Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '17

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Türkiyede’ki Sualtı Canlılığı

Türkiyede’ki Sualtı Canlılığı
 

Türkiyede’ki Sualtı Canlılığı

Herkese tekrar merhabalar !!!

Umuyorum günlerinizi, hayatınızı sağlıklı ve istediğiniz doğrultuda geçiriyorsunuzdur.  Bugün sizlerle, ülkemizdeki sualtı canlılığı hakkında bazı düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili olup, bir iç denizde olan Marmara deniziyle yurdumuzu sarmaktadır. Denizlerimize şöyle bir baktığımızda, hepsinin bir birinden farklı sualtı yaşamı olduğunu görmekteyiz. Bu zenginliği, geçmiş yıllardan bugüne doğru takip ettiğimizde malesef ki azaldığını görmekteyiz. Bunun en büyük etkeni, İnsan nüfusunun artması, düzensiz yaşam, betonarme ve yanlış avlanmadan ötürü denizlerimizdeki canlılık ve popülasyon çeşitliliği günden güne azalmaktadır. Marmaranın aşırı kirlenmesi, buna Karadenizin’de karışması doğrultusunda, canlılık günden güne yok olmaktadır. Bu içler acısı tabloya rağmen, yapmış olduğum bir çok Marmara dalışlarında, Marmaranın halen yaşamaya çalıştığı ve mevcut kalmış canlılık popülasyonunu artırmaya çalıştığını görmekteyim. Bu sevindirici bir tablo olsada, biz insanoğlu'nun denizlerimize daha özen göstermemiz, çocuklarımıza onların sadece bir su birikintisi değilde, bir ekosistemin orda döndüğünü,yaşadığını anlatmamız gerektiğini düşünüyorum.

Yapılan hunharca avlanmanın ne denli yasakları olsada, Ülkemizde bu konular hakkında caydırıcı cezaların olmadığını görmekteyim. Malesef denizci bir toplum değiliz, ve bu doğrultuda  yaşadığımız coğrafyanın zenğinliği hakkındada farkındalığımız gelişmemiş. Bundan elli, altmış sene evvel Marmara'da Orkinosların, Kılıçların cirit attığı bir denizken, şimdilerde ise tür sayısının yirmiye bile varmadığını görmekteyiz. Bir çok mercan kolonisinin, gerek pislikten ve ısı değişiminden öldüğünü gözlemlemekteyim. Bu, aslında kendimize hançeri vurduğumuzun bir göstergesidir. Marmara’nın bir çok bölgesi gırgır ve trol ağları ile dolu. Ne yazık ki bu ağlar, hayalet tuzaklar şeklinde dipte masum canlıların ölmesine ve yuvalarının yok olmasına sebep olmaktadır. Bu çok uzun bir polemiktir, çünkü gırgırcı trolcüyü suçlar, trolcüde gırgırcıyı. İkiside birbirinden beterdir. Neden derseniz ? Gırgır aglarının altı çelik halatlarla çevrilidir. Gırgır teknesi, radarında balık kümesini gördüğünde, ağını hemen bırakıp, balığın etrafını çevirmeye başlar.Çevirip toplamaya geçtiği noktada, yani makarayla aği almaya başladığında, ağın dibini adeta bir torba gibi büzerek yukarıya alır. Çevirmiş olduğu o bölgede artık hayat kalmaz. Trolcüde durum daha vahimdir, bir futbol kalesi büyüklügünde, hatta daha geniş ve arkası up uzun bir ağ torbası ve onu geren iki tane kapısı bulunur. Önce kapılar suya bırakılır daha sonra ağ arkasından gelir ve gergin bir şekilde dibi kazıyarak, çeker durur. Bu nokatada o kazıdığı güzergahta ne var, ne yok herşeyi alır. Kışın derin sular sıcak olduğundan bütün canlılar derine gider ve orda yumurtalarını bırakır ve ürerler. Örneğin bir çok insanın, afiyetle yediği o büyük kırmızı karidesleri çamurdan çekerler, bunuda Algarnacılar yapar. Algarnada trole benzer ama boyut olarak daha küçüktür. Ama etkisi trolle aynıdır. Kısacası o tablada göremediğimiz kalkanların, ıstakozların ve daha bir çok dip canlısının yani dibe bağımlı canlıların katilidir trol. Derin suların sıcaklığından ötürüde, yumurtlamak için oraya göç eden canlılarıda yok etmiş olurlar. Bir sonraki senede, yeteri kadar üriyemediklerinden, yavaş yavaş balıkçı tablalarından da  yok olmaktadırlar. Bu üzücü bir durum olmakla beraber, insanlığında nedenli yok edici ve acımasız bir canlı oluğununda bir göstergesidir.

Denizlerimizi korumalıyız. Yaşamamız ve sağlıklı bireyler, topluluklar oluşturabilmek için denizlerimize ihtiyacımız var. Bu tür şeylere toplum olarak çok duyarlı olmalıyız. Sadece deniz deyip geçmemeliyiz. Unutmamalıyız ki bedenimizin %70’ i sudur. Dünyamızında %70’isularla çevrilidir. Bu bir tesadüf olamaz. Denizlere olan bağımız her daim yüksek olmalı ve en iyi şekilde denizlerimizi korumalı ve yaşatmalıyız.

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Yotube kanalıma arzu ederseniz abone olup takip edebilirsiniz. Sualtına meraklıysanız burda yapmış olduğum çekimler ve gelicek olan belgesel projeleride yer alıcaktır. Aşağıdaki linkten abone olup takip edebilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6JbQlZ9tjIchIop-kGEUqw

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

 

Peter Salvatore.

 
Toplam blog
: 46
: 145
Kayıt tarihi
: 24.05.17
 
 

Dip Gezgini ..