Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '07

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Türk Telekom'da garip bir grev

Türk Telekom'da yetkili Haber-İş Sendikası bilindiği gibi toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için 16 Ekim 2007 tarihinde greve başladı. Toplumun çok fazla ilgisini çekmesede basından takip ettiğimiz kadarıyla ülkemiz şartlarına göre işveren oldukça yüksek oranda maaş artışını kabul etmesine rağmen özellikle kapsamiçi-kapsamdışı personel belirlemesiyle, aynı işi yapan personele aynı ücret talebindeki anlaşmazlık gibi bazı konular greve sebep olmuş görünüyor.

1995 Yılında PTT'nin bölünüp Türk Telekom kurulmasıyla özelleştirme çalışmaları başladı.2005 Yılında satıldı ve 14 Kasım 2005 tarihinde hisse devir sözleşmesi yapıldı.

Bütün bu süreçte sendika Türk Telekom'daydı.Türk Telekom gerçek değerine mi satıldı, olması gereken istihdam garantisi istendi mi? Hisse devri sonrası nakil hakkı olan personel nakil istedikten sonra yasa çıkarılıp personelin nakilden bir süreliğine vazgeçmesi sağlandı. Bütün bunlar patrona avantaj sağladı, personeldeki birliği, dayanışmayı böldü. Nakil hakkı olan 20000 den fazla personelin büyük çoğunluğu ilk etapta nakil talebinde bulunduğunda Türk Telekom yönetimi paniklemekle beraber kapsamiçi personel bu şirketin asıl sahibi biziz havasına girince yönetim kapsamiçi personelden büyük destek aldı, dolayısıyla dayanışma içine girilemedi. Yani o gün tepkisini ortaya koyan kapsamdışı personelin dayanışmasını 15 Şubat 2006 tarihinde çıkarttıkları yasayla kırdılar ve bu personele karşı yönetim kapsamiçi personelin sırtını sıvazladı. Bu güne geldiğimizde ise tablo tersine dönmüş bu defa kapsamiçi personele karşı grevi kapsamdışı personel kırmakta ve Türk Telekom hizmetlerindeki aksamayı asgari seviyeye indirmektedir.
Aslına bakarsak özelleşme öncesi Türk Telekom yaptığı altyapı yatırımlarıyla hizmet kalitesini oldukça yükseltmiştir.Fiber optik kablolar ile transmisyon sayısala geçirilmiş, bunun sonucunda kapasite arttırılarak sayısal genişbant internet altyapısıda hazırlanmıştır.Yine numara7 yazılımı olmayan santralların değiştirilmesi için ihale yapılmış olup 2007 yılı içinde bu işinde tamamlanmasıyla bakım-işletme hizmetlerinde bilgisayar kullanımı yaygınlaştırılmıştır.

Özelleşmede bildiğimiz gibi % 55 hisse satılmış % 45 halen kamudadır.Bu durumda tam manada özelleşme sağlandığı, personelin çalışmasında siyasi vb.etkenler yerine liyakata dayalı bir sistemin kurulduğu konusunda şüphelerim bulunmaktadır.

Grev başlamadan önce bazı basın yayın organları doğal olarak ilk defa olacak böyle bir grev için biraz heyecanlandı davrandıysa da grevin hizmetlerdeki olumsuz etkisi yok denecek kadar az olunca gündeme bile giremeyen bir grev başladı.Türk Telekom yönetimi bu arada özellikle fiber optik kabloların kesilerek hizmetlerin sabote edildiği bazı yerlerde greve katılmayan personelin dövüldüğü, tehdit edildiği açıklamaları gelince grevin kamuoyundaki haklılığıda yok olmaya başladı.

Türk Telekom'da çalışma şartlarının ve maaşlarında iyi olduğu bilinmekte.Bu gün TSK'nın uzman komando erbaş aldığını ve bu personele 2000 YTL maaş ödediğini basından takip etmekteyiz.Türk Telekom'da 2000 YTL.nin altında maaş alan personel yok denecek kadar azdır.(Eski personel arasında)Yeni işe aldığı mühendislere ise bu kadar maaş vermediğini duymaktayız. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar ve devletin ortak olduğu bir şirkette bu miktardaki maaşların az olduğu söylenemez.

Aynı işe eşit ücretin ise özellikle özel sektörde çok fazla uygulanabilirliği olduğunu düşünmüyorum.Serbest rekabet ortamında liyakat ve performansa dayalı ücret öne çıkmalıdır.

Sermayenin çok rahat hareket edebildiği günümüz ekonomi ve işletme anlayışında 30 yıl önceki sendikaclık anlayışının ürünü olan işçi-işveren karşıtlığı sendikacılığın ise taraftar ve destek bulma şansı yoktur.

Özelleşme sonrası müşterilerinden ve kamuoyundan tepki çeken Türk Telekom yönetiminin uygulamalarına karşı seyirci kalan sendika bu gün kamuoyundan destek beklemekte!Yine sendika Türk Telekom'un 2006 Yılını büyük oranda karla kapattığını ve bu karda nakil olan personel maaşlarından kurtulmanın katkısı olduğunu söylemekte.Madem Türk Telekom büyük oranda kar yapıyorsa hizmetlerine büyük oranda yaptığı zam neyin nesi?Sendikanın bu haksız zamlar için tepkisini duymadık.

Grev Telekom'un sağlam ve kaliteli altyapısının greve katılmayan personelin desteğiyle bizler tarafından hemen hemen hiç hissedilmemekte.Sendika şimdi de seslerini duyurabilmek için yürüyüş yapacakmış, onun yerine ülkemizin gözbebeği 150 yıllık birikiminin ürünü olan şirketlerine sahip çıkıp bir an önce işlerinin başına dönseler daha iyi olacak diye düşünüyorum.Bizim gözümüzde grevin hiçbir anlamı, haklılığı ve inandırıcığı bulunmamakta, dolayısıyla birkaç cılız sesin dışında kamuoyundan toplumsal destek alamayacaklardır.

 
Toplam blog
: 10
: 742
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

Bir süre telekom sektöründe çalıştım. Eğitim aldığım dal ise elektrik mühendisliği olup halen elektr..