Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '09

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye halkı

Türkiye halkı
 

‘Kadir’ hocamın bir makalesi yayınlanmıştı: ‘Per se’* ordu ‘ in se’** Türkiye halkı.

Diyordu ki, devlet vatandaşına ne hakaret eder, ne de ondan öç almaya kalkar, bunu terbiye ve centilmenlik adına değil devlet olduğu için böyle yapmalıdır. Vatandaşının suçu varsa, mevcut yasalara göre yakalar, yargılar cezalandırır.

Devlet gerçek bir kişi olmadığına göre, yüksek görevlilerinin demeç ve tasarrufları aracılığıyla dile gelen her hakaret ya da öç alma iradesi, aslında hedef alınan kişi veya kuruluşları, konumları devletinkine eş muhataplar haline getirmiş, bu arada devleti onların devleti, onları da devletin vatandaşı olmaktan düşürmüş olur; ki, bu da devletin kendi ‘ulus’unu yine kendi eliyle bölüp parçalaması anlamına gelir, diyor ve 30 Ağustos resepsiyonuna DTP’nin davet edilmemesini Akp’lilerin DTP'lilerle tokalaşmamasını örnek gösteriyor. Bu parti iki milyon seçmeni temsil ediyor.

Bu ülkede Anayasa Mahkemesi başkanı mahkemenin kuruluş yıldönümü açıklamasında farklılıklardan, birlikte yaşamaktan çoğulculuktan bahsederken, DTP’yi kuruluş yıldönümüne çağrılmayabiliyor.. Nasıl birlikte yaşayacağız.

Kadir hoca davet edilmeme konusunda şöyle diyor; “vahim olan iki milyona yakın insanın ‘ulus-dışı’ addedilmesi değil, hükümetin meşruluk temeli olan TBMM’nin kendisini oluşturan parti ve kişilerden bağımsız hükmi kişiliğinin yine bir devlet kurumu tarafından tanınmamış olmasıdır.

Ulus bizde öğrettikleri gibi, kavmin iricesi, kendisi devlet kurup kendisinden daha az iri/kıyıcı olanlarını ya sultasına almış, ya tehcir ya da tümden yok etmiş, geriye kalanlarını da inkar veya asimile etmiş olanı değil, tam tersine yurttaşları arasındaki kavimsel, dinsel veya bölgesel farklılıkları hukuki, mali ve iktisadi açıdan kıymet-i harbiyeden yoksun kılmış devletin halkına verilen ad.

Kıssadan hisse: Kavim adından ulus adı çıkartmaya kalkanın başı dertten kurtulmaz, diyor hocam.

Bugünlerde etkin pişmanlık yasasından bahsediliyor, diğer taraftan bir devletin kendi vatandaşına uyguladığı politikalarından etkin pişmanlık duyulmadan yeniden biz adılı nasıl yaratılır..

Düşünün bir kaç dakika, kendinizi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir kürt yerine koyarak, mecliste memlekette yok sayılırken siz ne hissederdiniz..

*kendi için

**kendi içinde

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..