Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '07

 
Kategori
Dilbilim
 

Türkçe' miz elden gidiyor mu?

Türkçe' miz elden gidiyor mu?
 

Askeri öğrencilik yıllarımdan itibaren en çok arzu ettiğim şey doyasıya uyumaktı; Okulda lise derslerinin yanında onlarca meslek dersini başarmak zorunluluğu, görevde iken ağır çalışma koşulları, tatbikatlar, nöbetler, özel görevler uykularımızın katili oldu; Emekliliği en çok bu nedenle arzuladım. Emekli olduktan sonra bizim evde saat 10.00 dan önce hayat başlamıyordu, ne müzik ne elektirik süpürgesi sesi yasaktı; Komşularımız bile alışmışlardı gürültü yapmamağa özen gösterirler bizim kapının zilini çalmazlardı. Uykularımın ve emekli maaşımın düşmanı diye sevdiğim, dünya tatlısı kalb ilacım torunum Başar İLHAN ile tanışıncaya kadar sürdü saltanatım. Annesi çalıştığı için işe giderken bize bırakınca soluğu benim yatak odamda alıyor " Dede kalk, uyan " komutu ile emeklilikte askerliği yeniden başladık.

Torunum dört yaşında olmasına rağmen mükemmel bir Türkçe ile konuşuyor, harika çümleler kuruyor; Lütfen, teşekkür ederim ve afedersiniz gibi kelimeleri ile tam bir küçük beyefendi idi. Geçen gün bana bir konuyu izaha çalışıyordu; Karşılıkla konuşmamız sırasında " Çaktın köfteyi " dedi. Kulaklarıma inanamadım, şaşırdım. Kanaryamın sesine karga sesi karışmış gibi cümlesi kulağımı ve ruhumu tırmaladı. Nasıl tepki vermeliydim? Büyük bir ihtimal kreşteki arkadaşlarından öğrenmişti. Yavrum bu kelimeyi nereden öğrendin ? Bu kelime hoş değil bir daha söyleme olurmu? diyebildim. İkinci bir şok dalgası geldi " Okey dedeciğim "

Çevremdeki iş yerlerinin tabelalarına baktım; uzun zamandır beni ve birçoğumuzu rahatsız eden Türkçe kelimelerin yerine özenti sonucu kullanılan kelimelere iç çekerken arabamın radyosundan türkçe, ingilizce ve argo çorbası olan bir müzik yükseliyordu. Güzel Türkçemizi bizler katlediyorduk. Türkçe de hızlı bir değişim var, çeşitli duygu ve düşünceyi anlatan kelimelerimiz hızla değişime uğramaktadır. Birçok Türkçe kelimenin yerini argo ve batı dillerinden kelimeler özellikle ingilizce sözcükler almaktadır. Kültürel, ekonomik, sosyal her gelişmede söz haznesi değişiyor dil sadeleşirken yabancı kelime akını başlıyordu. Konuşmamızda, şarkılarımızda, sevgimizi, kırgınlıklarımızı ifadede kullandığımız kelimelerimiz yabancılaştı farklılaştı örneğin iyi akşamlar, hayırlı akşamlara, hayırlı akşamlar, selama , selam bye bıraktı yerini; Çok değil 25-30 yıl önce kullandığımız kelimeler artık kullanılmıyor, ata yadigarı eşyalar antika diye özenle korunurken bir milletin en büyük değerlerinden olan dilimizi koruyamıyoruz, bunun doğuracağı sonuç ve tehlikeleri maalesef göremiyoruz.

Dilimizin en büyük koruyucusu olması gereken Türk Dil Kurumu bile öz Türkçe diye anlamsız ve kullanımı mümkün olmayan kelimeler türetmekte; Konuşma diline aykırı olmasına rağmen ayni yazım kuralına tabi kelimelerin bazılarında kurul diye ısrar ederken bazılarında ise gelenekselleşmiştir mazereti ile kuralı uygulamıyabiliyor.

Genelkurmay Başkanlığı Bütün birliklere emir yayınlıyarak Türkçe'nin kullanımına ve yazımına özen gösterilmesini istedi; bunu sağlamak için Binbaşıya kadar olan subaylar, Başçavuş' a kadar assubaylar ve uzman çavuşların seminerlere tabi tutulmalarını Türkçe dili konusunda sınava tabi tutulmalarını emretti. Bu personelin sınavda aldıkları notlar sicillerine eklenecek diğer üst rütbeli subay ve assubaylar konuyu önemle takip edecek ve uygulayacaklardır. Darısı diğer kurumların ve bizlerin başına, özellikle TDK Türkçemizin iyi kullanımı ve yazımı için paneller, yarışmalar düzenliyerek bu ulusal değerimizin korunmasına katkıda bulunmalıdır. Saygılarımla

 
Toplam blog
: 45
: 10277
Kayıt tarihi
: 17.10.06
 
 

1948 Edremit doğumluyum.Kara Kuvvetleri personel okulu ve Dicle üniversitesi sosyal bilimler Sevk ve..