Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mahmut Ekrem Muhalefet demokrasiye geliştirir

http://blog.milliyet.com.tr/profilimaspx

09 Aralık '15

 
Kategori
Güncel
 

Türk Askeri Başika'da, İran ve Rusya rahatsız neden?

Türk Askeri Başika'da, İran ve Rusya rahatsız neden?
 

Resim İnternet


Herşey, Rusya uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle en üst seviyeye çıktığını görüyoruz. İki buçuk yıldır Irak'ın kuzeyinde Başika'da bulunan ve aynı zamanda İşid'e karşı peşmergeyi eğiten Türk askeri'nin Irak Hükümeti tarafından ülkeyi derhal terketmesi isteniyor.

Neden?

Irak Başbakanı Haydar-el İbadi'ninTürk birliğinin Musul'dan çıkarılması için tam yetkili kılındığı açıklanıyor ve İbadı'nin ilk icratı  Nato Genel Sekreterliği'nden Türkiye'nin uyarılması ve Türk askerinin Irak topraklarından çıkarılmasını isterken aksi taktirde olayın BM şikayette bulunulacağını  söylüyordu. Daha ileri bir adım olarakta Rusya ve İran kuvvetlerini ülkesine davet edeceği tehdidinde bulunuyordu.

Rusya eline geçirdiği düşürülen uçak kozunu, sonuna kadar kullanmaktan imtina etmiyeceği ortadadır. Dolayısiyle, Türk Birliği için ''Yasa dışı bir eylem, çok ciddi gerginlik etmeni, Irak Hükümeti'nin izni olmadan, bu eylemi kabul edilemez buluyoruz. Haliyle aynı mealde İran'dan da uyarıların geldiğini görüyoruz. 

Kısacası Türk Birliğinin Başika'da bulunması, Kuzey Kürd yünetimiyle varılan mutabakat neticesinde  orada olduğudur. (Bu durum PKK'nın kontrolü içinde önemlidir)

En önemli etken Musul ve Kerkük petrol yataklarının kontrolü olduğu yadsınamaz. Iran'ın, Irak üzerinde ki etkisi aynı zamanda  Beşar Esed'le stratajik birlikteliği gözönüne alındığında, İran'ın fiilen sahada olduğu ortadadır. Rusya'nın sıcak denizlere inme ve Suriye'deki  üslerini genişletme politikası uçak krızinin ardından Türkiye'nin elini zayıflatmış, Suriye'deki rolünü bir adım geriye çekmiştir.

Türkiye'nin Suriye'de çalınan rolünü Başika'da oynamak istemesi, Irak hükümetine yapılan baskılar neticesinde (İran, Rusya, Çin) İbadi'ninTürk askerinin Musul'dan çıkarılmasını istemek zorunda bıraktığını görüyoruz.

 
Toplam blog
: 147
: 638
Kayıt tarihi
: 13.05.08
 
 

Hızla kirlenen dünyamızda, üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmak, gelecek kuşaklara..