Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '11

 
Kategori
İzmir
 

Türkiye'nin sanat elçisi: Sümhoter

Türkiye'nin sanat elçisi: Sümhoter
 

SÜMHOTER ''Sümer Halk Oyunları Topluluğu


Sümhoter, 1973 yılında Sümerbank Folklor Kolu olarak Bülent Yıldırım tarafından kurulmuştur. 1974 yılında ise Sümer Halk Oyunları Topluluğu ''Sümhoter' adıyla dernekleşerek faaliyetlerine devam etmiştir. 

Derneğin faaliyet alanı sadece halk oyunları değil. Türk halk oyunlarının sergilenmesi ile birlikte halk müziği, halk giysileri, Türk el sanatlarının araştırılması, yaşatılması ve yurt içi ile yurt dışında tanıtılmasıdır. 

37 yıllık bir geçmişe sahip olan Sümhoter, çalışmalarını amatör bir ruhla ve kendi olanaklarıyla sürdürmektedir. 

Sümhoter bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında pek çok başarıya imza attı ve ülkemizi sanat elçisi olarak başarıyla temsil etti. 

1984 yılında İtalya'nın Pescara kentinde yapılan ve 23 ülkenin katıldığı halk oyunları yarışmasında ülkemize dünya 2.liği kazandırmıştır. 

Kurulduğu günden bu yana İzmir'de 10 bini aşkın gence folklorumuzu sevdiren Sümhoter, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında düzenlenen halk oyunları yarışmasında 120 dernek arasından Türkiye 1.si olmuştur. 2002 yılında da İzmir Bölge 1.liği ünvanı almıştır. 

Anadolumuzun 11 değişik yöresinin oyunlarını otantik kostümlerle sergileyen Sümhoter, Türk kültürünün tanıtılması amacıyla uluslararası festivallere davet edilmiştir. 

Sümhoter cumhuriyetimizin 75. yılı nedeniyle Dışişleri Bakanlığı Kültür Dairesi Başkanlığı'nca yurt dışında düzenlenen kutlama programlarına davet edilmiştir. Bu etkinlikler kapsamında Fransa'nın TV5 kanalında yayımlanan ve 75 ülkede izlenen ''Le Mondes Est a Vous'' adlı programda gösteriler yapmıştır. 

Fransa'nın Bray Dunes kentinde her yıl düzenlenen ''CIOOF'' Dünya Ülkeleri Halk Dansları Festivali'nde ülkemizi, 1994, 1997, 1999, 2003 ve 2004 yıllarında başarıyla temsil etmiştir. 

Sümhoter, başlangıçtan bugüne kadar Fransızların, 120 ülke arasından en çok ilgisini çeken 10 grup arasında yer almıştır. Bu ilginin sonucu olarak grubumuz, CIOOF 20. yıl etkinliklerine 6. kez davet edilen ilk topluluk olmuştur. 

2010 yılında da aynı festivale davet edilen Sümhoter, Calais, Dunkerque ve ona bağlı Leffrinckoucke, Bourbourg, Loon Plage ve Gravelines kasabalarında da gösteriler sunmuştur. Gösterileriler arasına Türk Köy Düğünü mizanseni de ekleyen topluluk izleyenlerden büyük ilgi görmüştür. Program sırasında dağıtılan lokumlar ve Türkiye broşürleri adeta kapışılmıştır. 

Sizlere ana hatlarıyla anlatmaya çalıştığım bu başarı öyküsünün perde arkasında yer alan yöneticilerini de tanıtmak isterim. 

Sümhoter yöneticileri: Necati İlter, Ahmet Sezgin, Çınar Yıldırım, Hülya İsbir, Kaya Sal, Ahmet Alınca, Hüsniye Arslanoğlu 

Sümhoter Halk Dansları Topluluğu'na katılmak isteyenler acele etmeliler. Çünkü yeni dönem çalışmaları 13 Eylül'de başladı. 

Başvuru adresi: 372 sokak No: 40/ A Bahçelievler-İzmir 

Sümhoter'i daha yakından tanımak istiyorsanız, www.sumhoter.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

 
Toplam blog
: 233
: 980
Kayıt tarihi
: 07.01.10
 
 

İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu mezunuyum. Kısa denilebilecek bir sür..