Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '17

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Türk yurdu Nahçıvan’ı İslam Dünyası Kültür Başkenti Yapan Nedenler; İşte 5. Neden

Türk yurdu Nahçıvan’ı İslam Dünyası Kültür Başkenti Yapan Nedenler;  İşte 5. Neden
 

Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti’nin Başkenti  Nahçıvan Doğu’nun eşsiz atmosferini ve Batıyönümlü kalkınmanın ana eğilimlerini bünyesinde barındırıyor

 

Rauf Aliyev Kengerli, Gazeteci

Bir şehrin İslam Dünyası Kültür Başkenti olması için sadece tarihi geçmiş değil kentin gelişimi de çok önemli. Bu konuda özellikle mevcut altyapı önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden İslam Dünyası Kültür Başkenti seçilirken kentler, önce kültürel, edebiyat ve bilimin gelişmesine yapacakları katkılara özellikle dikkat edilir. Başka bir deyişle, geçmişte kazanılan başarılar, elde edilen gelişmeler İslam Dünyası Kültür Başkenti olmak için yeterli değildir. Kentlerin tarihsel ve kültürel geçmişine dayanarak gelecekte de gelişmesi ve İslam Dünyas’ına katkılarda bulunması önem arzetmektedir. Amaç, İslam medeniyetinin değerlerine dayalı bir kültürle bugünü ve geleceği şekillendirmektir.

Her hangi şehrin İslam Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi için bu başkent ülke ve bölge çapında araştırma, arkeolojik eğitim merkezlerine, bireysel ve toplu kültürel etkinlikler düzenleyen kültür kurumlarına, mükemmel altyapıya sahip olmalıdır. Bugün, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen büyük ölçekli altyapı projeleri kadim Türk yurdunu cennete dönüştürmüş. Nahçıvan şehrinin eski ve klasik tarzı modern mimari üslupla uyumlu bir şekilde birleştirilmiş, çok güzel ve manzaralı bir şehir kurulmuştur. Tüm bunlar, Nahçıvan’ın bölgedeki en güzel şehirler sırasındaki yerini güçlendirmesine katkıda bulunuyor.

Bugün Nahçıvan’da gerçekleştirilen projeler sonucunda Özerk Cumhuriyet’in başkenti modern bir şekilde kurulmuş, buraya gelen misafirlerimizin, turistlerin rahat şekilde dinlenmesi, seyahat etmeleri için gerekli tüm işler yapılmış. Beşyıldızlı oteller misafirleri ağırlamağa tam hazırlar. Özerk Cumhuriyetin başkenti, özgürlükten sonrakı dönemde, özellikle 1995 yılından bu tarafa, Sayın Vasif Talıbov’un Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti Ali Meclis Başkanı seçilmesinden sonrakı dönemde  kısa sürede yeniden kuruldu, inşa edildi. Evet, bugün Nahçıvan kenti Doğu’nun eşsiz atmosferini ve Batıyönümlü kalkınmanın ana eğilimlerini bünyesinde barındırıyor.

Sonuçta

Bundan önceki makalelerimizde de belirtiğimiz en önemli 5 neden, Nahçıvan şehrinin İslam Dünyası Kültür Başkenti olmasına yol açmış. Bu olay insanlığın bugünkü ümitsizlikten, şaşkınlıktan ve kaostan karşılıklı saygı içinde bir arada yaşamaya, kültür çeşitliliğinin tanındığı ve uluslararası hukuk ilkelerine tam riayet edildiği zamana - adalet ve eşitliğe dayalı istikrara, güvenliğe ve barışa can attığı bir devrde gerçekleşiyor.  

Bütün bu faktörler, 2018’de İslam Dünyası Kültür Başkenti olacak Nahçıvan’ın kendi modelinde İslam Dünyasında dünyaya sunulacaktır. Bu dönemde  Dünya’nın gözü  Azerbaycan’da, Nahçıvan’da olacak. 

 
Toplam blog
: 43
: 1372
Kayıt tarihi
: 18.06.10
 
 

M.Ü. İletişim Fakültesi 1997 mezunuyum. Şu anda Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'nd..