Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Türkiye ekonomisinin rasyonel yönetimi

SUNUM

Kıtalararası savaşların kolaylıkla yapılabildiği, iletişim ve ulaşım kavramlarında giderek küçülen dünyanın globalleşme sürecinde, artık devletleri de bir makro sosyal işletme olarak görmek gerektiğini, böyle bir bakış açısının ülke bazındaki problemlerin daha somut bir çerçevede tanımlanmasını ve çözüm önerileri üretilmesini sağlayacağını, kararların uygulanmasını kolaylaştıracağı perspektifi ile bu özet çalışmayı yaptım.

Önerilecek acil önlemlerin ülkenin ekonomi problemlerini kökten çözmesi, adam başına milli geliri (ABMG) ve refahı yeterince yükseltmesi mümkün olamayacağından, çalışmamı orta vadeli önlemler başlığında detaylandırdım.

Ekonominin reel veya nominal faktörlerinden birine gereken önem verilmeyip, göz ardı edilmesi durumunda ekonominin tamamının kökten sarsıldığını, krizlere neden olduğunu defalarca yüksek şiddetlerde yaşadık.

Bir devletin rasyonel işletilmesi; tüketim talebi, mal ve hizmet arzı (üretim) kapasitelerin optimum kullanımı, yatırımlar, istihdam, hammadde talebi, vergi ve sosyal güvenlik, finansman, ihracat, para politikası, ülkenin kaynakları ve potansiyel imkanları, reel planlanma kavramlarının tamamını kapsamaktadır.

Türkiye ekonomisinin rasyonel yöneti (Türkiye'nin Rasyonel İşletilmesi) kavramını farklı bir açıdan ele alırsak; refah düzeyini sosyal barışta süreklilik sağlayacak politikalarla yükseltmek olarak da tanımlayabiliriz.

Zaten bir devletin amacı; ülkenin tüm ekonomik imkanlarının, rasyonel, optimum ve istikrarlı yönetimi ile refahın olabilecek en üst düzeye sosyal barış ile çıkarılması değil midir?

Bu doküman hiçbir kurumu, kuruluşu ve kişiyi eleştiri için yazılmamıştır. Sadece yaşadığımız ülkenin ve devletin daha iyi yönetilerek vatandaşların daha müreffeh yaşaması için bilgi ve deneyimlerin ürünü olan önerileri içermektedir.

Çalışmanın ara başlıklarının ana başlık için yeterli olduğunu atlanmış bir konunun olmadığını düşünüyorum. Ara başlıklara ilişkin açıklamaları mümkün olduğunca kısa tuttum ki ilgilenip çalışmayı okuyanlar sıkılmadan kısa sürede okuyabilsinler. Kendi yorumlarını eleştirilerini değerlendirip olacaksa katkılarını e-posta adresime geçmeleri olası yeni baskılara katkıda bulunmalarına imkan sağlayacak ve beni çok sevindirecektir.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..