Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tuzun zararları nelermiş?

Tuzun zararları nelermiş?
 

Tuz nedir?

Tuz denizden gelir.

Ya kaya tuzu gibi eski denizlerin kuruması sonucu oluşmuştur, ya da deniz suları buharlaştırılarak elde edilir.

O zaman denizlerden elde edilen bu tuz denize nereden gelir?

Dünyada var olan ve su ile çözülebilen bütün elementlerin milyarlarca yıl boyunca yağmurlar aracılığıyla denizlere taşınması ile oluşmuş mineraller yığınıymış.

Ve bu mineraller doğadaki temsil edildikleri miktarlarına eş değerlerde de tuzda temsil edilirlermiş.

Doğal bir tuzda en az seksen dört element bulunurmuş. Dünyada var olan hemen bütün elementler tuz da, da varmış.

Kaç çeşit tuz vardır?

Tuzu, doğal tuz ve rafine edilmiş sofra tuzu olarak önce ikiye ayırmak gerekir.

Gerçi doğal tuzlar da insan sağlığı açısından, mineral bileşimi ve oluşum süreci açısından iki kategoride incelemek mümkünmüş.

Ancak önce temel belirleyici olan tuzun doğal mı yoksa rafinemi edilmiş olduğunu ayırt etmemiz gerekirmiş. Çünkü bize sofra tuzu diye belletilen bir tuz değil saf sodyum klorürmüş.

Ve saf sodyum klorür de vücut için oldukça girişken bir maddeymiş.

Uzmanlar işte bu nedenle herkes tuzdan uzak durun derlermiş.

Bu temel ayırt edici özelliklere göre tuzu şöyle sıralandırabilirmişiz; 1. Doğal tuz (a. Deniz tuzu b. Kaya tuzu c. Kristal tuz) 2. Rafine edilmiş sofra tuzu (saf Sodyum klorür)

1. Doğal tuz (a. Deniz tuzu: Deniz tuzu özellikle deniz kenarlarında yapılan göletlerde, deniz suyunun kurutulması sonucu elde edilirmiş. ( b.Kaya tuzu: Kaya tuzu eski denizlerin kuruması sonucu oluşmuştur. Mineral bileşimi açısından, oluştuğu denizin mineral bileşimini taşır. Kaya tuzu milyonlarca yıl yaşında olduğu için hiçbir çevre kirlenmesinin etkisi yoktur). ( c. Kristal tuz: Dünyanın çeşitli bölgelerinde milyonlarca yıl yüksek basınç altında kalan kaya tuzları kristalleşirler. Kristal tuzlarını kaya tuzlarından ayıran en büyük özellik, basınç altında molekül yapısı yoğunlaşarak küçülmüş olmasındanmış.

Tuz neden Rafine edilir Sodyum klorür (sofra tuzu) reaksiyon hevesi çok yüksek olan bir maddeymiş. Yirminci yüzyılın başında, endüstrinin gelişmesiyle birlikte, endüstrinin tuza olan ihtiyacı gittikçe artar. Artan ihtiyacı karşılamak için tuz elde etmede kolay ve ucuz yöntemler geliştirilir. Bu da tuz ocaklarına su pompalanarak, birkaç saat içerisinde elde edilen tuzlu su, tekrar tuz rafine yerlerine geri pompalanırmış. Burada ocaklardan pompalanan tuzlu su, çeşitli fiziksel ve kimyasal yöntemlerle rafine edilerek, sodyum ve klorürün dışında bütün diğer elementler tuzdan çekip alınırmış. Çünkü (yüksek kimyasal reaksiyon gücünden dolayı) endüstrinin sadece sodyum klorüre ihtiyacı varmış.

Dünya tuz üretiminin % 97’ sini endüstri kendisi kullanırmış. Camdan plastiğe, boyadan ilaca, deterjandan soda üretimine kadar her türlü sanayi üretiminde tuz (sodyum klorür) kullanılmaktaymış.

Geriye kalan % 3 de sofralarımıza tuz olarak geliyormuş.

İnsan sağlığı açısından son derece zararlı olan bu maddenin azaltılması için uzman görüşü olarak belirlenen 10 nedenden bazılarını aşağı çıkartıyorum.

Yiyeceklerimize verdiği tad ne kadar güzelse o kadarda zararlı olan bu maddenin ne olduğunu yukarıda belirttik.

Şimdi azaltmamız için nedenlerimize bir bakalım;

1-Sofranızdan tuzluğu kaldırmamız gerekiyormuş. Limon suyu, sirke ve normal tuza göre sodyumu azaltılmış veya tuz eşdeğeri potasyum klorür eklenmiş tuzları kullanmalıymışız.

2- Sebze ve meyveleri taze olarak tüketmeliymişiz. Dondurulmuş sebze ya da tuz eklenmemiş konserve sebzeler satın almalıymışız.

3- Et, balık, tavuk ürünlerinin işlenmiş olanları yerine doğal ve taze olanlarını kullanmalıymışız.

4- Tuzun yerine baharatlar, limon ve sirkeden daha çok yararlanmalıymışız.

5- Pilav ve makarnayı tuzsuz pişirmek lazımmış. Tuzdan zengin olan sert peynirleri, turşuyu, mezelik etleri, zeytin vb. tuzunu azalttıktan sonra yemeliymişiz.

6- Tuzdan zengin donmuş yemekleri, hazır çorbaları, et-tavuk suyu ve salata soslarını daha az kullanmaya çalışmalıymışız.

7- Konserve yiyeceklerin tuzunu azaltmak için hafifçe yıkamalıymışız.

8- Yiyecek içecekleri satın alırken düşük tuzlu veya tuzu azaltılmış çeşitlerini almalıymışız.

9- Kahvaltılık tahıl gevreklerinin düşük tuzlu olanlarını tercih etmeliymişiz.

10- Cips yememeliymişiz.

İşte uzman görüşler!. Uygulamak kendi elimizde! İster uygular daha sağlıklı oluruz! İster uygulamaz, daha sağlıksız!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..