyenin karşısındaki tuvaleti denetlemişti aynı vali. İçerideki pijamalı kasiyerin, şarap şişesini sabah sabah başına dikerken söylediği “ Boş geçmeyelim beyler” sözlerini, hayretle izlemiştik.

Başka bir hayretimiz, Kale kapısında oldu. Etrafı taşlarla çevrimli koskoca bir yorgan ve içinde bir Marmaris’li. Önünde bir para tası: “ Boş geçmeyelim beyler” Vali yorganın ucunu yakalayıp bir silkelediği zaman taşlar uçuşurken havalarda, adam da kale içine kaçmıştı.

       Böylesi kıymetli adamlar  az geliyor memlekete. Gelince de kadir kıymet bilmiyoruz.

       Vali Özer Türk, daha Mülkiyeli iken namlı bir adamdı. Özel gecelerde hep anlattırırlardı kendisine. Yatılı Mülkiyenin gece kuşları, gece hayatı sonrası, yataklarına dönermiş. Yan karyolada yatan arkadaşına, merak edip sormuş. “Kafalar iyiyken, yatağı kolayca nasıl buluyorsun?” diye. Arkadaşı da, “ Çok kolay. Yürürken, ayağıma bir şey takılırsa, bilirim ki yanı başımdaki yatak benimdir!” Çünkü Özer beyin boyu uzun, ayakları karyoladan taşarmış.

       Özer Türk, disiplinli adamdı. Kitabında “af” yoktu. Bir defasında  Bir defasında Valinin boyunu 1. 86 olarak yazmıştım. Akabinde tekzip yollamıştı çalıştığım gazeteye: “ Boy  sehven 1. 86 yazılmış olup, doğrusu 1.96’ dır” demişti.

       Hala düşünürüm. Özer Türk, Turizm Bakanı olmalıydı. Türkiye çoktan düze çıkardı turizm adına. Ve o vali, beş kuruşsuz öldü, bir şövalye gibi gömüldü, gönüllerde adam gibi adam olarak kaldı.

Görüntünün olası içeriği: çiçek, gökyüzü, bitki, açık hava ve doğa

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

VALİ ÖZER TÜRK.. GENÇ YAŞTA ÖLDÜ. YAKASINDAKİ ONUR MADALYALARI, FRANSADA VERİLMİŞTİ. ONLARI ŞEREFLE, SEVGİYLE TAŞIDI. MEMLEKETE TURİZM GETİRDİ. TURİZMİ, BİZLER, ONUNLA TANIDIK. BİR DAHA BÖYLESİ VALİ GELMEDİ TÜRKİYE'YE.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

MARMARİSTEKİ MEYDANDA BU DENİZ KIZI ELİNDE BİR ŞEY TUTUYOR. MARMARİS'İN  BAŞ ARMASI, İSTİRİDYE İÇİNDE PIRIL PIRIL PARLAYAN BİR İNCİ TANESİDİR. BU AVUÇ İÇİNDER O MU GÖRÜLEN? OYSA, MARMARİSİN TANITIM  LOGOSU BU KADAR UFAĞA HANGİ AKILLI  İNDİRDİ.

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, ayakta duran insanlar ve ayakkabılar

RESİM, KUŞADASI KAYMAKAMLIĞI SIRASINDA ÇEKİLMİŞTİR. O ZAMANLAR KAYMAKAMDI. UFUKTA BİR YABANCI GEMİ GÖZÜKSE, FOLKLÖR EKİBİ HEMEN  RIHTIMA DİZİLİR VE ONLARI KARŞILARDI.  DÜRBÜNLERLE BAKIP HANGİ MİLLETE AİT OLDUĞUNU SAPTARDI GEMİNİN. BU,  TÜRKİYE'DEKİ  İLKLERİN İLKİ OLARAK  ÖZER BEY TARAFINDAN ORTAYA KONDU VE SAHNELENDİ.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor

MARMARİS MARTI KUMSALININ KAPISINDAKİ MİZANSEN. İÇERDEKİ ŞÖLENİN TEŞRİFATÇILARIYDI.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, açık hava ve su

ÖZER TÜRK ZAMANINDA MARMARİSTEN BİR KÖŞE

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, okyanus, açık hava ve su

VALİ ÖZER TÜRK KUŞADASI KAYMAKAMI İKEN

Görüntünün olası içeriği: açık hava

MARMARİS KALE İÇİ. Kİ O ZAMANLAR BÖYLEYDİ.

Görüntünün olası içeriği: ağaç ve açık hava

ATATÜRK HEYKELİNİN ÖTESİNDEKİ KÖPRÜ CİVARNDAKİ BU RESİM. O ZAMANLAR TEFTİŞLERDE ÇEKİLDİ. BİR YIKIK AĞAÇ VE AKŞAMLARI TOPLANAN ŞEZLONKLAR BU AĞACIN DİBİNE TOPLANIRDİ. AĞAÇ KÖKLENMİŞTİ  ZATEN. KİMSE DE  SÖKMEĞE YELTENMEMİŞTİ.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, oturuyor ve iç mekan

BAŞKAN ACAR. BU RESİM ÇEKİLİRKEN SIKINTILIYDI. DURUŞU DA SIKINTILIDIR ZATEN. BU RESİM NİÇİN DAHİ SORMADI. kENDİSİ, MAVİ İLE YEŞİLİ BİRLEŞTİRDİĞİ İDDİASINDADIR MARMARİSTE. İSTER İSTEMEZ MAVİ İLE YEŞİL.  BÖYLESİ KIYI YERLERDE BİRLEŞECEK TABİ.  BU HÜNER VE BECERİ DEĞİL. OLAĞAN ŞEYLER. ESAS  VALİ ÖZER İÇİN NE YAPTI?

Görüntünün olası içeriği: ağaç, gökyüzü, bitki, açık hava, doğa ve su

İŞTE SİNİ RESTORAN. MARMARİSİN İLK DİSKOSU. BUNDAN SONRA, MEZARLIĞIN HEMEN ALTINA BİR DİSKO DAHA YAPILDI. ŞİKAYETLER AYYUKA ÇIKTI.  HALK UYUYAMIYORMUŞ. ÖLÜLERİ DE MÜZİKTEN RAHATSIZ OLMUŞ.

Görüntünün olası içeriği: okyanus, açık hava ve doğa

Görüntünün olası içeriği: dağ, gökyüzü, okyanus, bulut, açık hava, doğa ve su

KORSAN GEMİLERİNDE, DENİZ ÜSTÜNDE DİSKO KURULU ŞİMDİ MARMARİSTE. SEYYAR.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan

VALİ ÖZER TÜRKÜN EŞİ VE KIZLARI. HER YIL KUŞADALILARCA BİRLİKTE ANILIR. GÖZYAŞLARI SEL OLUR.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

MÜTEVAZİ SALONDA, VALİDEN UZUN UZUN BAHSEDİLİR.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, düğün ve iç mekan

ÖZER TÜRK'ÜN EŞİ VE KIZLARI, ANMA GÜNÜNDE KUŞADALILARLA BİRLİKTE.. BU BİR KUŞADALILARIN KADİRŞİNASLIĞIDIR.

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..