Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '12

 
Kategori
İnternet
 

Twitter Profilleri

Twitter Profilleri
 

Twitter aldı başını gidiyor, Facebook’un pabucu çoktan dama atıldı. Tabi pek kompleksli biz Türkler de Twitter’da kendimize ait adetler, problematikler ve polemikler çıkarmaya pek ustayız. Twitter’da neler olup bitiyor, kim kime nasıl laf çakıyor biraz bunlardan bahsedeceğim.

Aslında Twitter da reeldeki sosyal hayatımızın bir yansıması. Facebookta çok fazla çatışma olmaz çünkü orada sadece arkadaşlarımız var. Twitter ise açık toplum platformu, aslında demokratik bir ortam var. Çok ünlü bir kişiyle de iletişime geçebiliyorsunuz, tanımadığınız biriyle de kankaya bağlayabiliyorsunuz. Dolayısıyla yanlış anlaşılmalar da baş gösterebiliyor. “Kim kime dum duma” aslında Twitter için çok uygun bir söylem.

Gelelim Twitter’da ne gibi davranış modelleri gözlemlediğime:

1) Yedim, içtim, tuvaletteyim, otobüsteyim, parmağım ağrıyor gibi tüm gereksiz özel hayat detaylarını anlatan gereksiz profiller. Yazdıkları twitlerin bir değeri yoktur ama bütün gün zırvalarlar. Kimsenin hayatını merak etmemesine rağmen, onlar hayatlarını merak ettirmek için ellerinden geleni yaparlar.

2) Çok az kişiyi follow edip çok fazla sayıda kişi tarafından takip edilenler. Bunlar da Twitter’ın çakma ünlüleridir. Kendilerini çok popüler zannederler ancak gerçek hayatta esameleri okunmaz. Twittera çok erken girmenin kaymağını yemektedirler.

3) Ünlüler: Yani gerçek ünlüler. 100 binleri geçen takipçileri vardır. Az ama öz twit atarlar. Özel hayatlarınıdeşifre etmeleri çok çekici bir unsurdur. Gündem yaratırlar, konuştururlar.

4) Teşhirciler: Bunlar da şöhret uğruna orasını burasını açan profillerdir. Şöhret için her yol mübah akımının parçasıdırlar.

5) Twitterı Facebook sananlar: Bunlar da çoközel kişiler olduklarını zannedip sadece gerçek arkadaşlarıyla iletişime geçerler. Yani Facebookun twittera taşımış olurlar ki  yüksek düzeyde manasız bir davranış modelidir.

6) Gözlemciler: Aslında Twitter’ın mantığına ve yaratılış amacına en uygun profiller bunlardır. Değişik gözlemler, farklı bakış açıları, farklı bilgiler, yaratıcı düşünceler ve araştırmalar gibi çok geniş yelpazede paylaşımda bulunurlar. Ne yazık ki sayıları azdır.

7) Spamciler: Bunlar da şirket veya ürün hesaplarıdır. Otu b..u takip ederler, hayatımızı zindan ederler, devamlı kendi markalarının reklamını yaparlar.

8) Takipçi Fetişistleri: Bunlar da kafayı kimlerin kendilerini takip ettiği ile bozmuş paranoyaklardır. Birisi kendilerini unfollow edince hemen kendisi de o kişiyi unfollow eder. Durumu çok fazla ciddiye alıyorlar.

9) Mafiosolar: Bunlar da “ben twitterın kralıyım, buralar benden sorulur, en dobra twitler bende” kıvamında takılırlar.  bkz. drerolkose

 

 
Toplam blog
: 102
: 1607
Kayıt tarihi
: 26.08.08
 
 

1980 İzmir doğumluyum. Kendimi bildim bileli gözlem ve yorum yapmayı çok seviyorum. Genelde hayatı h..