Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '06

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Türkler'in milli içkisi nedir? Öğrenmek ister misiniz?

Bugunku gazete haberine gore ABDli bayan yazar, Turkiye hakkinda yazilan guzel haberlerin yayinlanmadigi, yazarlarin gorev yerlerinin degistirildigini (surulduklerini) soylemis. Hic de olmazmis gibi gelmiyor bana. Haberin yorumlarinda bazi arkadaslar Ermeni lobisi demis, Turkiye değisiyor ondan, "meyve veren agac taslanir" tarzi yaklasmis, bir arkadas da tanitim eksikligi demis. Hepsi de dogrudur. Ancak burada on plana cikan bizim (hukumetin daha cok) bunlara karsi ne yaptigi sorusu?

Ben ABD'de yasiyorum. Bazi Turk gruplarina uyeyim. Onceki secimlerde bir e-mail geldi, bir Turk grubundan. E-mailde kisaca sunlar soylenmis:

1 - "....... isimli sahis aslinda Turktur. Bilmem ne bolgesinden secime girecektir. Ona destek olalim, kendi secim bolgesinin parlamentosuna girsin. Turklerin sesi olsun...." Ayrica bu kisinin secim icin hazirlanmis web sayfasini ilistirmisler e-maile. Web sayfasina girdim. Anasayfaya bagli alt linkle de dahil, toplam 6-7 sayfadan olusan bir web sitesiydi. Ama baskasi tarafindan Turk grubuna yonlendirilen ve kendisinin Turk oldugu belirtilip Turklerin destegi istenen kisinin sitesinde BIR KERE bile "Turk", "Turkish", "Turkey"... gecmiyor. Irak savasi hakkinda yorumlar vardi ama o sayfada dahi tek bir Turk kelimesi gecmiyordu. "Eeee bunun konu basligi turizmle ne ilgisi var?"

2 - Yasadigim yerde pek cok Brezilyali arkadasim var. Brezilyalilarin etnik cesitliligi cok fazla. ABD'ki gibi buraya gelip kendi dillerini konusmaya devam edip kendilerini toplumdan da soyutlamamis, vaktinde Brezilya'ya goc edenler. Beyaz, zenci, melez, cekik gozlu... ne ararsaniz var Brezilya'da. Osmanlilarin son donemlerinde cok sayida Arap Brezilya'ya goc etmis, ellerinde Osmanli kimlikleri ile. Brezilyalilar Turklere "Turco" (Turk) diyorlar ama daha baska ve komik birsey daha var. Araplara da "Turco" diyorlar.... Lubnan asili Brezilyali bir arkadasim var. O anlatiyor. Osmanli'dan aldiklari gocten sonra, Brezilya'ya yerlesen Araplar Osmanli kimliklerinden dolayi "Turco" olmuslar ve bugunlere kadar gelmis. Ama gecen zamanda Araplar mi Turk olmus onlara gore ya da Turkler mi Arap sorusu var. Cevap daha cok Turkler Arap kabul edilmis. Az once bahsettigim Lubnan asilli Brezilyali arkadasin web sitesi grubu var. Adi: "Biz Lubnanliyiz, Turk degiliz". Kendi kimliklerini benimsetmeye calisiyorlar yillar sonra dahi olsa.

3 - Gunluk cikan okul gazetesinde "Ermeni Soykirimi" ile ilgili yazi cikti, tabi bizim bakis acimizdan yazilmis bir yazi degildi bu. Gazeteye yazi yazdim ve "objektif oldugunuzu savunuyorsunuz. Bu da bizim bakis acimiz, yayinlayin" dedim. Yayinlanmadi. Neden cevrelerinde Turk yok ama bizden hoslanmayanlar var.

4 - Yil 1978. Benim dunyaya gozlerimi actığım yil. Bir film yapildi. Adi: Midnight Express (Geceyarisi Expresi). Yeni tanistigim insanlarin bakislari degisiyor benim Turk oldugumu duyunca. Sunu da belirteyim, ABD'nin "red neck" denen, orumcek kafali insanlarin yasadigi yerde bulunmuyorum. California'dayim. Bana Turkiye hakkinda bildiklerinin Midnight Express'ten oteye gecmedigini soyluyorlar. Internette arastirmaya calissalar. Hangi web sitesinin sozune guvenecekler? Dar goruslu ABD'li zaten dunyaya demokrasi dagittiklarini saniyor. Biraz daha genis goruslu, yabancilara acilma egilimindekilerin daha once Ermenilere acilmis olma ihtimali daha cok. Dernek, kilise, filmlerle (daha bu sene "Ararat" filmi vizyona girdi, once sinemada sonra TVde). Gercek Turku ve kimligini bulmalari nerdeyse elmas aramak gibi birsey.

5 - Camel sigarasi. Uzerinde "Turkish blended tobacco" (Turk tutunu yani) yaziyor. Camel Turkish Royal sigaralari var, Camel Turkish Mentollu sigaralari var. Baska ne var? Sigara paketinin uzerinde deve resmi var:) Ne oluyor? Insanlar bana orada deveyle mi seyahat ettigimizi soruyorlar...:) Ve isin kotusu ciddiler. Soruyu duyduktan bir sure sessiz kalip, karsimdakine bakiyorum dalga mi geciyor diye ama yok, ciddiler.

Konustugum cogu insan da universite ogrencisi. Egitimli kabbul edilebilecek bir sinif yani.

Insanlar bildiklerine yakinlik gosterirler. Bilmediklerine daha temkinli davranirlar. Bugune kadar Turkiye'nin tanitiminin geregince yapildigina inanmiyorum. O nedenle secimlere giren Turk asilli aday, oz kimligini secim sayfasina tasinmaktan cekiniyor. Oy katbetme ihtimali karsi ama yine de masa altindan Turklerden oy istiyor. Sonuc olarak kim oldgumuz ya bilinmiyor ya Arap olarak ya da barbar olarak biliniyoruz. Baska milletlerden insanlar kendilerini tanittiklarinda 100 uzerinden 0 puanla basliyorlarsa, ben inaniyorum ki biz -20 ile basliyoruz. Sonra ugrasiyoruz ki once on yargilari kiralim diye. Neden sonra ancak notr duruma getiriyoruz. Guzel bir Turk bayan iseniz, bu bahsettiklerimin hic birisi derdiniz olmaz tabi. Cinsellik de kimlik onemsizlesir cunku. Brad Pitt de olmadigimiz icin bunlar oluyor:)

Sahsi dusunceme gore cozum, kaliteli filmler yaparak gelecektir. Irak olayi ve askerimize gecirilen torba olayindan sonra hukumetimiz gozunu acti. "Kurtlar Vadisi Irak'ta" filmi yapildi (bence devlet destekli bir yapim - iyi de oldu). ABD'nin Ruslarla olan soguk savas doneminde, Vietnam savasi ve sonrasinda kullandigi beyaz perde. Rambolar olsun, diger "kahramanlar" olsun bu amaclar icin yaratildi.

Turizm ve tanitim icin de ayni yolu kullanmaliyiz. Tanitim insanlarin gunluk hayatina girmeli. Her ay 4 dakikalik Turkiye reklamini ABD TVlerinde gostermek pek birsey degistirmez.

Alman-Turk ortak yapimi "Duvara Karsi" filmi yapildi. Basarili bir yapimdi. Almanya'da her kotu sey Turklere addedilirken iyi seyler Almanlara gider. Bu film icin internetteki forumlarda, Almanlar filmi uslendi. Oyuncularin cogu Turk kokenli olmasina ragmen, "Alman butcesi ile yapildi, oyuncular Turk asilli olabilir ama Alman vatandasilar" dediler. Cok da yalan degil. Vurgulamak istedigim, eger urun basarili olursa, camur attiklarini bile kendilerine mal edebiliyorlar. Filmin Turk ya da Alman filmi olmasindan ziyade, basarili olmasi daha onemli. O zaman dikkatleri uzerine cekiyor cunku. Internetteki film veri tabani sayfasi www.imdb.com daki forumda, cogu insan, Sibel Kekilli'nin hazirladigi yemegin adini soruyor. Cevap= biber dolmasi. Ictikleri Turk ickisini soruyorlar. Cevap= Raki. Bizim icin ne kadar basit degil mi? Ama insanlar bilmiyorlar ve "basit bir film" ve sadece ve sadece bir film, insanlarda ogrenme istegi uyandiriyor. Soru sorup, cevap bulmaya calisiyorlar. Sokakta ayni insanlari filmi izlemeden once durdurup, "Turklerin milli ickisi nedir? Ne oldugunu ogrenmek ister misiniz?" diye sorsaniz. Size ters ters bakarlardi muhtemelen. Ama begenilen sey ilgi uyandirir. Filmi izledikten sonra sinema cikisinda ayni soruyu yoneltseniz, muhtemelen seve seve sizinle diyaloga girmek, daha cok bilgi sahibi olmak isterler.

SONUC: Guzel, anlamli filmler yapmaliyiz. Devlet bunlara destek olmali.

 
Toplam blog
: 4
: 2010
Kayıt tarihi
: 06.11.06
 
 

ABD'de master yapıyorum. Yeni tanıstığım insanların, Türkiye hakkındakı sorularına cevap vermeye çal..