Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Türk bilim kadını

Türk bilim kadını
 

Canan Dağdeviren


       Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği mezunu Canan Dağdeviren, en yüksek oy ile Harvard Üniversitesi'nin Genç Akademi Üyesi seçildi.
CD, Harvard Üye kulübünün tarihinde seçilmiş ilk Türk bilim KADINI oldu.,.
       Bu hafta duyduğum üç güzel akademisyenden biri. Birisi, Nobel ödülünü paylaşan, Aziz Sancar diğeri meşhur Cambridge Üniversitesindeki araştırmacı Mehmet Zahmakıran, diğeri Canan Dağdeviren.
      4 Mayıs 1985’te İstanbul’da doğdu. Çocukluktan beridir, fizik ve tıp ile ilgili konular ilgisini çekti. Prof. Erdal İnönü’nün etkisiyle üniversite sınavı sonunda fizik okumaya karar verdi. Haziran 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden mezun oldu.
     Fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir vücut içine ve deri üstüne yapıştırılabilir elektronik aletler üzerine doktora çalışmaları yapmaktadır. Aynı zamanda; 12 makale, 2 patent ve 25’in üstünde ulusal ve uluslararası ödül sahibi.
      Arizona Üniversitesi'ne bağlı hastanenin kalp merkezinde, kalp boyutları insan yakın olan koyun, dana ve domuz üzerinde yaptığı deneylerden başarılı sonuçlar aldığını belirten Canan Dağdeviren, iç organların hareketi ile elde edilen enerjinin, kalp pilini çalıştırmak için yeterli olduğunu gördüğünü kaydetti.
     Bu proje fikri ile, 2012 de 40.000 kişilik öğrenci içinde seçilerek 10 bin dolarlık 'Uluslararası Maria Pia' ödülünü kazanan Canan Dağdeviren, önümüzdeki temmuz ayından itibaren Harvard Üniversitesi tıp fakültesinde yapay deri ve organlar üzerinde çalışmaya başlayacak.
      Öğrencilik hayatı başarılarla dolu olan Dağdeviren’ in bu çalışması tıkanan kalp damarlarını veya çalışması aksayan kalbi değiştirmeye imkan sağlayacak. Canan Dağdeviren' in araştırmasında geliştirdiği bu parçalar aynı zamanda fonksiyonel olup; basınç, sıcaklık, kan akışı gibi değerleri okuyup, kendi enerjisini kendisi üretebilecek.
       1985 doğumlu, Hacettepe üniversitesi fizik mühendisliği mezunu bilim insanı  "genç akademi üyeliği"ne (junior fellow of harvard) seçildi. Harvard Society of Fellows tarafından verilen en yüksek oyu alan Canan Dağdeviren' in, seçilen ilk Türk olduğunu belirtmeye gerek yok herhalde.
      Harvard üniversitesi tarafından olağanüstü akademik potansiyelleri nedeniyle seçilen, önemli akademik ve entelektüel fırsatlardan yararlanan bir araştırmacılar topluluğu ve bu üyelik ömür boyu. 
 
Kimsenin vermediği desteği lütfen bizler verelim.
 
 
Toplam blog
: 137
: 2242
Kayıt tarihi
: 19.02.13
 
 

05 Ekim Ankara doğumluyum. Okumayı, yazmayı, insanları dinlemeyi seviyorum. Kişisel blogumda her ..