Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye bölünür mü?

Türkiye bölünür mü? Elbette bölünmez.

Kürtçü sivil ve silahlı hareketi, tarihe aykırıdır. Silahlı olduğu için tarihe aykırı değildir. İdeolojik olarak tarihe aykırıdır. Çağdaş düşüncede milliyet sadece ve sadece ihtiyari, keyfe keder ve ancak kültürel bir özellik olarak anlamlıdır. Siyasal anlamda etnik nitelik aşılmış bir düşüncedir. Bu nedenle, bir toplumun etnik temellerde kurulması tarihe aykırıdır. Aslında bakarsanız, etnik temelde bir toplum kurulması da mümkün değildir. Bir kere saf bir etnik yoktur. Ayrıca varsayalım ki, Kürdistan kuruldu. Peki bu da bütüncül kuşatıcı bir yapı olmayacak mı? Bu yapı içinde alt yapılar, biz şuyuz, farklıyız diyerek başka etnik bölünme isteme hakkına sahip olmayacak mıdır? Peki o alt yapı da bir ülke kursa, bu sefer o ülkenin içinde başka yapılar biz şuyuz buyuz demiyecek midir? Bu zincirin atomsal noktası, bireydir.

Madem bireye varacaksak o zaman bireyden yola çıkalım: Birey sadece ve sadece kendine özgü özelliklerle tanımlansın. Ne milliyet ne de başka bir üst kimlik ile adlandırılsın. Böyle yola çıktığınızda, zaten herkesin, ırk din, dil, vs. açısından eşit olduğunu ve eşit doğduğunu kabul etme noktasına geleceksiniz. Ve bir toplum da bu özelliklere sahip olarak anlamlı olacaktır. Yani etnik temele sahip olmayan bir toplum. Oysa şu an Kürt hareketinin istediği etnik bir yapıdır. Bu nedenle, düşünce ve ideoloji olarak saçmadır ve tarihe aykırıdır.

Ulusların kendi kaderlerini tayin hakkı, konjonkttürel bir hak idi ve etnisitenin siyasallaşmasını belki hiçbir zaman çağı olmadı ama, artık bundan sonra hiç değildir.

Olması gereken, etnik nitelikli olmadığı halde öyleymiş gibi eğilim gösteren toplumların bu yanlarını törpülemek ve düzeltmektir. Etnik yozlaşmaya karşı etnik karşı çıkış, sadece horoz döğüşüdür.

Kürt hareketi bu açıdan Türkiye'ye karşı hiçbir şey başaramaz. Türkiye, uluslararası güçlerin manipülasyonuna meydan okuyabilseydi, olay bu saçma sapan noktaya dahi gelemezdi.

Şimdi gelinen nokta şuna benziyor. Bir bebek niteliksel olarak hiç büyümüyor ama niceliksel olarak sürekli büyüyor ve koca adam boyutuna geliyor ama bakıyorsun hala bebek. İşte Türkiye'de etnik milliyetçilik temelinde bir çözümü savunuyor olma noktasına gelmesi buna denktir. Eşek kadar bir şey var karşımızda ama niteliksel olarak hiçbir şey değil.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..